Unele zguduiri se pot anticipa,altele vin complet pe nepregătite în pieţele financiare. Criza dotcomurilor se anunţa prin subevaluarea săătoasă a tot felul de site-uri care se visau Google sau Yahoo, criza subprime se anunţa prin faptul că piaţa imobilliară îşi oprise creşterea, criza Covid 19 nu se anunţa prin nimic.
Rapiditatea cu care ne refacem însă după un deranj major ar trebui să ne dea indicii asupra momentului în care ne va bate la uşa unul nou. După povestea cu dotcomurile, a fost nevoie de 7 ani pentru ca indicele S&P500 să atingă maximele anterioare. Din 2007 s-a plonjat în minimul din 2009 pe fondul falimentelor din industria financiară şi apoi am aşteptat alţi 4 ani pentru a depăşi maximul anterior. Criza adusă de coronavirus la bursă a fost recuperată într-un singur an astfel încât ar trebui să avem destul de repede o nouă corecţie majoră. Ce va produce de această dată deranjul investitorilor?
Cred că ne-am cam obişnuit cu poveştile din jurul virusului, nu ne vor mai speria noi "valuri". În 2020 nu exista vaccin, se trecuse brusc la lockdown, acum lucrurile sunt mai controlabile. Fără să conştientizăm prea tare la uşa noastră se umflă însă o bulă de toată frumuseţea în curtea criptomonedelor.
Bitcoinul nu mai reprezintă alternativa la inflaţie (unde concurează de altfel cu aurul) pentru că inflaţia se tot lasă aşteptată, bitcoinul nu reprezintă nici alternativa pentru banii negri (se pot controla totuşi fluxurile de criptomonede, în ciuda a ce cred unii), dar bitcoinul reprezintă o soluţie ideală pentru cei ce vor să mizeze pe bula secolului. Mai declară o vedetă câte ceva depre crypto? Buy! O acceptă la plată o mare platformă de comerţ electronic? Buy! Îşi fac şi băncile centrale criptomonedele lor? Cumpăraţi cu două mâini! În curând vom avea o piaţă a produselor derivate pe criptomonede de toată frumuseţea, nu văd de ce n-ar avea şi acest activ în spate de vreme ce au reuşit atât de bine cu ipotecile acum ceva ani.
Iar când raportul dintre cerere şi ofertă se va dezechilibra în final pe partea cererii, când numărul de cumpărători se va împuţina, iar smart money vor începe să descarce, ne vom reaminti de criza financiară din 2008-2009. De pierderile colosale acumulate prin bilanţuri, de modul în care mai toate instituţiile financiare sunt legate între ele prin produse abstracte şi cam toxice, de conceptul "prea mare ca să fie lăsat să falimenteze".
Următoarea criză ar trebui să fie deci din zona financiară după ce am depăşit una în zona sanitară (sau ne pregătim să o facem), iar revoluţia verde care se pregăteşte va reduce presiunea pe resursele convenţionale. Ar trebui să bifăm neapărat aşa ceva pentru a putea să pregătim în linişte viitoarea criză tehnologică (nu am acumulat suficient pe partea de inovaţii, iar prăbuşirea giganţilor tech ar fi acum o miză cam mică).
Să aşteptăm deci să se umfle şi să se spargă bula criptomonedelor şi să vedem cu ce pagube colaterale se încheie şi această poveste. Partea proastă este că deficitele sunt deja umflate de la precedentele crize, îndatorarea e mare în lumea dezvoltată, iar numărul dinozaurilor lăsaţi să dispară la finalul deranjului ar putea fi mai mare ca în 2009, cu toate consecinţele ce decurg de aici.
1. active corelate, in crestere sustinuta
(mesaj trimis de cititor Bursa în data de 17.02.2021, 06:12)
Bitcoin nu pare sa fie un activ refugiu, nici sa ofere protectie in caz de criza. Pretul sau a avut de suferit in plina criza sanitara, acum e pe val laolalta cu celelalte active financiare.
Sunt curios cum interpreteaza ceilalti cititori faptul ca in momentul de fata mai toate activele financiare cresc simultan si sustinut (bitcoin, materii prime, actiuni, etc).
Asistam la inceputul sanatos al unui nou ciclu de crestere economica sau avem de-a face doar cu cresteri irationale aferente perioadei premergatoare unui maxim bursier ce va fi urmat de o tranta pe masura?
Eu unul gasesc argumente pentru ambele teze, desi tind mai mult sa cred ca suntem in preajma unui maxim.
1.1. cine pica primul (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de vinny în data de 17.02.2021, 23:41)
daca ar fi de ales intre 2 active: crypto si titluri de stat , nu stiu ce sansa reala au titlurile. In fapt ne asteptam la un clacaj al unor state si implicit faliment si anularea datoriilor. Si asta nu numai la un stat, ci generalizat. Este nevoie de stergerea datoriilor, de un alt model pentru ca cel existent genereaza pierderi care adunate sunt nesustenabile. Sa speram ca nu un razboi mondial este alternativa.
Încrederea in buna gestiune a statelor este deja pierduta (grad mare de indatorare, deficite mari); este doar o chestiune de timp pana pica toate la modul generalizat. Infuzia de bani ieftini este iluzorie.
In primul rand din acest motiv crypto este optiunea reala a unui cadru reglementat de reguli clare de la început si imuabile, bazate pe ceea ce este universal valabil in capitalism: cerere si oferta.