OPINII Bitcoin, una dintre puţinele bule fără o poveste în spate

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 ianuarie 2021

Bitcoin, una dintre puţinele bule fără o poveste în spate

De cele mai multe ori în istorie preţul unor active a explodat pe seama speranţelor că acestea urmau să genereze profituri colosale în viitor. Precum acţiunile companiei Marilor Sudului, unde exista un monopol asupra comerţului cu coloniile spaniole din America de Sud în secolul 18. Sau acţiunile de tehnologie în urmă cu mai bine de 20 de ani, când toată lumea visa că a identificat noul Microsoft. Sau preţul petrolului în 2008, pe seama speculaţiei că rezervele sunt tot mai subţiri, astfel încât puţini se îndoiau că bariera de 200 dolari/baril va rezista, iar în primăvara acestui an am văzut şi 20 de dolari/baril, deşi rezervele tot alea erau.

Despre bitcoin am auzit pentru prima dată imediat după criza financiară din 2008-2009, când exista temerea că intervenţiile în forţa ale băncilor centrale ar dinamita echilibrul monetar până la hiperinflaţie. Tot atunci începeau să crească şi aurul şi argintul, refugii tradiţionale împotriva inflaţiei. Apoi ne-am lămurit că într-o economie privată e mai greu să produci inflaţie, bursele şi-au revenit treptat, iar activele de refugiu s-au corectat şi se părea că bitcoinul iese de pe radarul micilor investitori. În 2019 a urcat însă de la 1.000 dolari la 19.000, s-a corectat în 2020 în momentul apariţiei coronavirusului şi blocării economiilor până la 5.000 dolari, pentru a depăşi acum 30.000 dolari.

În spatele bitcoin nu mai există acum nicio poveste, nu fugim spre bitcoin pentru că banii noştri din bănci ar fi ameninţaţi de inflaţie, ci doar pentru că sperăm ca investiţia să crească tot mai mult doar pe baza cererii şi ofertei. Sigur, din 2019 şi până acum bitcoinul a fost acceptat de mai multe platforme ca moneda de tranzacţionare, dar justifică asta saltul său colosal? Cei care investesc în bitcoin nu au nicio plasă de siguranţă precum există în cazul unor obligaţiuni (dobânda), acţiuni (dividendul) sau imobiliare (chiria). Care mai e diferenţa între bulbii de lalele olandeze, pentru care s-a consumat atâta energie speculativă în secolul al 17-lea şi bula criptomonedelor de azi? Aceeaşi speranţă că preţul va continua să crească până în stratosferă, nicio anuitate, tot soiul de poveşti de succes cu oameni care au reuşit investind în crypto şi care au rolul de a atrage carne proaspătă în malaxor.

Mă aştept să avem tot mai multe fonduri mutuale care să testeze marea criptomonedelor cu degetul în perioada următoare, pe măsură ce speranţele publicului sunt alimentate consistent de actualele cotaţii ale bitcoin. În fond, administratorii sunt mereu mulţumiţi că pot culege comisioane de gestionare a activelor de la cât mai mulţi, iar ce se va întâmpla mai departe cu valoarea criptomonedelor nu e treaba lor, ci a pieţei. Şi, ca de fiecare dată, majoritatea preferă să se înşele în turmă decât să aibă dreptate pe cont propriu. Adevărata tragedie ar fi, însă, să avem modificări ale legislaţiei care să permită şi fondurilor de pensii să joace la ruleta criptomonedelor. Aici nu mai e de joacă, nu vorbim de bani speculativi care pot prisosi unora, ci de bani pentru supravieţuirea la pensie, de singurele resurse pentru mulţi. Iar exemplul Wirecard în care au plasat bani şi fondurile noastre de pensii (vezi fondurile ING) nu e cel mai fericit. Da, un faliment e posibil pe pieţele de capital, de aia există şi reguli de diversificare. Dar în cazul criptomonedelor corecţiile pot fi atât de abrupte încât să amintească de un faliment fără ca nimic dramatic să se fi schimbat în legătură cu respectiva monedă.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. bottom 1300-1600 $/btc.... atat am de zis ... e posibil sa vorbim de Iunie 2021 sau poate perioada de dupa Iunie 2021.

    fraza lui nea Dogaru : "În 2019 a urcat însă de la 1.000 dolari la 19.000, s-a corectat în 2020 în momentul apariţiei coronavirusului şi blocării economiilor până la 5.000 dolari, pentru a depăşi acum 30.000 dolari." m-a facut sa-mi cada (so to speak!) fisa :) ...  

    in momentul aparitiei coronavirusului si a blocarii economiilor s-a dus din 19 k in 5 k $ 

    Tinand cont de o alta previziune de-a mea trecuta in comentariile mele la alte articole (lockdown extins si dur in apr-mai-iun 2021) e posibil ca asta sa fie drive-ul pentru inca o corectie din 34 k $ catre sub 2k $ (alaturi de alte drive-uri - gen : fraude imense identificate, erori tehnice care duc la lipsa de acces la propriile detineri sau nerecunoasterea lor in urma lansarii unui alt fel de virus sau malware care targeteaza exact utilizatorii de crypto, etc) 

    1. repet: eu nu am bitcoin sau alt crypto , nu voi avea niciodata si refuz sa bag un singur ban in porcaria asta.

      stiu ca sunt retrograd 

      dar sunt retrograd cu un motiv...sau cu mai multe:  

      1. nu e garantat de ABSOLUT NIMIC 

      2. intregul esafodaj al bitcoin depinde de o paradigma asupra careia nu am nici cel mai mic control - valoarea mea e in mainile altora INTEGRAL - fapt care nu se poate spune despre aur sau monede clasice (unde la monede clasice exista un minim control generat de legile si regulile civile care functioneaza)  

      3. intr-o lume absurda in urma aparitiei unei super-imense furtuni solare sau a unui super-soc magnetic cand va cadea tot ce inseamna retea electrica si aparatura electrica... detinatorii de btc chiar vor avea de suferit. Cei ce au monede sau cei ce au aur vor avea un termen de referinta si o detinere.  

      Cei ce au bitcoin... vor avea amintirea propriei averi :) .  

      sunt multe argumente dar cred ca e de ajuns.

      Bitcoin e doar un "pipe dream" pentru cei destul de naivi sa bage bani in vise ieftine , de duzina. Faptul ca mai multi acheseaza la un vis, la o iluzie negarantata de nimic... nu face mai reala acea iluzie.  

    Bula Bitcoin a fost alimentată de cantitatea uriașă de bani falși pusi in circulație de băncile centrale și de faptul că bogatanii planetei, marile fonduri speculative, nu mai au efectiv ce face cu banii.

    Umflarea Bitcoin arata clar că economia reală nu funcționează. O astfel de spalatorie de bani nu ar fi lăsată să funcționeze daca nu ar servi intereselor bogătanilor globalisti de reciclare și împrospătare a unor mari sume de bani care vor ajunge in final in active reale - acțiuni la bursa, imobiliare, etc. 

    Cei mari raman cu banii, iar ceilalti raman cu experienta.

    1. repetata si trista :(

      cat de misto ai zis-o!

      mult sens in putine cuvinte!

      Bravo!  

    cripto este noua baza a lumii financiare, a economiei, ne place nu ne place, asta e. bancile au esuat, vor fi maturate in cativa anisori, numai cele care isi creeaza o baza sanatoasa acum pentru viitor in propriul sistem cripto vor razbi, restul pa pa. cripto e o lume ce va asteapta sa o intelegeti si sa evoluati, azi, maine sau poate niciodata...pace.

    1. Amice, confunzi notiunile de cripto care exista in banking de peste 30 de ani, inclusiv protocoale de securitate foarte similare cu un blockchain (care nu este altceva decat o baza de date) dar proprietare fiecarui sistem.

      Ideea de blockchain public ramane inca de demonstrat. BTC ne arata ca nu scaleaza, nimeni nu il foloseste la tranzactii comerciale, verificarea dureaza prea mult, chiar si 48 de ore.

      Bancile centrale au demonstrat deja un prototip de blockchain privat, utilizabil doar de ele. 

      bancile nu au avut de ales, ei erau multumiti sa rontaie hartii in continuare. lasa povestea cu cripto in banci de acum 30 de ani ca te rad curcile...s-o spui lu mutu sau vreunui fraierici !

      da filmu inapoi si vezi unde te-ai imbatat! apropo ai auzit de fni garantat de cec ??? da de lehman brothers ?? da de deutsche bank ??? btc e pionier in cripto se stie exact ce face si cat de tare a deranjat tiparnitele ! dupa btc vin un puhoi de ultima generatie in cripto si multe afaceri le vor folosi sau pieri. pot sa demonstreze pe la seminarii , chiulabale bancile ce cripto au facut ele, e vax, frectie la picior de lemn. ca sa iesi cu un produs de top iti trebuiesc meseriasi, greu de gasit, marea majoritate au fost racolati de proiectele cripto adevarate pe bani adevarati, si nu de niste papusi umplute cu carpe. daca lucrezi in banca, nu te amagi, ceasul ticaie !!!

      Ți-ai construit o religie în jurul unui token.

      Tu nu cunoști adevăratele centre de putere din lumea aceasta dacă ai impresia că bitcoinul le creează vreo urmă de îngrijorare. 

      Este bine că există oameni optimiști ca tine. Piața crypto are nevoie de voi. În orice tranzacție este nevoie de un vânzător și un cumpărător. Succes! 

      Ionelule, esti lipsit de informatii.

      SWIFT are crypto din 1990. Milenialule care crezi ca ai inventat apa calda. 

    Am de gand se enumar aici cateva motive pentru care BTC ar trebui interzis, dar si metodele prin care acesta sa fie interzis.

    1) Este o schema Ponzi. Asa cum spune si autorul, se asteapta "carne frageda in malaxor". Primii investitori apeleaza la pump&dump pentru a atrage valuri noi de investitori pentru a creste valoarea si a vinde fraierilor noi. 

    2) Consumul de energie este imposibil si obscen. 

    The average energy consumption for one single Bitcoin transaction in 2020 was 741 kilowatt-hours. This was significantly more compared to the cumulative 100,000 VISA transactions with only an energy consumption of 149 kilowatt-hours. 

    Faceti o pauza pentru o clipa sa lasati cifrele sa va patrunda. O singura tranzactie BTC consuma electricitate cat 500 000 de tranzactii Visa/Mastercard (asa cum sunt ele 3D secure). Stiti cand lumea a interzis vanzarea becurilor cu filament pe motiv ca se consuma prea multa energie? Stiti cand lumea a interzis sau impozitat motoarele de volum mare sau cu norme de poluare excesiva? Este momentul sa fie interzis sau impozitat si BTC a carui retea consuma mai multa energie ca Romania. 

    3) Stiti clasamentul tarilor din care provin tranzactiile btc? 

    Chainalysis’ 2020 Global Crypto Adoption Index : Ucraina, Rusia, Venezuela, China, Kenya, SUA, Africa de Sud, Nigeria, Columbia. 

    Cine? Ucraina, patria mafiei europene, a traficului de persoane? Rusia, tara numita masina de spalat bani din afaceri petroliere. Tarile africane in care mafia face statul sa planga de frica? Columbia, tara traficului de droguri? 

    Serios? Asta este universul bitcoin. Ministrul ucrainian al digitalizarii recunostea ca cei mai multi investitori in bitcoin sunt din zona ilegala a societatii. 

    Bitcoin este visul umed al mafiotilor si teroristilor din intreaga lume. 

    Bun, acum stim ca BTC nu este folosit si nici folosibil pentru tranzactii comerciale online pentru ca dureaza prea mult. Acum stim ca este scandalos de lipsit de eficienta energetica si ca polueaza imens. Mai stim si ca este o schema Ponzi sofisticata si ascunsa in spatele unor algoritmi greu de inteles. Si mai stim si ca lumea criminala l-a adoptat ca forma de plata. 

    Ce asteptam sa il interzicem? Ce asteapta guvernele sa inchida usa in nas unei astfel de bizarerii, unei astfel de vehicul criminal? 

    Tot ce trebuie sa faca este sa impuna niste restrictii draconice la conversia din BTC in bani guvernamentali. Hei, nimeni nu este obligat sa accepte banii fiat. Vrei sa ii dai ca sa cumperi nisip, gunoi, materii fecale sau bitcoin? Esti liber sa o faci.

    Dar invers, sa vinzi BTC sa cumperi bani fiat? Asta trebuie interzis. Niciun exchange sa nu aiba acces la conturi cu bani de circulatie internationala (dolari, euro, etc). Este foarte simplu. 

    1. hai sa-ti si spun de ce aberezi :

      1. deutshe bank amendata cu enspe milioane de euro , dolari, lire sterline ce vrei tu si cat vrei si de cate ori vrei, pentru spalare de bani din rusia , etc, etc! 

      2. ing bank amenda de 900 milioane dolari, iuhuu se aude ? 

      mai continui ??? cine e la originea spalarii de bani de fapt ? si tu vrei interzicerea tranzactiilor cu btc ? 

      pai nu intelegi principiile btc, ai facut un ghiveci sa inspaimanti fraiericii ce halesc pe nemestecate manipulari stravezii !  

      chiar acum cand vorbim banciile spala bani in cantitati din ce in ce mai mari dirijati si protejati de institutii guvernamentale !!! btc a supravietuit pentru ca are niste mecanisme foarte bine puse la punct. tu vrei sa impusti mesagerul asa cum ai fi in stare sa impusti internetul, aceasta femeie de strada...te uiti in directia gresita !!! cripto nu poate fi inlocuit, ofera avantaje enorme, va evolua exponential in continuare, si nu numai valoric vorbind. cripto este ceea ce calculatoarele , dupa aceea si internetul au avut de oferit intr-o lume conectata, necocosata in fata unui ghiseu pentru o aprobare de luni de zile...mai tii minte zilele cand depuneai cerere de racordare la telefon si asteptai cu anii de zile si iti frigea buza ? si spagile date ??? 

      mai tii minte bancile cazute din dosarele fictive cu garantii bancare supraevaluate de sute de ori pe pile politice ??? bancile au esuat, sunt corupte pana in maduva oaselor, ceasul ticaie!!! in blockchain ai tranzactia vizibila, contractul vizibil, public ! stii vreo banca, vreo primarie, vreo institutie sa ofere asa ceva in prezent ??? se ascund in spatele functiilor , pilelor, spagilor, vor puf cald, simpozioane in thailanda sexului, vor vita kobe si fisicuri de 50.000 de euro la capul patului ! fa asta la cripto si daca reusesti sa il mituiesti eu te propun la premiul nobel sau ce vrei tu.

      Foarte interesanta expunerea ta ... dar dacă vrei și tu un credit ? Vrei sa.ti cumperi o masina sau o casa ... unde te duci ? La banca sau iei bitcoin de unde ? Si ai avea curajul sa te împrumuți în bitcoin la ce variații are ?

      Bai aberantule,

      Hai sa facem atunci ce am facut si contra bancilor, sa confiscam si sa distrugem cateva milioane de BTC. Dam amenzi, confiscam btc si ii distrugem. 

    Tarile respective aufera inflatii masive.

    Fiecare economie trece prin aceste cicluri lungi economice ce inflatie ai deflatie in masa monetara pana la uzura finala a valutei tranzactionate.  

    Problema e ca bancile centrale reapective nu opresc tiparnita si genereaza exponential pe final de ciclu inflatia ca forma de plata nominala a datoriei generata in trecut pe contrapartida saracirii populatiei si a socului masiv in piata afacerilor.  

    Acelasi joc a fost jucat si in "Romania" de mai multe ori in istorie; doar ca pe atunci se fugea repede in aur si argint (pietele financiare) iar acest semnal dadea soc in mai toate pietele financiare prin cotatii inalte la aur si alte forme de credite.  

    Cripto a permis deplasarea masiva de instrumente financiare fara soc pe piata internationala; observati ca nu sunt cumparatori ca pondere la asemenea cotatii ci doar deplasari de capitaluri prin institutii financiare.  

    Cripto va juca un rol important in viitor caci istoric toate economiile trec in ciclul de inflatie si deflatie a masei monetare si a creditului; unde mai nou nu va mai existat fuga in aur si argin ca pondere si utilitate rapida de conversie a valorilor financiare pe glob.  

    Asa cum in trecut au existat diferite unitati sau tokeni ca forma de tranzactionare, cand vine ciclul final inflationist, istoric au fost con vertite valorile tranzactionate cat de repede s-au putut in etc forme de active intrinseci sau active ca punte de conversie a valorilor.  

    Chiar daca in acest moment cripto e scam ca pondere, utilitatea reala a fost dovedita in Irak, Ukraina si alte razboaie unde infuziile si fluxurile de capital au intrat si iesit la negru/ gri; cu pasuirea supraveghetorului financiar (guvernatorul bancii centrale a fiecarei natii).  

    Deci aceasta pasuire este o forma de permisivitate internationala a tranzitarii diferitelor fluxuri de numerar in favoarea sau defavoarea unor conducatori.  

    In sistem bancar se vorbea de cripto monede si portofolii electronice direct cu bancile centrale de prin 2012, FED a pregatit deja valuta electronica si legi deja ce urmeaza sa intre in vigoare pe urmatorul ciclu economic depresiv global.  

    In depresii economice de lunga durata se implementeaza tehnologii si politici economice in schimbare.  

    Vezi documente in IMF, BIS, BEC BM.  

    semnat comenturi “cretine”  

    1. ISTORIC can bulele "datoriilor" cresc, apar mai multe forme de "tokeni" (emis in paralel de alte entitati) ca vehicule de dranzactionare in piata.

      In istorie se repeta momentele cand au existat valori nominale circulate emise de conducator (sau sub supravegherea conducatorului), valori nominale emise de creditor (tot sub supravecgherea conducatorului) - cele doua circula simultan in piata si in multe cazuri notele erau identice (chiar daca in istoria apar si tari / zone ce emiteau note sau monede personalizate ce reflectau alipirea fata de creditorul emitent), au existat si "tokeni" (o forma de valoare tranzactionata in circuite economice inchise - intre etc afaceri / entitati economice ce faceau parte dintr-un grup sau cartel dar cu posibilitate de intrare si iesire int tranzactiile atat interne cat si externe cu economia reala). 

      Ca si acum, ca si atunci.. "tokenii" erau emisi (de catre fiecare emitent) in cantitati "limitate"... aceste forme de tranzactionare era pasuite de conducator / supravieghetor pentru a permite diluare a si tranzitatea "valorilor reale muncite" in canale financiare ce vor reusii sa creeze valoare adaugata in piata. 

      Istoric acesti "tokeni" au avut inflatii masive de valori (emiterea lor fura din valoarea masei monetara /sau notelor circulate - ajungand mereu la cotatii speculative; culmea simultan cu maximele de bule a conducatorilor in generare CREDIT in piata). 

      Acesti "tokeni" au aparut si disparut odata cu restrangerea masei monetare (care deja era uzata in piata din cauza inflatiei sau a hiperinflatiei); unde nu se gaseste istoric contestarea utilitatii lor " a tokenilor" dar de observa aparitia acestor forme axiliare de tranzactionare cand o economie intra cu adevarat intr-un trend lung deflationist in productivitate ( a oamenilor - a muncii fizice in raport cu randamentele aduse de tehnologiile respective din axul timpului) dar inflationist in tehnologizare. 

      In istoria trecuta a Olandei apare existenta anumitor "tokeni" ce au aparut exact cu exponentialitatea creditului iar dupa coborarea procentuala a creditului generat, conducatorul a dat ordin de restrangere si denominare a "tokenurilor" respective cat si a valutei oficiale tranzactionate. 

      Toate in timp ce valoarea fixa pastrata pe axul timpului a fost in AUR si ARGINT; dar conducatorul si creitorul (banca centrala sau etc entitate emitenta autorizata) au reusit sa valorifice productivitatea populatiei si sa stinga cota de credit generata in sistem. 

      Cine crede ca un "token" nu poate fi interzis se inseala amarnic! 

      Entitatile ce "mineaza", "tranzactioneaza" si detin (ca pondere) apar in sistemul financiar si in subordinea supraveghetorului financiar! 

      O fabrica de minat se poate inchide in secunda 2 prin ordin legislativ, puterea de calcul poate suferi o deflatie instanta cand toate guvenele si bancile centrale activeaza politici de restrangere a acestui fenomen! 

      Taierea puterii de calcule a fabricilor ce mineaza taie instant valoarea monedelor, restrictionarea fabricarii si vanzarii de tonomate "cripto", interzicerea tranzactionarii prin puntile "bancare" sau a etc forme legale existente de transferur bancare (in prezent sunt mai multe forme legale de transferuri financiare nu doar cel folosit prin cont si banca de ponderea populatiei). 

      Daca se da lege de interzicere fabricare de minat cripto, daca se implementeaza in unitatile de calcul cod de trimitere instiintare direct catre sistemul de supraveghere atunci cand functiile naturale (construite in fabrica) incep sa fie modificate in functii de calcul minare (asa cum unitatile xerox trimit mesaj atunci cand vrei sa falsifici bani); daca furnizorul de acces la reteaua de net primeste mege de raportate a asemene comportamente ce incarca banda! 

      Numai copii pot cred ca acest cripto este in realitate "free"! 

      Nu exista pe pamantul asta "masa gratis". 

      Va recomand sa va bucurati de el (de btc) pana nu intra in reglementare! 

      Nu contest utilitatea lui!!! 

      Incerc sa va aduc la cunostinta ca forme "monetare ne monetare" au mai existat, unde tot cetateanul de rand a fost pacalit in timp ce el directiona "lichiditatea reala generata cu carca" pentru achizitionarea de "tokeni" a carui valoare era inflata pe generare Credit prin colaterale si derivatele aduse. 

      Creditul peste CREDITgenereaza "bule" in timp ce "lichititatea" tranzactionate peste lichiditate va scadea bula! 

      La nivel global se urmareste implementarea unor monete "virtuale" tranzactionate ca o forma de remunerare a productivitatii!!! 

      J.P.Morg an "Doar aurul si argintul sunt Bani! Restul e Credit"

      semnat comenturi "cretine"

      Sa nu uitam de "Laleaua Olandeza"!

      comenturi "cretine" 

      nu neg utilitatea exprimarii savante, doar ca sintetizat ar suna astfel :

      cripto este folosit via canalele clasice "uitate" in pozitia deschis pentru drenarea tiparnitei pana la un moment dat, cand hiperinflatia este descarcata in cripto. la momentul X cripto devine tap ispasitor si personaj principal in piesa "prinde orbul scoate-i ochii"

      Sa nu uitam si de bula bumbacului de prin 1800 cand teritoriul Americii intra in conflict militar!

      Sa nu uitam de bula cafelei, bula piperului, bula bananelor, bula uleiului de balene (folosit la candela), bula preturilor la cozi de rechin, bula preturilor de tranzactionare scalvi din africa in america, bula petrolului, bula radioului, bula caiilor ferate, bula otelului, bula activelor din Japonia.... 

      semnat comenturi “cretine” 

    PS: sa vezi distractia la AUR (ciclu de crestere care inca nu este consumat) pana la un alt plafon viitor nominal!

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Cripto este domeniul unde se intalesc prostia si lacomia. Cum va explicati ca a cazut la 4000$ daca scopul era conservarea valorii? Se va sfarsi prost ca orice caritas

      Conservarea “valorii” nu sta in tokeni!!!

      Ci in abilitatea de a transfera / con vertii “valorile” prin utilizarea puntii de deplasare a “valorilor” (capitaluri / etc forme active) prin intermediul lor (a tokenurilor). 

      Aceeasi prosteala a fost folorita pe timpuri pentru populatia saraca si proasta prin utilizare de “bobabe de cafea”, “boabe de piper” ca masura a unor tranzactii incheiate / desfasurate.

      In timp ce unul con vertea rapid valoarea tranzactionata in etc forme de alte active si altul doar consuma valoarea tranzactionata. 

      omul are tendinta sa incremeneasca in proiect, dovada ca toata lumea vorbeste numai de btc. btc incepe sa devina nesemnificativ si va deveni rapid nesemnificativ comparat cu noile proiecte cripto !!! deschideti bine ochii !

      Din toata povestea trebuie retinut ca nu “unitatile” folorite la incheierea de etc tranzactii isi mentine “valoarea”.

      Ci natura tranzactiilor respective isi mentin sau pierd valoarea! 

      Multa lume se incurcs in a intelege real ce este o “valoare” si ce este o “unitate de tranzactionare” a valorii. 

      Unitatile de tranzactionare sunt “unelte” ce de ajuta doar sa deplasezi / creezi / modifici / inchei / etc “valori”. 

      Valorile reale (fizice, intelectuale, etc) sunt statice sau in continua schimbare; ele sunt supuse unei legi de cerere si oferta pentru a devenii “valori”; aceasta cerere si oferta tre sa aibe unitati de tranzactionare pentru a putea deplasa de la punctul “a” la punctul “b” valoarea. 

      Pe acest traseu de schimb castiga, pe moment, si unitatea de tranzactionare valoare potentiala de utilizare, cat si intermediarul “c” ramane cu o forma de “valoare”. 

      Unitatile de tranzactionare nu sunt valori intrinseci! Ci valori elastice supuse schimburilor de alte forme de valori intrinseci tranzactionate. 

      semnat comenturi “cretine” 

    Am impresia că autorul articolului nu are suficiente cunoștințe despre tehnologia blockchaine ,despre banii,falși despre faptul că se printează bancnote ( fiat) in neștire că nimeni nu mai are încredere în bancnote

    și percepțiile despre lumea în care trăim se schimba.

    1. Aceasi perceptie de schimbare a fost si in 1927-1929 in Germania (hiperinflatia); aceeasi perceptie se repeta in Venezuela, etc... aceeasi perceptie a fost si prin 1866-870, la fel si in revolutia Franceza prin 1700 si cv, la fel prin Olanda (inflatia masei monetare)....

      Ce se intampla acum nu este nou (in fundamente economice) ci doar in shimbari repetitive peste alte forme ideologice tehnologice. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb