OPINII Cum se poate compromite un plasament privat

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 octombrie 2021

Cum se poate compromite un plasament privat

Păţaniile investitorilor în acţiuni Air Claim sunt sugestive pentru amatorii de îmbogăţire rapidă la BVB, asta după apariţia unor date noi privind rezultatele financiare ale companiei. Pe scurt, Air Claim venise în 23 iulie la bursă după încheierea unui plasament privat la finalul lunii mai. Mare succes mare atunci, de vreme ce acţiunile oferite spre subscriere, în număr de 400.000, au fost suprasubscrise în numai 6 secunde de 13 ori, la un preţ de 6,21 lei/acţiune.

În prima zi de tranzacţionare acţiunile au urcat până la 18 lei, multiplicând de câteva ori banii participanţilor la plasamentul privat şi au închis şedinţa la peste 12 lei. Apoi au început să apară problemele. Mai întâi, investitorii au aflat că directorul general, care deţinea 4% din companie, îşi vânduse din prima zi de tranzacţionare toate acţiunile. Or, dacă un insider de asemenea calibru nu crede în perspectivele optimiste avansate de conducere, de ce ar crede investitorii simpli?

Asta deşi estimările erau super-optimiste în rapoarte. În momorandumul încheiat la demararea plasamentului privat se arăta că Air Claim, care obţinuse venituri de 1,8 milioane lei şi un profit de 1 milion de lei în 2020, urma să ajungă la venituri de 4,1 milioane şi profit net de 2,2 milioane lei în 2021, 9,5 milioane venituri la profit de 1,1 milioane în 2022, 35 milioane lei venituri şi profit de 9 milioane lei în 2023 şi nu mai puţin de 70 milioane lei venituri, cu 11 milioane lei profituri în 2024. Şi asta în scenariul de bază, nu mai pomenesc de scenariul optimist trecut în momorandum. Cum se realiza asta? În urma unor cereri din ce în ce mai numeroase de despăgubire a călătorilor cu zboruri întârziate. Numărul de zboruri eligibile urma să crească semnificativ, la fel gradul de ocupare a aeronavelor. Iar în ceea ce priveşte previziunile pe 2024, deja nu se mai lua în calcul doar aeroportul internaţional Otopeni, ci şi încă un aeroport internaţional din Romania, neprecizat (Cluj, Timişoara, Iaşi?).

Vin însă rezultatele la semestrul întâi din 2021 şi, surpriză! În loc de creşteri viguroase de profitabilitate, avem o pierdere de aproape 400.000 lei la venituri operaţionale de 144.000 lei. Mai mult, aflăm că din cei aproape 2,5 milioane lei obţinuţi de companie în urma plasamentului privat, 600.000 lei au fost folosiţi pentru achiziţionare unui imobil. Or, pentru o companie cu rate atât de mari de creştere estimate şi profitabilitate pe măsură te-ai fi aşteptat să închirieze, nu să cumpere, dacă tot îşi puteau multiplica banii atât de uşor.

Una peste alta, de la 18 lei în primele minute de la listare şi faţă de valoarea de 6,2 lei la închiderea plasamentului privat, acţiunile CLAIM se tranzacţionau vineri la ora 15 la la 4,56 lei.

Evoluţia acţiunilor CLAIM ridică un mare semn de întrebare asupra credibilităţii estimărilor businessurilor care vin la bursă în urma unor plasamente private. Întrebarea care se pune aici este în ce măsura putem vorbi şi de o responsabilitate a intermediarului plasamentului privat? Nu ar trebui ca brokerul să tempereze investitorii dacă crede că estimările oferite de companie sunt nerealiste? Şi, mai ales, nu ar trebui să limiteze avântul companiei care îşi supraestimează performanţele, în urma acestor cifre umflate rezultând nişte multipli bursieri viitori exagerati?

În contextul întrebărilor care se ridică pe subiect, am solicitat şi un punct de vedere din partea Goldring, care a intermediat plasamentul.

Reprezentanţii societăţii ne-au transmis: "Am fost puşi în situaţia de a refuza companii care doreau să atragă finanţare prin listare la bursă la evaluări nerealiste. Pentru că ne dorim o bursă dinamică, lichidă şi vizibilă, ne propunem să atragem afaceri cu potenţial de creştere, dar şi să oferim afacerilor eligibile, şansa de a se adresa investitorilor pentru finanţarea business-ului-o atitudine în linie, cu misiunea pieţei AeRO de «incubator» pentru start-up-uri, iar Air Claim s-a dovedit eligibilă pentru a fi prezentată investitorilor. Cu privire la tranzacţia imobiliară raportată recent de către emitent, la intenţia ca o parte din fondurile atrase în plasament să fie alocate acesteia, nu am avut cunoştinţă până la data comunicării acesteia către piaţă. De asemenea,tranzacţiile de vânzare acţiuni efectuate de managementul companiei la data listării au fost o surpriză neplăcută şi pentru noi. În discuţiile cu reprezentanţii Emitentului anterioare listării şi pe parcursul procesului de analiză şi elaborare a documentelor de prezentare, nu a fost exprimată această intenţie, iar tranzacţiile au fost realizate prin alt broker".

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Raspunsul Goldring ne lasa pe toti masca: "Am fost puşi în situaţia de a refuza companii care doreau să atragă finanţare prin listare la bursă la evaluări nerealiste." => De aici intelegem foarte usor ca Air Claim e "parfum" pe langa altele, si ca Goldring a dat dovada de responsabilitate maxima. Multumim frumos celor care au avut grija sa listeze si Vifrana, o alta veritabila "perla".

    Apropos, ce dragut arata indicele AeRO cu cele doua companii in el :)) 

    1. E inselaciune si toti cei care au contribuit la finalizarea ei trebuie sa plateasca, atat cu libertatea lor cat si cu banii obtinuti, pentru daunele produse.

      In plus, ASF-ul trebuie sa reglementeze urgent acest segment. 

      ce sa faca ASF ca ea acopera manipularea de piata care se face in prima zi cand se listeaza aceste firme

      cazul CC unde multe persoane pe acest site su observat hotia cu ordinele fake la preturi foarte mari retrase cu cateva zeci de secunde inainte de opening

      asefistii sunt complici la infractiunea de abuz de piata 

      CC-ul a fost o mare mizerie din partea Tradeville care a girat si astfel a pierdut din incredere si din respect.

      Pana la plasamentele private aveam o parere buna despre Tradeville, insa acum s-a modificat radical. Nu mai inspira incredere. 

      Pentru ca exista exprimate pe aici enorme suspiciuni in legatura cu aceste plasamente si intermediari,autorul ar avea un demers laudabil daca ar intreba toti acesti intermediari daca in PP au participat brokeri de-ai lor in nume personal,daca au dat disclaimer la clienti in legatura cu asta cand s-a discutat cu ei despre emitentii astia(dupa listare)daca au vandut in piata facand front running.

      Daca au avut aranjamente cu influenceri pe diverse forumuri ca sa faca aia galerie si sa faca un ban fiind bagati in plasamente nu mai intrebati,ca aia s-a vazut cu ochiul liber,se dau singuri in gat. 

    E intersant cum de ati cerut doar opinia brokerului, pe cand ar fi trebuit sa cereti prima data opinia companiei, opinii ale investitorilor, sa vedem situatia din toate unghiurile. Credeam ca asta e jurnalismul adevarat. Prea subiectiv, "prea ca la tara".

    1. ce sa mai ceara opinia companiei?n-a 'vorbit'destul?nu a dat raportari eronate,nu a venit cu scrisori si explicatii prin care se ingroapa si mai tare?

      ce sa mai faca?sa dea rectificarea schimbarii modificarii razgandirii minciunilor?

      cat de naiv sa mai fie cineva sa mai asculte o companie care minte in halul asta? 

      trebuia cerut punct de vedere din partea companiei in primul rand pentru aflarea adevarului

      Faptele spun adevarul mai bine decat declaratiile gandite de un specialist in (non)comunicare publica.

      Faptele sunt tot ceea ce conteaza, si-am vazut toti ce-a facut CLAIM, am vazut toti ce-au facut cei asociati cu ei.

      De fapt, singurul lucru "bun" facut de companie a fost ca n-a investit la pacanele, precum altii. 

      adica poti dupa 2 luni sa spui care sunt faptele, imi dau seama ce investitori comenteaza pe aici

      Fapt-CEO vinde in prima zi dupa ce semneaza in memorandum ca vor avea venituri fabuloase dar el stie ca juma de an nu au avut deloc

      Fapt-acelasi ins isi da singur contracte de asistenta juridica,fapt mentionat si de auditor ca incompatibil 

      Fapt-nu se face rectificare BVC asa cum cere legea desi conducerea stie ca nu va fi nici pe departe realizat 

      Fapt-se autodenunta tinerea eronata a contabilitatii desi pentru asta e raspunzator cel care semneaza raportul curent 

      Fapt-se bate campii intr-un raport financiar despre cate pliante s-au impartit,de parca e salon de masaj dar nu se prezinta din prima pe ce s-au dus banii din plasament,ca sa nu se vada ce porcarii s-au facut 

      Fapt-mult mai mult de 10% din active sau cifra de afaceri se duc pe activitati fara legatura cu obiectul de activitate=imobiliare fara a se cere acordul actionarilor,cum zice legea 

      Fapt-se dau vechilor actionari dividendele inainte si apoi dupa listare se spune actionarilor ca sunt prinse sumele la creante care normal ca nu se vor incasa vreodata ci se vor stinge prin repartizarea profitului pe anii trecuti....banii inainte ca la fetitze 

      Fapt-se scrie ca banii din plasament s-au dus pe o aplicatie pentru ca juma de pagina mai incolo sa aflam ca nu s-au platit nici penalizari,nimic pentru ea si s-a reziliat contractul...cum s-au dus acolo atunci banii daca spun ca nu s-au dus?

      nu s-au dat dividende acum, sunt date de anul trecut doar ca acum se face operatiunea

      cu aplicatia s-au dus banii ca avans, normal ca sunt creante, apoi au reziliat si au revenit banii  

      ei sunt majoritari cu 90% din companie, la ce actionari sa ceara aprobare

      citeste mai atent rapoartele si memorandumul  

      'ei sunt majoritari cu 90% din companie, la ce actionari sa ceara aprobare'

      Nici nu ai realizat cum le dai tuturor dreptate :)) 

      Tu nu prea stii ce e in filmul asta. incearca sa te documentezi , dupa care poti sa scii un comentariu.

    Nu e vorba ca Goldring a girat niste fantasme din predictiile companiei inainte de plasament ci ca a semnat,la 23 iulie cum spuneti,un memorandum alaturi de directorul CLAIM,in care erau pastrate aceste elucubratii desi stiau cum au incheiat semestrul la 30 Iunie.Cui servea sa se pastreze predictiile astea gogonate,cine a descarcat,cine incaseaza 1100 lei la fiecare dosar de despagubire(ca se obtin despagubiri sau nu,indiferent)?!

    Un broker care listeaza ceva face un due diligence ca de aia isi asuma ceva si e pus sa si contrasemneze actele.

    Vedem mai sus cum teapa era organizata. 

    articolul e ok, subliniaza ce trebuie stiut, un coleg spunea ca ar fi trebuit sa se ceara opinii si celorlalte parti implicate:emitent si actionari; rasp de la emitent le stim, prin comunicatele data si de asemeni stim si rasp actionarilor prin cotatia CLAIM, sunt de acord ca orice companie e binevenita, atat timp cat este in primu rand sincera cu cei ce investesc, brokerii moral ar trebui sa echilibreze entuziasmul emitentului si lacomia investitorilor, prin impunerea unor bareme(gen BT Capitals cu max superior)..insiderii din Claim ar fi trebuit sa reintre in joc cumparand si echilibrand(asta daca ar fi sa credem varianta ca au gresit involuntar)...evident nimic din toate astea nu s-a intamplat, deci e simplu s-au tras in piept unii pe altii, dar shifonati au iesit investitorii, FOARTE...si mai sunt petarde, dar asta a fost bomba rau...banii putini se fac greu, banii multi se fac usor...succes!

    Multe "investitii" in cripto sunt mai de bun simt decat Claim.

    Dumping-ul de la inceputul listarii a fost chef's kiss. Pret scazut chiar si sub valoarea de pre-sale/plasamanet private? Olala.  

    Dar ASF nu are nicio parere despre teapa asta?

    1. Ce ar putea sa iti spuna ASF-ul cand ea insasi este Teapa Suprema?

      Ne-a "spus" despre SIF-uri, despre asigurari, despre cum se fac angajarile acolo. Nu a spus destul? Ma intreb ce o fi la fondurile de pensii. 

    E o mizerie de acțiune pe care s-a făcut pompa din plin. E unul care își zice Florin Coman (profil fake) pe un grup de FB care a pompat la greu in mizeria asta și a prostit o mulțime de oameni care au pus botul.

    1. daca pompa cineva actiunea cresterea dar e doar in jos

      eu sunt pe mai multe grupuri si Cotes a facut reclama peste tot la fel inainte de listare 

      in care jos e daca in prima zi s-a facut tot volumul la un pret monstru?

      aia a fost toata treaba cu pompatul,in rest e doar asa ca sa estompeze mirosul pestilential 

      LOL! Ce deranjat as fi sa vand toate detinerile pe scadere dar la 10 ori cat fac, in loc de la 12-14 ori!

      Va fi prima listare care va da faliment in nici un an de la prima zi de tranzactionare.Am zis.

      practic e imposibil la cat cash genereaza afacerea, datoriile sunt nesemnificative

    GOLDRING zice ca directorul nu a vândut prin ei in prima zi.Dar oare cine a stat la cumpărare când a descărcat respectivul? Ai cui clienți au fost puși sa cumpere pachetul respectiv? Am mari dubii ca au apărut din neant ordine de cumpărare la prețul ăla imens pentru 4% din societate.

    Cred ca ar fi interesant și ușor de verificat de către ASF cine sunt cumpărătorii și prin ce broker au fost introduse ordinele. De acolo ar trebui începută investigatigatia. Oare tot “prin alt broker” a fost și cumpărarea ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb