OPINII Cum să îţi pierzi jumătate din bani în 15 minute

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 decembrie 2021

Cum să îţi pierzi jumătate din bani în 15 minute

Începutul şedinţei de tranzacţionare de joi, 9 decembrie, a consemnat un record interesant pentru piaţa AeRO - acţiunile GoCab Software, ce au în spate o aplicaţie de taximetrie, pierdeau în primele 15 minute de la listare, după încheierea cu succes a unui plasament privat în septembrie, 48% din valoare. Mai exact, de la un preţ de 0,43 lei rezultat în urma închiderii plasamentului privat prin care compania atrăsese 7,4 milioane lei de la investitori, acţiunile se tranzacţionau la 0,22 lei la ora 10.15 (maximul în acest interval fusese de 0,30 de lei, ceea ce denotă picajul susţinut din primele secunde).

Cum de este posibil aşa ceva? Compania venea la tranzacţionare cu o evaluare anticipată de 36,44 milioane de lei, în condiţiile în care pentru primele şase luni ale anului 2021 avusese venituri totale din exploatare de circa 1,1 milioane de lei, de peste trei ori mai mari decât cele de la jumătatea anului trecut, în timp ce cheltuielile din exploatare se situau la 3,5 milioane de lei, de aproape şase ori mai mari faţă de cele din perioada ianuarie-iunie 2020. Deci cu o pierdere de 2,5 milioane lei la S1 2021, faţă de una de 1,17 milioane lei la S1 2020, plasamentul privat includea foarte multe speranţe şi mai puţine certitudini. Că e o dovadă de mare optimism să cumperi o companie la o capitalizare de peste zece ori veniturile şi fără profit şi care, în plus, urma să dea în piaţă peste o concurenţă acerbă, nefiind vreun soi de UiPath care să revoluţioneze domeniul. Să nu uităm că în aceeaşi nişă activează un gigant precum Uber, dar şi companii mai consolidate precum Bolt sau Free Now, iar ruşii de la Yandex s-au retras tocmai din cauza concurenţei acerbe.

N-or fi ştiut investitorii aduşi de SSIF Broker în plasamentul privat care sunt riscurile (apropo, intermediarul este şi cel mai mare acţionar al companiei)? Nu ştiu cum se va închide în final povestea GoCab. Ştiu însă că fenomenul plasamentelor private la care lumea merge ca la loterie trebuie să înceteze, pentru sănătatea pieţei.

Multe dintre companiile aduse de brokeri sunt promiţătoare (deşi perspectivele unei recesiuni ar putea schimbă nişte planuri de afaceri în 2022), unele aveau chiar multipli atractivi, dar au existat şi pariuri hazardate, iar intermediarii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a livra orice marfă, mai ales dacă sunt şi acţionari în respectiva entitate, precum în cazul GoCab.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. povestea nu se termina, abia incepe. si gocab nu e singura. va fi frumos de tot cu brk

    1. Este evident ca avem de a face cu o frauda. Pretul de 0,43 este o inselatorie. Asf poate verifica cine a cumparat la 0,43.

      Brk va avea traiectoria cab! Doamne ajuta!

      Dar nu este o problema, se va duce acolo unde ii este locul

      Vad ca au publicat azi pe Bvb convocarea AGEA. Propun o operațiune total ilegala care nu respecta art.103 din Legea 31/1990: societatea subscrie propriile acțiuni pe care le aloca ulterior angajatilor.

      esti pe langa subiect, nu e nici o subscriere de actiuni proprii

      Majorarea capitalului social prin capitalizarea profitului net se poate realiza doar prin acordarea acțiunilor nou emise proporțional tuturor acționarilor societății. "Tezaurizarea" de către emitent a acțiunilor reprezinta în fapt subscrierea lor de către societate in cadrul operațiunii de majorare a capitalului social cu încălcarea drepturilor actionarilor. Și dacă aveți "norocul" ca ORC și ASF sa aprobe asa ceva, justitia poate califica fapta ca infracțiune la Legea 31/1990.

      da, tezaurizarea e a tuturor, daca vor fidelizare cu repartizare nominala de actiuni trebuie cumparat din piata. astia ajung rau, sunt prea lacomi, prea prosti. entreprenori la ciordit pe bvb

    Nu degeaba lichideaza domnul andrici la brk

    1. brk a fost suveica lui andrici in 2021. implicat in povestea listarilor a beneficiat de spuma creata si a iesit din brk.

    ...

    Domnilor jurnalisti, pentru a face ceva concret in privinta acestor matrapazlacuri va invit ca in martie sa documentati un articol in care sa comparati realizarile financiare ale celor noi listate cu ceea ce au pus in Memorandum.

    Si acolo unde sunt abateri mari si nu a fost publicata nicio ajustare de buget in timpul anului(de acum e tarziu ca se incheie), conform legii, sa fie sesizat ASF. 

    Asa se rezolva asemenea smecherii.  

    CAB, CLAIM si altele au niste prevederi bugetare care sfideaza traiectoria chiar si a unei companii de crestere. Stiu ca de la 0 se poate creste repede, dar nu se pot face zeci de milioane de la 0 din comisionarea unor piete concurentiale care nici nu au activitati foarte banoase. 

    Si sa cresti asa rapid in pietele astea necesita bugete enorme de marketing si logistica umana dificila, ceea ce presupune un timp indelungat de pierderi masive. Nu profituri cum pacalesc astia. 

    Ca sa sustii asa ceva necesita sa spui din start ca ai nevoie de zece majorari cash. Ei mint si anunta profituri si afaceri uriase din nimic.  

    PATH avea business disruptiv, vedeti ce pierderi a facut si cate runde de finantare a avut ca sa le sustina.

    Astea la noi zici ca au inventat businessul pe planeta!  

    1. Nu se poate, ca n-are Madadi interes, deci o sa fie liniste si pace in continuare, caci calaretul din desert are treburi mai importante pe planeta Romania.

    CAB nu concureaza cu Uber ci cu Star Taxi SRL si Clever tech SRL=Free Now(detinuta de Daimler-Mercedes).

    Prima are dupa atatia ani afaceri sub 3 milioane lei si profit sub 500.000. 

    A doua a publicat ultimele date in 2019 cu 16 mil venituri si 52 milioane pierderi.Sigur veniturile erau o parte din alte operatiuni si probabil si pierderea in parte,de la preluarea firmei de catre Daimler. 

    in RO sunt inregistrate in jur de 70.000 taxiuri,daca le face CAB partener exclusiv si nu scoate veniturile anuntate!Profituri se vede ca nu au inventat apa calda. 

    Partea bursiera,adevarata excrocherie 

    BRK si prietenii infiinteaza CAB si apoi o imprumuta cu vreo 6 milioane si ceva lei,prin tot felul de subsidiare 

    Inainte de plasament conversteste creantele la valoarea nominala prin 2 operatiuni 

    dupa 1 luna face plasament la care vinde actiuni la 0,43 nu cum si le con vertise singura la 0,1!!! 

    adica intr-o luna de pierdut bani la fel ca in tot restul existentei,brusc actiunile valoreaza 0,43 pentru poporul chemat sa aduca bani desi valorau 0,1 pentru fondatori 

    ghici cine vinde actiuni la pretul de la listare incoace in profit foarte mare facut in cateva luni? 

    Romlogic a con vertit creanta de 600 si ceva mii lei in 6 milioane si ceva actiuni la 0,1....ia sa calculam daca a vandut ieri ce bani a facut ! 

    deci BRK prin firmele ei cunostea cat valoreaza de fapt actiunile,ca de aia isi con verteau acolo creantele...dar in cateva zile uita si le vinde clientilor la 0,43....dupa listare iar uita ca faceau 0,43 si le varsa la cat se poate ca tot e urias profitul!

    1. La ce putea s astepti cu Chis Danciu administratori?

      au rating de la 2 pers pe Google, unul e Musat administrator cu cei de mai sus si al doilea un nickname

      cand vezi afacere unde isi dau singuri stele - fugi!  

    putin probabil ca toate sumele tranzactionate ieri sa fie a celor din PP. acolo au existat actiuni distribuite prin SOP, cred ca aia au vandut. bineinteles, au intrat si altii in panica, dar grosul cred ca de acolo vine. probabil de aceea s-au si grabit ieri cu convocatorul AGEA prin care se elimina posibilitatea de achizitionare de actiuni in limita a 10% din profitul net pentru acordarea de stimulente angajatilor. asta totusi nu inseamna ca evaluarea din PP nu a fost prea sus

    O firma de apartament marca BeReKa plonjeaza spectaculos in freza. Le pasa? ''Au tras apa peste norocosi'' licenta nu imi apartine.

    Cocoselule ziceai ca intri la cumparare? Pune repede palma ca se mareste...gaura! 

    1. (...)Foloseste bidoane ca SOV ,le imprumuta,alea la randul lor imprumuta sau ofera servicii altor firme,apoi iau actiuni de banii imprumutati la valoarea nominala,fac plasament si fraudeaza clientii la pret de cateva ori mai mare,listeaza si vand in piata firmele lor in profit mare in timp ce investitorii din plasament inregistreaza pierderi uriase.

      (...),azi iei actiuni de banii imprumutati la 0,1 maine faci majorare la 0,43 in plasament apoi listezi si vinzi de la 0,3 la 0,15 ceea ce le spuneai clientilor ca face 0,43! 

      mai terminati ma cu paranoia asta. la voi totul e "penal". ai participat vreodata intr-un PP? stii ce informatii primesti? care este procesul? primesti un document cu informatii mai mult sau mai putin elaborate si in baza lui iei decizia daca participi sau nu la PP. brokerul nu iti spune ca ala este pret bun sau prost, ala este PRETUL. este decizia ta sa il accepti sau nu. penal ar fi daca ti-ar pune pistolul la tampla si te-ar ameninta ca, daca nu cumperi, te impusca. cum prostia cumparatorului la preturi colosale nu este de natura penala, nici oferirea unui pret colosal nu este de natura penala. la limita penalului ar fi daca BVC-ul ala pe 2021 care a fost prezentat in prospect se dovedeste a nu avea legatura cu realitatea, mai ales considerand data listarii. la PP s-ar putea argumenta ca nu existau date suplimentare fata de 30.06 care au fost prinse in memorandum, dar nu ar sta in picioare la data listarii. Tot la limita penalului ar fi un sell-off din partea majoritarului la un pret mai mic decat cel din PP, la scurt timp dupa listare si fara un eveniment care sa justifice asta.

      strict legat de CAB, pretul a fost mare. foarte mare pentru ca se bazeaza strict pe ipoteze care se pot adeveri sau nu. cum a fost si la CLAIM sau CHRD. la CLAIM am vazut ce s-a intamplat dar nu este neaparat necesar sa se intample si acum. in 2018, totusi "my car" (Daimler) a cumparat aplicatia "Clever taxi" (pe care o gasesti azi ca FREENOW) la un pret de cel putin 10 milioane USD. este corecta o evaluare a GoCAB apropiata de acel pret de tranzactie? Evident nu, aia era functionala de ani de zile, deja producea. Dar poate in 2-3 ani sa ajunga acolo? Da, e posibil. Asa ca mai terminati cu "penalul", prostia celor care cumpara la preturi mari nu este de domeniul penalului, iar faptul ca cineva cere un pret mare iar nu este. 

      Tu nu ai priceput ce scrie ala mai sus ca e penal!Tocmai ce ai reluat tu ca ar fi,ca o ipoteza.care s-a si validat,ca ai sa vezi cine a vandut dupa listare.Si ai sa vezi si cum e cu indeplinirea minciunilor din palavrageala scrisa de la plasament(imi inchipui ca nu difera de memorandum).

      da, exact. voi stiti absolut tot. nu s-a raportat nici o vanzare de catre insideri, nu s-a raportat nici un rezultat financiar la T3, dar voi il stiti deja pe cel anual. voi nu aveti intrebari sau incertitudini, voi aveti certitudini. pentru ca voi STITI. cu certitudine stiti si ca s-au acordat gratuite catre angajati, care ar putea vinde acum, asa cum s-a intamplat si la Digi in primul an de la listare. si stiti ca brokerul va fura. si mai stiti ca investitorii sunt grozav de inteligenti si nu ar cumpara ca prostii actiuni supraevaluate daca nu i-ar frauda brokerul, ASF, Guvernul, Loja Masonica, Soros, UE, NATO, OECD, FMI, Goldman si klingonienii, toti in acelasi timp

      wake up ma'man,e vorba de BRK totusi

      FRB buget anuntat venituri 11,7 mil 2021 si au 1,6 la q3 

      profit bugetat 1,3 mil tot anul si pierderi 1,6 mil q3 

      la anul venit 22 mil si 4,5 mil profit net 

      ring a bell? 

      ce crezi ca nu bateau toba la listare CAB daca aveau ceva venituri si profit ca doar e anul gata 

      12 doispe twelve milioane venituri 2021!se ocupa cu chestii secrete?uber undercover? 

    alo BRK, la FRB si GoCab, se face AGA sa umblatibla profit in favoarea conducerii si a memvrilor CA cind firmele sunt pe pierdere? vreti cota din profit pentru sefime in eventualitate de intrare pe profit? sunt pe pierdere petardele, sunt vai de ei. ce fraieri sa va stea actionari inafara de detinerile voastre incrucisate? universul vostru marunt se ingusteaza. asta nu e piara de capital ce faceti voi, e tarabageala de mahala

    ASF sa nu mai dea certificat de listare la nicio firma pana cand nu comunica o sinteza a indeplinirii bugetului,la zi(asta daca nu le cere situatii financiare ca pe aero nu-s obligate la trimestru).

    Cum naiba sa lasi AQ sa se listeze si ea anunta ca da trimestrul 3 la jumatatea lui decembrie?!Nu le stia la listare?Sunt retardati,fac situatiile dupa 3 luni? 

    Pe principala trebuie sa le trimita in 45 de zile de la trimestru,ei s-au listat dupa 75.Cum naiba sa-i lasi la tranzactionare cand dinainte de start nu respecta obligatiile de raportare?

    Astia de la CAB nu stiu ce venituri au?Tot cu bugetul de 12 milioane au ramas.Cum raspund ca nu fac mai nimic si nu au anuntat?! 

    1. nu raspunde nimeni de nimic. e aproape ca la balamuc, doar ca nebunii conduc azilul. asta e tot

    ce bine ca tot criticati, asa putem cumpara ieftin

    1. Long cu tot cashul pe BRK e sub 0.3 si fara perspective reale de implozie

      pus deja casa pe Lajumate :))

      0.2252 - 0.2478 e noua halta la baraka de chirpici

      Îmi place brk

      :))))))))))).....:))))))))) asa e :)))))))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb