OPINII Criza politică mai aduce şi bucurii pe bursă

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 6 octombrie 2009

Mihai Iordache

Criza politică, determinată de ieşirea PSD de la guvernare (care era, de fapt, trei sferturi în opoziţie) şi ocuparea locului pe care şi l-a dorit, a avut drept consecinţă imediată o scădere drastică a indicilor bursieri şi o scădere, de asemenea semnificativă, a cursului de schimb.

Evident că această situaţie nu era de dorit şi a adus destule neplăceri investitorilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este nefericită. Ba din contră. Dacă facem apel la matematică, raţiunea spune că este "juma-juma". Adică a adus atâta fericire unora, câtă supărare altora. Aşa cum am susţinut mereu, Bursa de la Bucureşti este preponderent o bursă a speculanţilor. Nu că asta ar fi ceva rău. Ba chiar, pentru bursă, este ceva foarte bun. Căci fără tranzacţiile speculative, nu ştiu cât ar mai fi volumul tranzacţiilor pe bursă. Cine râde şi cine plânge, atunci, dacă a scăzut bursa? Răspunsul este foarte simplu. Plâng cei care au cumpărat în primele două zile ale săptămânii şi râd cei care au vândut. Dacă comparăm preţurile, deşi luni preţul acţiunilor a suferit o uşoară corecţie negativă, faţă de vineri 25 septembrie, acestea sunt superioare zilei de vineri, 2 octombrie, cu 5,048 % la nivelul indicelui BET-C şi cu 9,34 % la indicele BET-FI.

Luate individual însă, SIF1 a scăzut cu 9,09 %, SIF 2 cu 11,86 %, SIF 3 cu 8,89 %, SIF 4 cu 6,26 %, iar SIF 5 cu 11,63 %. Dacă ne îndreptăm atenţia spre alte acţiuni, constatăm că BRD a scăzut cu 8,73%, mult peste media indicelui BET-C, TLV a scăzut cu 2,48 %, SNP a scăzut cu 5,38%, iar RRC cu 6,29 %, EBS ( Erste Bank ) a scăzut cu 3,66%, iar BIO cu 9,35 %.

Faţă de săptămâna anterioară, scăderile sunt însă şi mai mari. Şi atunci unde este fericirea? Simplu. Dacă luni s-au făcut acele tranzacţii cu preţuri mai mari, înseamnă că unii au vândut şi alţii au cumpărat. Cei care au vândut, au avut bani ca vineri să răscumpere acţiunile vândute şi să rămână cu bani în plus, sau să cumpere mai multe acţiuni decât au vândut. În oricare dintre variante sunt în câştig. Fie au rămas cu bani. Fie au mai multe acţiuni. Investitorii străini care ar dori să intre acum în piaţă, au dublu motiv de satisfacţie. Pentru fondurile lor în euro primesc mai mulţi lei şi, datorită preţului mai scăzut, cumpără mult mai multe acţiuni. De exemplu, un investitor care avea de cheltuit 100.000 euro, luni, la preţul de 4,193 lei /euro, putea cumpăra (fără a ţine seama de comisioane), 32.296 acţiuni BRD. Cu aceeşi sumă, vineri, putea cumpăra 37.201 acţiuni BRD, adică cu 15,18% mai multe. Calcule similare evident că se pot face pe orice titlu. Dar asta are mai puţină importanţă. Sunt surprinzătoare nu scăderile care au o cauză preponderent emoţională, cât mai ales diferenţele care se fac între acţiuni. SIF5 Oltenia care are cel mai mare profit, atât ca valoare netă cât şi pe o acţiune, are aproape cea mai mare cădere, alături de SIF2, explicabil numai prin lichiditatea mult mai mare a celor două acţiuni comparabil cu a celorlalte SIF-uri. Din această cauză, atunci când piaţa creşte, acestea cresc cel mai mult, iar când piaţa scade, ele scad, de asemenea, cel mai mult. Din această cauză ele sunt preferatele speculatorilor. Surprinzătoare prin proporţii este, însă, scăderea acţiunilor Biofarm, ale cărui rezultate din activitate nu justifică chiar cu nimic scăderea. Trebuie să recunosc cu nemernicie că şi eu am profitat ceva de pe urma acestor scăderi. După ce m-am jucat de câteva ori vânzând SIF-uri pe care le răscumpăram cu 4-5 bani mai ieftin, la un moment dat, am fost depăşit de situaţie deoarece după ultimele vânzări, preţul nu a mai scăzut ca să închei ciclul. Declanşarea puseului de orgoliu al PSA mi-a dat speranţe şi vineri sau dacă nu, luni, am reuşit să-mi refac portofoliul cu speranţe mai mari pentru viitor. Căci scăderea nu poate fi şi nici nu va fi definitivă. Viaţa merge înainte şi cu 12 şi cu 24 miniştri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca ai avea dreptate in ceea ce afirmi, ar insemna ca erste care este listata si in romania si in austria ar fi trebuit sa ramana la aceiasi cota! n-ar strica sa faci evaluari nu numai pe cotatii ci si pe starea efectiva a economiei reale! Si, eventual, sa-ncerci sa citesti - sau macar, sa rasfoiesti - "Stock market primer" a lui Rosenberg jr.!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb