OPINII Corupţia - între "acoperire" pentru incompetenţă şi autoflagelare

LAURENŢIU MITRACHE
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 20 februarie 2017

Corupţia - între "acoperire" pentru incompetenţă şi autoflagelare

Pus în situaţia de a alege dintre doi candidaţi pe cel căruia să-i încredinţeze conducerea Ministerului de Interne, Napoleon a cerut scurte caracterizări ale acestora. Primindu-le (Fouche - viclean şi necinstit, Savary - incompetent), Împăratul francezilor nu a ezitat în a-l desemna pe Fouche: "Hoţia are limite, incompetenţa, nu!"

De câţiva ani, prim planul dezbaterilor publice şi al mass-mediei a fost inundat de lupta anti-corupţie cu o agresivitate absurd de similară publicităţii produselor farmaceutice «ce nu necesită prescripţie medicală». Dacă în cazul produselor farmaceutice, strategia publicitară - îndoielnică totuşi, eludând prescripţia medicală şi chiar trimiţând-o în derizoriu - se dovedeşte eficientă (între două staţii de tramvai de pe Bulevardul Ion Mihalache din Capitală - 5-600m - sunt nu mai puţin de opt farmacii!), care ar putea fi motivul urmărit de principalele instituţii ale statului - mai mult sau mai puţin îndrituite la aceasta - de promovare agresivă în spaţiul public a luptei anticorupţie?

Axiomatic, între eficienţa luptei instituţionale anticorupţie - legitimă şi incontestabil obligatorie - şi promovarea sa în mass-media nu există nici cea mai mică sensitivitate. Poporul, atât de des invocat ca sursă a legitimităţii puterii, a realizat acest aspect, sintetizându-l înţelept şi subtil în cunoscutul proverb «Câinele care latră, nu muşcă!»

Faptul că activişti importanţi pe tărâmul corupţiei au fost «muşcaţi» este complet nerelevant, atât timp cât fenomenul pare a continua nestingherit, psihologia lor manifestă şi comportamentul public relaxat amintindu-mi că în mahalaua Grant-ului şi a Gropii copilăriei mele ierarhia mahalagiilor era dată de numărul de ani de puşcărie, etalaţi cu o mândrie aproape aristocratică!

Procentul de 90% al condamnărilor obţinute în urma trimiterilor în judecată pentru corupţie este grav prin prisma celor 10% (zeci sau sute de cazuri) declaraţi devinitiv ca nevinovaţi, dar care au parcurs calvarul oprobriului public şi chiar al cercului restrâns al familiei sau apropiaţilor, a căror libertate fizică a fost restricţionată într-un fel sau altul, ale căror cariere profesionale - în multe cazuri rezultatul unor eforturi şi restricţii auto-impuse de-a lungul traseului educaţional şi profesional - au fost distruse definiv cu grave consecinţe în primul rând morale dar şi, nu în ultimul rând, materiale, marcaţi definitiv de nenumăratele nopţi de insomnie provocată de gândurile sinuciderii ca formă disperat de inutilă de protest...

Toate aceste drame umane - stopate în ultimul moment de luciditatea ultimei instanţe judecătoreşti - nu s-ar fi produs dacă parcursul cercetărilor ar fi avut un caracter discret care nu ar fi afectat în nici un fel negativ acurateţea actelor de urmărire penală.

Explicaţia trebuie căutată în altă parte: după 27 de ani, România şi românii nu reuşesc decât datorită «generozităţii» unor vecini balcanici să ocupe penultimele sau antepenultimile locuri în statisticile europene cu subiect economic. Cauza nu este nici pe departe fenomenul corupţiei - fără a nega contribuţia sa negativă - ci altceva mult mai grav şi mai greu de eliminat pe termen mediu sau lung: incompetenţa.

Explozia informaţională pune la îndemâna oricărei persoane interesate biografii mai mult sau mai puţin corecte dar, cu marja de eroare datorată surselor, sugestive: studii întârziate şi licenţe la instituţii de o probitate academică îndoielnică, avalanşa doctoratelor plagiate nedeclarate oficial ca atare doar pentru că sursele au fost copiate mai puţin de 100%, «arderea» etapelor ierarhic-profesionale ce ar stârni invidia mai-sus amintitului împărat francez, exprimări publice frizând ridicolul şi îmbogăţind involuntar folclorul.

«Răsfoirea» biografiei majorităţii liderilor stârneşte reacţii controversate cetăţeanului de rând, fie că s-a dus sau nu la vot, ce pot fi sintetizate în celebra exprimare fără perdea a celui căruia soţia i-a născut doi gemeni, unul alb şi unul afro-american!

Pe această bază, calitatea programelor economice elaborate şi asumate de partidele şi guvernele ce s-au succedat la putere şi, respectiv, în opoziţie sunt sinteza perfectă a diagnosticului performanţelor statistic reflectate la nivel european. De ce? Citiţi-le! De ce? Pentru că nimeni nu le citeşte! De ce? Pentru că prim-planul mass-media este invadat de lupta anti-corupţie cu aşa o intensitate încât strategiile economice, de exemplu, mult mai importante, sunt aruncate în derizoriu.

Paradoxal, să lupţi împotriva corupţiei este infinit mai uşor decât să restructurezi, să construieşti şi să consolidezi o economie. Spre deosebire de codul penal, legile economice nu pot fi interpretate subiectiv iar, fără o pregătire minuţioasă, nu pot fi interpretate deloc!

În timp ce economia, aşteptând zadarnic, asemeni Cenuşăresei, un prinţ ce nu mai vine, propovăduind în stânga şi în dreapta lupta-anticorupţie lipsind-o de discreţia pe care i-ar impune-o teatral invocata prezumţie de nevinovăţie, România se auto-promovează copilăreşte ca o ţară definită de corupţie, prin contrast cu ţările care, la fel sau chiar mai corupte, nu recunosc a fi afectate de acest flagel nici în ruptul capului.

Pentru mulţi ani de acum înainte, chiar revenind la onestitatea vremurilor lui Vlad Ţepeş, România va purta eticheta unei ţări corupte, aplicată şi certificată ca atare de absurditatea referendumului ce urmează.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ca ne place sau nu coruptia este o "parghie" foarte des utilizata in economia de tip capitalist, mai ales in aceasta faza de acumulare primitiva a capitalului. E infinit mai usor, mai rapid si mai productiv sa folosesti "scurtatura" coruptiei decat sa stai la coada luni de zile dupa tot felul de aprobari. Dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta si au corupt tot ce era de corupt, firesc multinationalele sprijina acum lupta impotriva coruptiei...

    1. Asa este.

    Romania corupta ! din totdeauna.

    Iuda a fost prin Romania. 

    Perfect de acord cu caracterul discret, fara zornait de catuse. Doar ca un arest preventiv nu poate fi absolut discret, fiindca familia si colegii tot vor afla de ce invinuitul a disparut o perioada din peisaj.

    Iar ne-arestarea, ar fi afectat in mod evident acuratetea cercetarilor, fiindca s-ar fi putut ascunde/distruge probe, gasi martori mincinosi, alibi-uri false etc. 

    Despre incompetenta... aveti dreptate. 

    Si de ce nu citeste publicul acele programe economice? Fiindca presa este plina de articole de doi bani, pe cand acele programe nu sunt la fel de facil de gasit. Si nu doar pentru asta, ci si fiindca oamenii au ajuns sa nu mai aiba incredere in guverne, indiferent de coloratura lor, si stiu ca de promis se promite intotdeauna mult mai mult decat se poate realiza, iar apoi in functie de partidul care este la putere, anumite elemente sunt previzibile. Daca de exemplu ajunge PSD la putere, poate banui oricine ca se vor creste salariile bugetarilor si ca va urma o crestere a inflatiei. 

    Eu nu cred ca este mai usor sa lupti impotriva coruptiei. Arestarea si condamnarea oamenilor pe banda rulanta ajuta putin, insa totusi foarte putin. Corupti suntem majoritatea. Majoritatea dam spagi la doctor, drept "multumire" in urma unei operatii, fie ca ni se cere sau nu, majoritatea platim la negru instalatorul care ne repara ceva prin casa, deci facem evaziune fiscala, foarte multi dintre noi speram sa ne angajam "la stat" pe pile si relatii, dar nu doar la stat, ci si in firme private, deci nu pe baza competentei etc. 

    Lupta impotriva coruptiei inseamna schimbarea mentalitatii noastre pentru a nici nu mai lua in considerare sa facem asa ceva, sau sa o facem mult mai rar, iar acest lucru este mai greu decat restructurarea economiei. Restructurarea economiei este greu de facut tocmai din cauza mentalitatii noastre. Daca eu raman fara serviciu in urma vreunei "imbunatatiri" a sistemului, pai atunci acea imbunatatire nu este deloc imbunatatire, ci cel mai rau lucru posibil. Acesta este modul de gandire actual. 

    Masele ii numeau "prosti" pe economistii aia care tot criticau Caritas-ul si ii prevedeau sfarsitul, cand vedeau cat de bine mergea si cum se castiga 700% in 3 luni. 

    Nu stiu care ar fi acele tari "mai corupte" decat Romania, cel putin din spatiul UE. Coruptia se raporteaza totusi la nivelul venitului mediu al populatiei, iar cum in Romania este mult mai redus decat in alte tari, chiar daca in alte tari s-ar fura mai mult, situatia ar fi mai proasta in Romania. 

    Iar cand spuneti ca alte tari nu recunosc, vorbiti la trecut sau prezent. In ultima vreme si prin acele tari oamenii au inceput sa ridice glasul, iar Romania poate ca a fost un model pentru unele dintre ele. 

    Onestitatea vremurilor lui Vlad Tepes este mai mult literara decat reala. Acea asa zisa onestitate era oarecum impusa de conducerea absolut dictatoriala, care pe atunci e drept ca era o norma obisnuita peste tot in lume. Nu era insa o onestitate reala, in care oamenii sa fie onesti fiindca stiau ca asa era bine si civilizat. 

    Nu stim inca cat de absurd va fi referendumul, insa si eu presupun ca nu va fi cine stie cat de util. Sper sa ma insel. 

    Depinde ce intrebari se vor pune. 

    Daca de exemplu cetatenii vor fi intrebati daca parlamentarii vor mai avea dreptul sa isi stabileasca majorari sau modificari de salarii si pensii, atunci referendumul nu ar fi inutil deloc. Parlamentarii din SUA nu au de exemplu acest drept. Si la noi ar putea fi la fel.

    Ce te faci cand coruptii sunt si incompetenti pe deasupra?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb