Năuciţi până la abulie de nebunia care mătură scena politică de şase luni de zile, oamenii noştri politici (cu câteva fericite excepţii) se dovedesc orbi şi surzi la evenimente de maximă importanţă, asupra cărora ar fi datori să se pronunţe cu toată promptitudinea, în modul cel mai răspicat. Cel mai recent exemplu în acest sens ni-l oferă declaraţiile făcute zilele trecute de ministrul Apărării, dl. Teodor Meleşcanu, Agenţiei France Presse, referitor la oportunitatea organizării unor manevre militare comune româno-bulgaro- americane.
La început ni s-a cerut să credem că este vorba de clasicul malentendu, de nefericitele erori care apar frecvent când un politician român trebuie să stea de vorbă live cu un ziarist străin. Aflat la Paris, la o reuniune a Adunării Interparlamentare a UEO (Uniunea Europei Occidentale), dl. Meleşcanu a declarat că Bucureştiul şi Sofia sunt gata să invite Rusia să participe la manevre militare comune cu trupele americane, pe teritoriul României. Spusele unui ministru al Apărării dintr-o ţară membră NATO sunt, de regulă, receptate cu atenţia cuvenită - de data asta, declaraţia demnitarului de la Bucureşti, făcută într-un moment în care temperatura relaţiilor dintre Moscova şi Washington se apropie periculos de cea de fierbere, a provocat stupoare şi reacţii pe măsură. Pentru că a recunoaşte că a greşit, că nu a cumpănit bine înainte de a se fi pronunţat, este o postură pe care dl. Meleşcanu a considerat-o ca nedemnă pentru un membru al cabinetului Tăriceanu, el l-a luat pe "nu" în braţe (fireşte, un cu totul alt "NU" decât cel din 19 mai) şi a negat interviul publicat de AFP. Ar fi trebuit să ştie, înainte de a proceda astfel, că profesionalismul angajaţilor AFP este îndelung şi temeinic rodat, motiv pentru care agenţia nu a ezitat nicio clipă să declare că Meleşcanu minte; că nu se simte responsabilă de felul în care ministrul român al Apărării stăpâneşte limba lui Moliere şi poate pune la dispoziţia oricui înregistrarea discuţiei dintre acesta şi ziaristul francez.
Ei bine, dacă lucrurile s-ar fi oprit aici, dacă un om cu experienţa politică şi diplomatică a dlui. Meleşcanu ar fi înţeles că singurul lucru înţelept pe care îl mai are de făcut este să tacă, poate, un "poate" îngroşat subliniat, valul ar fi trecut şi un posibil dezacord apărut într-un interviu luat "pe picior" ar fi fost trecut cu vederea. Nu asta a fost opţiunea ministrului român. El a revenit cu o nouă declaraţie; şi-a exprimat convingerea că furia cu care Rusia, prin gura preşedintelui Putin, respinge scutul american antirachetă şi bazele militare americane instalate în România şi Bulgaria nu este decât rezultatului unui deficit de comunicare şi de cunoaştere a bunelor noastre intenţii şi că nu există cale mai mirifică de împăcare decât organizarea mult-invocatelor manevre. De data asta, răspunsul Moscovei a fost de o claritate care-ţi poate da fiori. El a fost transmis de generalul Vladimir Samanov, consilierul ministrului Apărării de la Moscova, care, pentru început, nu ezită să aprecieze că: "Ministrul român al Apărării se pare că nu cunoaşte bine istoria, dacă a făcut o astfel de propunere"; consideră că: "a desfăşura pe teritoriul celor două ţări (România şi Bulgaria) manevre comune este cel puţin bizar, iar, dintr-un alt unghi de vedere, este chiar iresponsabil, mai ales că aplicaţiile nu pot fi desfăşurate fără indicarea inamicului", şi încheie apoteotic, reamintind ameninţarea străvezie făcută chiar de preşedintele rus, conform căruia "bazele militare ale SUA şi alte obiective militare americane ce vor fi amplasate în Europa de Est vor deveni automat ţinte pentru armele din dotarea forţelor balistice ruse". Nu i se poate reproşa lipsa de transparenţă generalului Samanov, care, ca orice om de acţiune, nu-şi mai pierde timpul cu descifrarea nuanţelor şi clarificarea tuturor detaliilor care pot evidenţia sensul deplin al unei aserţiuni. Altfel, el ar fi fost interesat să afle, totuşi, în numele şi cu acordul cui vorbeşte ministrul Teodor Meleşcanu. S-a discutat în CSAT şi s-a luat vreo decizie referitoare la organizarea unor manevre comune? Au fost consultaţi americanii dacă sunt de acord să-şi tăvălească puşcaşii marini în colbul Dobrogei alături de soldaţii ruşi? Sofia are măcar idee de planurile în care este prinsă la Bucureşti? Sau, poate, premierul Tăriceanu şi-a dat el acordul pentru ca, prima dată după 1968, trupele ruseşti să mai pună piciorul în România? Toate aceste întrebări sunt de maximă importanţă pentru că ne apropie de adevăratul răspuns ce stă în spatele declaraţiilor ministrului Meleşcanu.
De la o crasă nepricepere la aspiraţiile deşarte la marea politică, de la o condamnabilă superficialitate la favorurile (încă) ascunse pe care guvernul Tăriceanu se pare că este dispus să le facă Moscovei (agenţiile străine vorbesc deja de guvernul filo-rus de la Bucureşti), orice răspuns este posibil. Într-o asemenea penibilă şi riscantă confuzie, singura certitudine care se impunea cu necesitate era decizia pe care primul-ministru ar fi trebuit să o ia imediat: demiterea ministrului Apărării. Asta, bineînţeles, dacă am fi trăit într-o ţară normală.
1. Conditii diferite
(mesaj trimis de Ion,tzaranu' în data de 12.06.2007, 07:33)
Nu doar Melescanu,tot guvernu ar trebui sa plece.Aduceti-va aminte:cind Romania era izolata si hulita pe plan mondial pentru mineriade,din care una l-a demis violent pe Petre Roman,liberalii s-au repezit sa confere legitimitate lui Iliescu si dinozaurilor comunisti sprijiniti de Moscova. Ei au fost fata "curata" pe care trebuia sa o inghita Occidentu'.Sint aceeasi comunisti vopsiti, ca si PSD,ahtiati dupa avere ilegala si putere totala.Suntem (inca) in miinile Moscovei.Conditiile actuale,sunt (totusi) diferite de cele din '92."Fata curata" s-a dus.....ridurile ramase, vor dispare.Natural sau......
2. Daca am fi intr-o tara normala
(mesaj trimis de Flaviu în data de 12.06.2007, 11:59)
.. pentru greselile comise, din prostie, infatuare sfidare la adresa contribuabilului, etc Tariceanu trebuia sa-si demita deja cea mai mare parte a guvernului.
Dar noi suntem in RO nu intr-o tara democratica normala.
Dar nu va faceti griji domnilor politicieni DE TOATE CULORILE. Mai devreme sau mai tarziu vor veni acele elegeri uninominale. Noi alegatorii prosti nu ne pierdem speranta asa cum nu ne-am pierdut-o ca Ceausecu va pica intr-o zi.
Aruncati cu praf in continuare... Dar aveti grija ca va impiedica pe voi sa vedeti realitatea si nu pe noi.
Va vine randul!!!