Ideea lansată de economistul-şef al BNR privind o reducere cu 20% a salariilor bugetarilor în paralel cu acordarea unei zile libere în plus pentru aceştia n-a picat bine pe finalul campaniei electorale. Ce partid ar susţine o astfel de idee riscând să se confrunte la urne cu sute de mii de angajaţi la stat furioşi? Mai ales când în România se ştie că votul negativ funcţionează de minune. Însuşi ministrul de Finanţe s-a grăbit să iasă să dezaprobe ideea, pentru că dreapta a fost identificată în ultima vreme în spatele unor poziţionări ale Băncii Centrale, doar vicele Georgescu fiind mai apropiat abordărilor de stânga. Nu tăiem salariile bugetarilor pentru a nu afecta cererea în criză şi a nu păţi ca la precedenta mare criză când s-au tăiat otova salariile cu 25%, a concluzionat Florin Cîţu trimiţând mingea din nou în terenul BNR, pe care a invitat-o să taie mai degrabă dobânzile. Partea proastă este că la o dobânda de 1,5% nici BNR nu are spaţiu prea mare de manevră, poate doar să ducă dobânzile în zona negativă cum se discuta zilele trecute prin Polonia. Sau, având în vedere că în România nu atât dobânda BNR ar fi problema, cât marjele cam nesimţite practicate de bănci, poate se gândesc oficialii Băncii Centrale să acorde direct împrumuturi ipotecare populaţiei (idee lansată de guvernatorul Băncii Ungariei)?
Până la urmă, într-o economie atât de dependentă de consum şi tot mai sărăcită pe partea de producţie, ministrul Cîţu are dreptate. Nu poţi reduce veniturile unor categorii largi. Dar şi economistul-şef Lazea are dreptatea lui, mai ales că sunt destui bugetari care îşi vor folosi ziua liberă nu ca să leviteze zen, ci ca să consume produse şi servicii, ştiu destui angajaţi de prin ministere care au suficiente venituri care să le permită un city break pe săptămână (mă rog, asta îşi permiteau înainte de pandemie). Ideal ar fi ca angajaţii cu salarii prea mari de la stat să primească o zi în plus în care să cheltuie suplimentar sprijind economia, iar în locurile lăsate goale prin decretarea unei zile libere să se mai angajeze ceva funcţionari pe salarii moderate pentru a stimula şi pe această parte cererea. Dar cum peste 90% din veniturile statului se duc deja pe salarii şi pensii, soluţia aceasta n-ar fi viabilă, exceptând situaţia în care am avea mult hulitul impozit progresiv.
Impozitarea selectivă a proprietăţii şi descurajarea fiscală a proprietăţii multiple şi a celei de lux nu ar avea prea mare succes, se pot găsi soluţii de evitare a taxării, inclusiv prin vânzarea proprietătilor în cauză, pe când impozitul progresiv pe venit şi profit ar fi în linie cu lumea civilizată din Vest. În mai bine de 15 ani de cotă unică am reuşit să consolidăm clasa mijlocie până la segregare socială, avem o majoritate care lucrează pe salariul minim şi o minoritate care câştigă ca în Vest în marile oraşe din ţară (vezi Bucureştiul şi Clujul). Din păcate, dreapta se pregăteşte să vină la putere şi e greu ca tot dreapta să îşi lichideze creaţia. Cel puţin nu până când nu ne-a ajuns cuţitul la os. Aşa că vom încerca tot ce se poate încerca - cu dobânda BNR, cu activele încă valoroase pe care le mai are statul (iar statul e prost administrator, deci mai bine le privatizăm...) şi tot la impozit progresiv vom ajunge mai devreme sau mai târziu.
1. Asaltul BNR-ului!
(mesaj trimis de Andrei în data de 25.11.2020, 09:04)
Bugetarii si cetatenii infuriati venisera furiosi in fata BNR, o incercuisera:
- Au vandut creantele Ro pe nimic!
- Nu sunt in stare sa mareasca salariul minim ca in tarile occidentale!
- Acum ne obliga sa facem un vaccin de tot pishu! Cine stie care sunt efectele adverse! Compania in cauza nu va plati daune in cazul efectelor colaterale!
- Sa intram in banca si sa-i izgonim pe acesti white collar bandits!
- De ce nu avem o medicina cum trebuie? E o MEDICINA DE ASASINARE A PACIENTILOR! Nu se stie de ce medicii nu ii pot tine in viata!
- Ii asasineaza cu medicamente care le opresc inima, ii declara morti de Covid-19, ca sa nu fie supusi autopsiei si sa fie deschis sicriul si le iau organele pe care le vand cu milioane de dolari pacientilor bogati!
Razboiul civil se declansase peste tot, furia multimilor impilate timp de treizeci si mai bine de ani nu mai putea fi stavilita!
1.1. Noroc ca... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 25.11.2020, 12:18)
... a iesit femeia de serviciu de la BNR, si-a proptiti mainele-n solduri si le-a spus: "Bah, fraierilor, ati gresit cladirea. Nu BNR mareste salariul minim, n-are BNR treaba cu vaccinul, nici cu medicina, covidul vostru si alte aiureli... Voi chiar n-aveti habar ce-i o banca de zbierati aici ca oile???"
Portarul de la BNR radea si el in pumni si-i tinea isonul: "Mai si cititi, papagalilor, cate ceva, ca altfel, la umplut Internetul de tampenii sunteti neintrecuti..."
Agitatorii s-au rusinat, au tacut si s-au facut nevazuti. Multimea, dezorientata, a mai zabovit putin si apoi s-a scurs in tacere, cu capetele plecate, pe stradutele laterale. Femeia de serviciu a mai bombanit o vreme, dupa care a luat tarnul si-a inceput sa mature gunoaiele lasate-n urma de cetateni. Se lasa seara, adia un vant rece, iar Romania bifase si revolutia din acea zi.
1.2. Nefiind siguri, cateva mii au ramas la BNR, (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Andrei în data de 25.11.2020, 14:01)
Altii s-au dus la alte institutii ale puterii, in diverse piete, deoarece stia ca tipii de la BNR au conexiuni politice pe la diverse partide! Agitatorii nu s-au rusinat deloc, deoarece erau in joc existentele lor! Tipii de la BNR sunt numiti de mafia internationala! Si sprijiniti de Establishment, versiunea locala... Si cine era femeia de serviciu? Leana, care traise 30 de ani incognito, dupa ce isi facuse operatie estetica in Cuba, iar portarul era Ceasca in mizerie, care nu rabdase sa se intoarca la poporul sau, sa le tina predici despre faptul ca trebuie sa indure mizeria Noilor Oprimatori, recunoscand in mod implicit ca si ela fost unul dintre ei, dintre Reprimatori, la ORDIN, BINEINTELES... Cat despre cei care au murit in spitale, ei au murit asa, din dragoste de patrie, nimanui nu-i pasa de ei, au vrut ei sa moara, nu? Ce rusine sa nu recunoasteti ca ati zbarcit-o in stil major!
1.3. Adevarat fraieri! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Andrei în data de 26.11.2020, 10:06)
FRAIERITI TIMP DE 36 DE ANI! TINUTI IN FOAMETE DE ATATA TIMP, IN MIZERIE BIOLOGICA SI MEDICALA! NU STIAU SI EI SA DEA CU PUMNUL IN BARBA, SA ORGANIZEZE UN RALLY! POATE CA SE SCHIMBA TOTUL!
1.4. Deoarece (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Andrei în data de 27.11.2020, 08:53)
Multimea stia ca doar prin incercuirea institutiilor statului se poate ajunge la renuntarea la POLITICA DE INFOMETARE/ EXTERMINARE PRACTICATA DE TREI DECENII SI JUMATATE CONTRA POPORULUI! TIPII DE LA BNR ERAU PRECUM PILOTII CARE ARUNCAU BOMBA CU NAPALM PE POPULATIILE NEVINOVATE! PUTIN LE PASA!!!
2. Cand guvernantii (altii) au marit salariil
(mesaj trimis de Popa Liliana în data de 25.11.2020, 15:30)
Buna ziua ,eu sunt un pensionar obisnuit de limita de varsta ,din mediul privat . Economistii BNR (d Lazea) au in atributii sa monitorizeze economia nationala ,si lucreaza curent cu mai multe modele . Dar nu ei fac politica salariala ,au avertizat ca legea pensiilor noua e aberanta , au atentionat ca nu e spatiu fiscal chiar inainte de pandemie etc ... Isi fac job ul toti ,gresit ar fi sa nu avertizeze ! Deci de la BNR s au emis avertizari in timp util la toate excesele ( care ameninta stabilitatea statului ,pina la urma !) ...si nu a folosit la nimic . PSD a avut un program de guvernare absurd ,croit special sa pacaleasca masa de pensionari ,si l a aplicat spre ruina finantelor statului ( chiar si acum apara unele idei !). De fapt sub pretextul unei iluzorii wage lead growth(care poate lucra dar la scara de decenii ) ,cei aproape de legislativ au promovat si trecut in legi beneficii cumulate pentru ei ,pentru apropriati ,simpatizanti etc...dezordonat ,dupa cum era puterea de lobby !Asa suntem azi in situatia de HAZARD MORAL EXTREM ca statul Romania se imprumuta ,intern si extern ca sa plateasca DE LA BUGET privilegiile exorbitante pe care si le au alocat (si le apara in parlament si acum !) oameni politici care au jurat sa apere interesele statului si poporului roman !. Nu e moral sa propui reducerea posturilor din administratie procentual ,in Romania posturile umile cad ,nu cele bugetofage ! Va aduc aminte ca a fost si situatia in care veniturile nesalariale suplimentare se impozitau (ziceau ) progresiv ,ca sa constatam de fapt ca aceasta prevedere se aplica pina la 5 x salariul min pe economie ....dupa care nu mai era nici un impozit progresiv ! Si aceasta modificare era facuta de un guvern de dreapta (probabil asa se potrivea perfect cu necesitatile celor din acel partid !) . Vin si eu cu intrebarea batranesca : de ce sa nu se revina la interdictia cumulului de venituri de la stat cu pensia de stat ? Pentru ca statul nu mai are de unde sa dea ,indiferent cine profita si cine pierde : nu merge mai departe asa si gata !
3. Un portar BNR
(mesaj trimis de Andrei Grigire în data de 25.11.2020, 16:11)
Are pensia/salariul de cel putin 2 ori mai mare decaf salariul unui bugetar obisnuit in pragul pensiei! Salariile minime ale Ro sunt Rusinea Europei! O tara de napastuiti, traind de pe azi pe maine! $ 330/month: salariul de cersetorul Europei! E consecinta politicilor guvernamentale si monetare duse de toate partidele care se trag din magma rosie a Emanatilor! Adevaratii au facut inchisoare in Lagarele de Concentrare Comuniste. Si au murit! Ca tara nu e europeana o demonstreaza lipsa industriei si veniturile de Lumea a Treia! In 2, 008, un E: 3, 8 RON! Ce s-a intamplat? Pierderea altor obiective plus banci slabe! Tara nu are viitor: cand se va asterne uitarea peste Papusarii cu acest bogus Covid-19, Romania : desert cu cateva sute de mii de locuitori! Traind in desert! BNR-ul va fi vizitata ca o relic a impotentei monetare!