OPINII Cum arată notificările furnizorilor de energie pentru clienţii casnici

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea #Energie / 6 decembrie 2021

Cum arată notificările furnizorilor de energie pentru clienţii casnici

Sunt client Electrica de ceva vreme. Am migrat la societatea în cauză nu neapărat pentru economia la facturi, cât pentru ideea de a fi clientul unei companii unde statul este încă acţionarul cel mai mare, deci pentru a contribui la prestaţiile sociale pe care le aşteptam de la bugetele publice (statul ia grosul dividendelor de la Electrica, bani cu care se alimentează bugetele sănătăţii, protecţiei sociale etc). Dacă tot ne plângem că banii statului sunt insuficienţi, măcar să punem umărul şi să facem ceva pentru a mai creşte fondurile publice, gândeam atunci.

În ultima săptămână din noiembrie am primit din partea Electrica notificări privind modificarea tarifelor începând din ianuarie, atât la gaze naturale, cât şi la energia electrică. Trec peste faptul că mie îmi expirase perioada contractuală iniţială prin vară, iar în mail sunt anunţat că aceasta se va petrece în decembrie, probabil o eroare internă, şi mă uit atent la noile tarife.

Ei bine, pentru componenta de gaze, noul preţ din 2022 pentru pachetul meu (Împreună 30) va fi de 678 lei/Mwh doar pentru gaze şi 891 lei cu restul costurilor incluse (transport, distribuţie, aciza, TVA, abonament). Pentru energia electrică, noul tarif va fi de 826 lei/Mwh pentru componenta efectivă de energie, restul taxelor (transport, serviciu sistem, distribuţie, cogenerare, certificate verzi, abonament, acciza, tva) urcând preţul final la 1.432 lei.

La Electrica, la gaze, plăteam până atunci 214 lei/Mwh preţ final cu TVA inclusă, cu 170 lei/Mwh doar preţul gazului fără TVA şi un abonament de 12 lei pe lună. Or, între 214 şi 891 lei este o diferenţă considerabilă, facturile cresc de pes­te patru ori, iar eu stau la casă (una de 120 mp, dar suficient de mare încât să nu mă încadrez în plafonul de consum de 1.000 mc în perioada rece stabilit de autorităţi, gândit mai degrabă pentru posesorii de centrale de apartament, deci plătesc integral creşterea). La energia electrică, plăteam 892 lei/Mwh cu tot cu TVA şi restul tarifelor, din care componenta de energie electrică era de 450 lei/Mwh. Din nou, între 892 şi 1.432 lei este o diferenţă importantă.

Care sunt alternativele dacă mă decid să emigrez la alt furnizor? Pe 2 decembrie, conform comparatoarelor ANRE, cea mai bună ofertă din piaţa energiei electrice pentru Bucureşti era la Hidroelectrica, cu 630 lei preţ final per Mwh, din care 251 lei - preţul energiei electrice.

La gaze, cea mai bună ofertă era la E.ON, cu un preţ de furnizare de 338 lei/Mwh (deci valoarea fără TVA), din care preţul gazelor era de 300 lei/Mwh. Ce se va întâmpla cu un om normal dacă ar avea de plătit de la simplu la mai mult decât dublu? S-ar mai gândi ca mine, initial, că din dividendele Electrica se alimentează şi bugetele sociale ale statului sau ar fugi mâncând pământul unde r avea de plătit mai puţin? Dacă Hidroelectrica este producător şi ar avea noimă tarifele mai mici decât la furnizori (totuşi, nu chiar de la simplu la dublu), în cazul comparaţiei dintre E.ON şi Electrica pe gaze, ambii furnizori, mişcarea Electrica nu prea are sens.

Ştiu, poate fi un calcul al companiei pornind de la faptul că cea mai mare parte a clientilor va fi ajutată de plafonul stabilit de stat (preţurile nu pot depăşi 370 lei/Mwh la gaze şi 1.000 lei/Mwh la energia electrică în intervalul noiembrie-martie), astfel încât aceştia nu plătesc oricum mai mult ca la concurenţă, iar Electrica încasează de la stat diferenţa, deci win-win. Asta până trece iarna şi descoperă şi clienţii în facturi preţurile neplafonate. De altfel, oferta Electrica e făcută pentru şase luni şi este posibil ca societatea să vină cu ajustări masive din iulie dacă va constata o migraţie serioasă a clienţilor spre alţi furnizori.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Electrica statul are 47,8% din actiuni, deci nu e majoritar.

    cred ca in perioada aceasta Electrica a trimis notificari la toti clientii a caror contract incheiat undeva la inceputul anului 2021 urmeaza sa expire.

    Si eu am primit o notificare de la Electrica zilele trecute referitoare la energia electrica... pachetul pe care il am este Stabil 30, fara abonament, iar modificarea de tarif pentru urmatoarea perioada este de la 0.75 lei/ kw la 1.43 lei/kw. Practic o dublare a tarifului per KW. 

    Nu stiu daca e mare lucru de facut in cazul acesta, eventual schimbarea de furnizor cu Hidroelectrica poate, dar ar trebui verificat pe site-ul ANRE ce oferta au. Oricum cred ca preturile sunt cam aceleasi cu diferente mici avand in vedere ofertele de la producatori. 

    Ideea e clara, incep sa se simta majorarile la consumatorii final, iar distribuitorii isi notifica clientii. 

    Eu am contract cu Electrica si la gaz si la electricitate.contractul "Impreuna".expira bineinteles la 1 ianuarie.

    Oferta lor pentru noul contract este aiuritoare.pretul electricitatii se dubleaza iar la gaz creste de aproximativ 6 ORI!!! 

    Astfel la curent noul pret final va fi de 1,45 lei kw/ora iar la gaz va fi de 0,89 lei kw/ora!!!! 

    Asa va fi la toti cei care au acest tip de contract.eu o sa plec de la ei,dar nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla in februarie cu cei care vor fi clientii acestei companii de stat,rapace si lacoma. 

    1. acestea vor fi preturile de acum incolo la toti, mai vedem cum arata piata dupa ce expira subventiile

    preturile sint facute in asa fel incat clientii sa fie indreptati spre anumiti furnizori stabiliti . e regie .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb