OPINII De ce nu vom avea o revenire în V

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Politică / 12 mai 2020

Destule voci, printre care şi cea a actualului ministru de Finanţe, îşi leagă speranţele de o revenire în V a economiei, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat după izolarea impusă de pandemie.

Acest scenariu este iluzoriu din mai multe motive. În primul rând, veniturile populaţiei sunt afectate. Şi nu mă refer doar la cei intraţi în şomaj tehnic, ce speră să îşi reia posturile după trecerea stării de urgenţă, ci mă refer şi la angajaţii care au primit, sub diferite pretexte, o reducere de salaiu. Fie pentru că cererea e în scădere deci angajatorul nu va mai conta pe aceeaşi cifră de afaceri, fie pentru că tocmai acum patronul s-a gândit să îşi schimbe filosofia de business sau să taie din bugetul de salarii pentru siguranţă. Cu venituri mai mici la consumator, consumul se contractă şi cum acesta era principalul motor al economiei, greu de presupus scenariul în V. Nu vă lăsaţi înşelaţi de cifrele pe martie-aprilie, acolo a existat un puseu al vânzărilor, în special din zona produselor alimentare şi farmaceutice, pentru că mulţi se temeau de o închidere a marilor oraşe aşa că au făcut provizii. Din mai-iunie vom avea însă adevărata dimensiunii a cererii post-pandemie.

În al doilea rând, ieşirea din izolare nu va aduce o revenire uniformă a afacerilor. Unii vor începe ca şi înainte de criză, alţii mai greu. Horeca este un bun exemplu-hoteluri, restaurante, cafenele, fastfood-uri, etc nu revin la business-ul dinainte, lumea se teme să mai plece pentru perioade lungi de acasă şi să mai stea ore la taclale la o masă. Iar industria ospitalităţii are o pondere de 4-5% din PIB. Apoi, mulţi angajaţi vor prefera să lucreze de acasă o vreme, fie de teama pandemiei care nu s-a încheiat oficial, fie din comoditate mascată şi vor acceptă o reducere a salariilor pentru această facilitate (zona IT, o parte din angajaţii din zona financiară, etc). Afacerile din zona saloanelor de înfrumuseţare, fitness, etc vor avea pentru o perioadă încasări mai mici. Mulţi clienţi nu vor încă să vină cu inima uşoară, măsurile de protecţia impuse împuţinează, de asemenea, numărul de clienţi (nimeni nu vine fără programare, după fiecare client trebuie dezinfectat bine locul, etc). Idem în ceea ce priveşte cabinetele medicale private-clienţii vor veni la început doar pentru probleme urgente, deci şi afacerile lor vor fi în scădere. Transportatorii privaţi de persoane nu vor avea un start lansat-este încă interzis să circuli între localităţi fără un motiv temeinic, iar când interdicţia va fi ridicată se va merge cu prudenţă afară din localitate, pentru perioade scurte. Să mai amintesc de agenţiile de turism, de agenţiile imobiliare? Şi cum toate aceste venituri în scădere se vor reflecta în cerere, nici companiile care comercializează bunuri de folosinţă îndelungată, gadgeturi, materiale de construcţie nu vor fi foarte fericite. Construcţiile vor încetini vizibil, casele de pariuri sunt moarte (şi existau destui angajaţi şi aici), în mall-uri se fliuieră a pagubă.

În afară de curieri, IT-işti, angajaţi la stat, nu ştiu cine nu tremură pentru viitorul jobului său. Şi în aceste condiţii cum am putea avea o revenire în formă de V?

Trebuie timp pentru ca încrederea să revină, ca fiirmele să facă din nou angajări, ca clienţii să bage iar mâna adânc în buzunar. Creditarea va intra până una alta într-un con de umbră, puţini vor să mai fie datori când siguranţa locului de muncă e pusă între paranteze. Vă aminitiţi cât de greu şi-a revenit economia la precedenta criză deşi n-am avut bănci falimentare mulţumită supraîndatorării ţării, de câţi ani a fost nevoie până când numărul de angajaţi a revenit la valorile din 2007? Dacă criza de acum vi se pare mai puţin sistemică precum cea din 2007-2008, să ne gândim că atunci gunoiul era pitit în bănci, iar mai peste tot acestea au fost prea mari pentru a fi lăsate să cadă. Băncile centrale au pompat la greu, au tăiat dobânzi la greu (nu prea mai e spaţiu pentru aşa ceva azi) şi cu toate astea unda de şoc s-a transmis în economie iar revenirea a durat câţiva ani buni. Asta pentru că într-o economie preponderent privată statul nu poate reporni pur şi simplu activitatea economică dând comenzi tuturor ca într-o economie centralizată. Aşa că să nu ne iluzionăm cu revenirea în V, poate prin 2022 să se mai schimbe sentimentul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce revenire în V?! In Romania s.au oprit doar câteva sectoare, in rest lucrurile au funcționat! Aici nu a fost că în Spania sau Italia!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb