OPINII Brexitul are şi părţi bune pentru România?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 iulie 2016

Brexitul are şi părţi bune pentru România?

Rar mi-a fost dat să văd un cor mai uniform precum cel organizat de media "quality" şi analiştii convocaţi de aceasta în momentul confirmării rezultatelor la referendumul organizat de Marea Britanie privind rămânerea sau părăsirea UE. E rău, foarte rău pentru britanici şi este rău şi pentru România prin ricoşeu, era părerea aproape unanimă. De ce e rău pentru Marea Britanie? Pentru că se vor reduce schimburile comerciale, pentru că va creşte costul tranzacţiilor, etc. De ce e rău pentru România? Pentru că Marea Britanie era contributor net (dădea mai mulţi bani decât primea de la UE), astfel încât bugetul uniunii se va subţia şi implicit şi alocaţiile pentru România (mă rog, aici nu e o ameninţare chiar cumplită, oricum România nu reuşea să absoarbă prea multe fonduri, vezi situaţia din 2016).

Există însă şi părţi bune? Pentru britanici, se vede cu ochiul liber că da, având în vedere că statutul ţării de contributor net la bugetul UE se bazează pe sume colectate din impozite care ar putea fi redirecţionate spre sistemele de protecţie socială sau investiţii, iar faptul că economia britanică e importator net (deficitul comercial cu UE era de 24 miliarde euro în primul trimestru din 2016) denotă că alţii ar trebui să se teamă de reintroducerea taxelor vamale... Dar pentru români?

Să vedem mai întâi ce a presupus aderarea pentru economia locală. Fără a ne feri de cuvinte mari, aderarea a dus la dispariţia unei bune părţi din capitalul românesc din economie, fie incapabil să facă faţă concurenţei străine (faliment), fie prin renunţarea la afaceri în favoarea companiilor străine (privatizare, preluări). În plus, potrivit unui studiu comandat de comisia de agricultură din CE şi realizat de Transnaţional Institute în 2015, aproximativ 40% din terenurile agricole din România erau deţinute de străini. Străinii controlează resursele energetice (petrol, jumătate din gazul românesc) şi au poziţii ultra-dominante în sectorul utilităţilor din energie (distribuţiile de gaz şi energie electrică). Rareori costurile acestor preluări sunt cuantificate în studiile care arată beneficiile nete ale aderării României la UE (sume absorbite minus contribuţii) pentru că ne-ar da în mod sigur cu minus.

Brexitul ar trebui să deschidă ochii oficialilor români: dacă vom continuă să cedăm părţi din firava economie autohtonă supravieţuitoare, din terenurile agricole, din resursele care ne-au mai rămas (vezi apă-Hidroelectrica) ne aşteaptă surprize neplăcute în eventualitatea că UE se destramă. Iar această ipoteza nu e chiar hazardată pe măsură ce tot mai mulţi cetăţeni europeni din economiile mari observă dezavantajele bugetare ale menţinerii uniunii; sigur, pentru companii, mai ales pentru cele cu investiţii în ţările sărace din sud şi est sau care angajează masiv forţă de muncă a emigranţilor calificaţi dar pe salarii mici, lucrurile se pun altfel.

Revenind la România, fără alocaţiile din bugetul Uniunii, fără resurse, fără o economie locală care să poată sta în picioare, fără teren agricol pe care să se bazeze securitatea alimentară a populaţiei (avem garanţii că noii proprietari ai terenurilor vor dori să vândă producţia numai pe plan local?) ţara noastră ar fi într-o poziţie cât se poate de precară... Poate ne gândim la asta înainte de a da din cap afirmativ la orice sugestie vine de la Înalta Poartă de la Bruxelles, poate învăţăm să ne apărăm mai bine interesul naţional în plan economic (câtă vâlvă pentru banală lege ce obligă hypermarketurile să facă achiziţii preponderent local!). Acesta ar fi principalul câştig al României în urma Brexitului...

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Pe situl "contributors.ro" este plin de deontologi si parerologi despre brexit. Si printre autorii, mai mult sau mai putin amatori, dar si printre comentatori. Pusi in fata cifrelor: contributii nete, contributii istorice ale UK, faptul ca doar intr-un singur an, 1975, UK a absorbit mai mult decat a contribuit, faptul ca UK are deficit comercial doar in schimburile comerciale cu tari UE, cei de la contributors are doar doua metode de eschiva:

     

    1) Iti cenzureaza mesajul si nu ti-l mai publica. Este dreptul lor, este platforma lor, dar sa nu se mai numeasca platforma libera. Sa ceara bani pentru a-ti publica mesajul. Sa fie transparenti. Ca doar de-aia primesc bani de la UE.... 

    2) Comentatorii te aburesc cu valori, cu familia, cu schimburile culturale, chestiuni greu cuantificabile si care oricum nu prea conteaza in lumea lor de absolventi de litere si comentatori de politica internationala. 

    1. au doar

    articolul acesta nu este mai grozav decat altele pe aceeasi tema, pe care autorul le critica

    1. Abordarea e diferită.

      În locul jelaniei patetice practicate de către propaganda securistă, articolul propune tovarășilor politruci asumarea rolului de negociatori cu omologii UE în interesul românilor.

      Probabil autorul n-o să ia Pullitzer, dar poate vreun decident prinde ideea. 

      L-am pocit pe premiu.

    deoarece transformam Bucuresti in The City of London si Chisinau in Guernsey.

    1. Ia spune-ne cât de mic este indexul Shiller din SUA fata de varful maxim?

    Din ce am citit si trait au fost personalitati care au contribuit la dezvoltarea Romaniei:Antonescu si Ceausescu(cu toat cultul personal) si mai mult distrugatori:Iliescu,regele Mihai si Basescu.

    1. Bah nazistule !

    Sunt surprins putin ca pana si Cristian a omis sa sublinieze un amanunt important: in primul rand Brexitul este un castig pentru democratie. Avantajul pentru UE este ca scade riscul transformarii acesteia intr-o dictatura tehnocrata. Pentru Romania, avantajul este, de asemenea, ca creste riscul ca si romanii sa se trezeasca din somnul ratiunii si sa gandeasca cu propriile sinapse, nu doar prin imitatie si repetitie de mantre ideologice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb