OPINII De ce investiţiile "recurente" la Bursă nu sunt pentru toată lumea

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 noiembrie 2019

Nu trece vreo manifestare dedicată atragerii de noi investitori sau vreun sondaj printre brokeri şi administratorii de fonduri fără să văd lansată teoria investiţiilor permanente la bursă, lună de lună, câte o sumă pe care şi-o permite fiecare. Raţionamentul din spatele acestei recomandări este că e foarte greu dacă nu imposibil să împuşti minimele de intrare şi maximele de vânzare aşa că mai bine investeşti pe termen lung, pieţele financiare oricum cresc mai mult decât inflaţia ca o prima de risc general valabilă.

Poate dacă ai 20 de ani şi ţinteşti la o retragere glorioasă de pe acţiuni la vârsta pensionării n-ar fi o idee chiar rea. Dar pentru cei care au acumulat deja ceva bani în cont şi care nu mai sunt chiar la prima tinereţe, ideea de a plasa eşalonat bani în acţiuni nu e cea mai inspirată. Pe de o parte, din cauza amplitudinii diferite a mişcărilor bursei - cum pieţele au din când în când corecţii ample dar pe perioade relativ scurte şi apoi îşi revin treptat într-o perioada mai lungă decât corecţia propriu-zisă -, cine cumpără eşalonat va avea medii de achiziţie diluate zdravăn atunci când cotaţiile se reaşează după o criză sau doar o corecţie puternică. Pe când, cine aşteaptă ca preţurile să se corecteze puternic înainte de a intra cu o bună parte din bani, ar putea să culeagă un profit mai mare.

Exemple? Achiziţia acţiunilor Nuclearelectrica atunci când acestea ajunseseră sub 8 lei sau a celor Romgaz, când FP-ul îşi făcea exitul şi cotaţiile erau la 21 lei/acţiune. Ca să nu mai zic de momentul crizei din 2008-2009. Nu trebuie să fii mare expert pentru a sesiza când o acţiune se tranzacţionează mult sub mediile sale multianuale şi apoi să cercetezi dacă este un eveniment conjunctural sau este determinat de o schimbare majoră în modelul de business/finanţele companiei cu pricina. Iar dacă realizezi că preţul este mic accidental (criză, disproporţie vânzători-cumpărători, reglemetări legislative amendabile), atunci faci o investiţie pe termen mediu/lung cu o sumă mai importantă de bani. Nu de alta, dar am văzut destui investitori axaţi pe achiziţiile recurente care s-au aruncat cu capul înainte la cotaţiile din 2009 şi au lichidat totul ferm convinşi că, în acest fel, "salvează ce se mai poate salva".

Un exemplu oferit de cei care recomandă investiţiile recurente tot în ideea imposibilităţii de a prinde minimele şi maximele ideale pe cont propriu, vizează numărul limitat de zile foarte bune la bursă. De pildă, am văzut un grafic popularizat de BT Asset Management prin care era urmărită o investiţie la BVB în indicele BET în perioada septembrie 1997-noiembrie 2019. Ei bine, cine rămânea investitor în această perioadă avea un randament de 881% fără dividend, cine ar fi lipsit din BET doar cele mai bune 5 zile din an rămânea cu un randament înjumătăţit, iar cine rata cea mai bună lună din an în toată această perioadă era chiar pe pierdere (-23%)! Atunci, dacă lunile respective pot face atât de mult diferenţa, înseamnă că acestea pot fi destul de uşor recunoscute, iar investitorii cu o experienţă minimă pot profita de astfel de trenduri. Şi chiar dacă au dubii- poate nu e uşor să identifici dacă Romgaz la 30 de lei este un moment foarte bun de intrare, sau Romgaz la 33 de lei, de exemplu. Faptul că acţiunile pot ajunge uneori la preţuri aberant de mici fără ca nimic din viaţa companiei să se fi schimbat dramatic ar trebui să reprezinte un semnal foarte puternic de cumpărare.

Revenind la ideea din titlu: achiziţiile recurente sunt bune pentru cineva care abia începe să pună bani de-o parte, dar pentru cine are deja acumulări importante încercarea de a prinde un minim decent rămâne de recomandat din punctul medu de vedere, chiar dacă asta înseamnă să rămână o perioadă lungă cu banii în bancă.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. AT te ajuta sa identifici niste puncte, dar nu iti garanteaza ca se va si intampla. Esti trader este foarte bine, dar sa vii aici si sa te dai dajtept arata ca nu esti nici una nici alta.

    Daca toata lumea si-ar putea da seama cand e o actiune pe maxim si cand e pe minim (in mod nejustificat), n-ar mai fi nevoie de niciun administrator de fonduri calificat, de niciun consultant financiar, de nimic. Toata lumea ar fi putred de bogata si n-ar mai citi nimeni tratate de parerologie in Bursa!

    Vai de capul meu, cata impostura in acest articol!!!! 

    1. Te rog sa recitești ultimul paragraf al articolului.

      VA MULTUMESC , PENTRU ARTICOL , D-LE DOGARU !!! PAREREA MEA , DESIGUR , CA FIECARE GANDESTE ALTFEL : AVETI DREPTATE INTRU-TOTUL !!! BURSA ROMANEASCA , CU SCURTE INTRERUPERI , URCA MEREU , DE VREO 11 ANI DE ZILE INCOACE ; DE LA JUMATATEA LUNII FEBRUARIE 2009 , TOT URCA SI URCA , CA FAT FRUMOS , DIN LACRIMA !!! CAT ESTE DE MICA , ATAT ESTE DE PERICULOASA , MAI ALES PENTRU CEI CARE INCEP SA CUMPERE ACUM ACTIUNI ; PRETURILE , SANT PE CREASTA VALULUI ; NU TE MAI POTI APROPIA ACUM , DE NIMIC CARE SA MERITE LUATE , DECAT LA CAT COSTA IN PIATA !!! SANTEM IN SITUATIA SIMILARA , DIN 2005 , 2006 , 2007 !!! SI , SE STIE DE PE ACUM : CAND SUA SE V-A PRABUSI , CU 20 - 25 % , BVB , SE V-A PRABUSI , CU 50 - 60 % !!! DACA SUA , V-A SCADEA CU 40 - 50 % , BVB , V-A SCADEA CU 80 - 90 % !!! SA VEZI ATUNCI TIPETE , PANICA , SI LICHIDARI DE POZITII !!! EU CRED , CA ZILELE ACELEA , NU SANT FOARTE DEPARTE !!! N-AS SFATUI PE NIMENI , SA CUMPERE ACTIUNI IN ''''' RATE ''''', LUNA DE LUNA !!! CONSIDER CA , SANT BANI ARUNCATI !!! SA ASTEPTAM , SI , SA MAI VEDEM !!! CRESTERILE ASTEA , NU POT DURA LA INFINIT !!! INDIFERENT , CAT DE PUTERNICA , E AMERICA , EA NU E ATOTPUTERNICA !!! DE ACOLO , O SA INCEAPA TOTUL !!! DE ACOLO , A INCEPUT MEREU TOTUL !!!

      SI , APROPO , AM ACASA TOATA COLECTIA DE REVISTE , '''''' BANII NOSTRII '''''' , DE LA PRIMUL NUMAR , PANA LA ULTIMUL !!! ARTICOLELE DE ACOLO , PE CARE LEA-TI SCRIS , SANT EXTRAORDINARE , SI VA FAC CINSTE !!! MULTA SANATATE , SA AVETI , SI PUTERE DE MUNCA !!!

      100% corect!

      Vai de mine, dar unde ai invatat gramatica asta? Ambele mesaje sunt pline de greseli gramaticale pe care nu le-ar face nici un elev de clasa a III-a. Cred ca inainte de a face investitii la bursa sau de a da sfaturi investitionale ar trebui sa mergi cativa ani la scoala. Cine crezi ca ti-ar putea urma sfaturile vazand nivelul tau de cunoastere a gramaticii limbii romane?

      MULTA SANATATE , D-LE PETRE !!! PETRE , MA CHEAMA , SI PE MINE !!! CU GRESELI , S-AU , FARA GRESELI , AM SPUS AICI , PAREREA MEA !!! DECI , RETINE : ESTE DOAR PAREREA MEA , MAI BUNA , S-AU , MAI PROASTA !!! DUMNEATA , PROCEDEAZA , CUM CREZI !!! AM TRECUT , PRIN DEZASTRUL DIN 2008 - 2009 , SI , CREDE-MA , CA , A FOST GROAZNIC !!! AM SCAPAT , DOAR CU 83 % , PIEDERE , IN PORTOFOLIU !!! ALTII , AU PATIT-O , MAI RAU !!! POATE CA TE ENERVEAZA SCRISUL MEU , SI SEMNELE DE EXCLAMARE !!! N-AM NICI O INTENTIE REA , DOAR A-MI EXPRIM ,O OPINIE !!! NIMENI , NU E PERFECT !!! IN NICI UN CAZ , D-TA SA NU-MI URMEZI SFATURILE !!! NU UITA CA ESTI UNIC PE PAMANT , SI GANDESTi , CA UN UNIC !!!

    Articol scris de un "jurnalist economic" care ne spune ca oricine ar trebui sa fie in stare sa citeasca in stele. Vai de noi...

    1. D-LE CRISTIAN DOGARU !!! DE-A LUNGUL TIMPULUI , A-TI VRUT SA AJUTATI MULTA LUME , SA SCAPE DE SIMPTOMELE ASTEA , ALE COMUNISMULUI INRADACINAT ATAT DE ADANC , TIMP DE 45 DE ANI , IN CETATENII ROMANIEI !!! NU PREA A-TI REUSIT , SA STITI , DIN PACATE !!! MILIOANE , AU MURIT , IN CREZUL LOR , BINECUVANTAND-UL , PE TOVARASUL LENIN , SI PE CEI DIN JURUL LUI , PENTRU DEZASTRUL MONSTRUOS , CREAT SI DEZVOLTAT DE EI , INCLUSIV IN ROMANIA , DIN 1944 , INCOACE !!! LE-ATI PUS O PAINE IN MANA , DAR AU REFUZAT-O !!! LE-ATI DAT , SI O FRIPTURA , DAR AU ARUNCAT-O , SI V-AU SCUIPAT !!! CE MAI PUTETI FACE ??? NU MAI INVATATI PE NIMENI DE NIMIC , DEOARECE , OAMENII ACESTIA , NU MERITA !!! TREBUIE SA MAI MOARA , ALTE MILIOANE DE ROMANI COMUNISTI , PANA CAND , URMASII LOR , SA SE NASCA MAI INTELEPTI , SI SA-SI DEA SEAMA , CA PIATA DE CAPITAL , NU NEAPARAT , CEA ROMANEASCA , ESTE CHEIA , VALORIFICARII , SURSELOR LOR DE BANI , PENTRU VIITOR !!! SA AUZIM , NUMAI DE BINE !!! MI-E RUSINE , CA M-AM NASCUT ROMAN !!!!!!!!!!!!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb