OPINII Fondurile mutuale au fost o afacere doar pentru administratori, în acest an

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2016

Fondurile mutuale au fost o afacere doar pentru administratori, în acest an

Dacă ne uităm la randamentele raportate în prima jumătate a anului de fondurile mutuale, observăm că, în marea majoritate a cazurilor, n-a meritat deranjul scoaterii banilor din bancă pentru a profita de experienţa unei societăţi de administrare.

La o dobândă bancară medie de 1-2% în funcţie de scadenţă, mulţi caută alternative mai profitabile depozitelor slab remunerate. Cu toate acestea, evoluţia dezamăgitoare a bursei, reducerea dobânzilor la titlurile de stat şi costurile legate de administrarea activelor au redus simţitor câştigurile celor care au mizat pe fondurile deschise de investiţii.

În buletinul săptămânal Intercapital Invest, în secţiunea privind performanţele fondurilor mutuale locale, se monitorizează periodic variaţia faţă de începutul anului, astfel încât investitorii au o imagine de ansamblu privind treaba pe care o fac administratorii, mai ales în comparaţie cu evoluţiile bursei şi cele ale dobânzilor la termen.

Prima săptămâna din iunie găsea fondurile cu performanţe modeste la nivelul lui 2016, cel mai performant fiind Erste Bond Euro, cu un avans de numai 1,98%. Certinvest Obligaţiuni bifa o creştere de 1,74%, Carpatica Obligaţiuni avea 1,63%, iar "You Invest Solid Ron", una de 1,55%. La cealaltă extremă, fondurile care aveau incluse acţiuni listate se descurcaseră cel mai prost: Active Dinamic, -16%, BT Index ROTX, -5,6%, Erste Equity România, -4,87%, Certinvest Dinamic, -4,84%.

Sigur, evoluţia fondurilor de acţiuni nu avea cum să iasă prea bine de vreme ce indicii BVB sunt pe minus (aproximativ -7%, la BET şi BET-NG, un indice de energie preferat de mulţi administratori, şi 15 procente scădere la BET-FI), dar cel puţin în cazul fondurilor de obligaţiuni speranţele erau mai mari. Spun speranţele şi nu posibilităţile, pentru că randamentul titlurilor de stat oscilează acum între 1-3%, în funcţie de lungimea scadenţei, iar investitorii în fonduri plătesc comision de administrare, ceea ce contribuie la diluarea acestui câştig. Practic, când toate instrumentele cu scadenţe mai lungi de 3 ani vor ajunge la maturitate, investitorii în fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix vor contempla randamente similare cu cele ale depozitelor, plus dezavantajul unor comisioane la retragerea prematură (care ar putea fi evitate la bancă în ziua scadenţei depozitelor) şi a unora de subscriere.

Una peste alta, cine a scos bani din bancă în 2016 pentru a-i da pe mâna unor administratori de fonduri pentru a fi înmulţiţi profesionist, n-are multe motive de bucurie. Dacă ţinem cont de comisioanele de retragere din banca şi subscriere în fondul mutual ales, doar în cele mai fericite cazuri (fondurile cu venit fix) n-a ieşit în pierdere semnificativă.

Morala? Cine crede că investind în fondurile mutuale scapă de stresul urmăririi periodice a pieţelor financiare pentru a identifica momente optime de intrare şi ieşire din investiţie, se înşeală. Dacă uiţi să faci asta, chiar şi în cazul în care ai doar investiţii administrate, rezultatele pot fi la fel de dezamăgitoare ca pe cont propriu, (vezi anul 2016). Asta ca să nu mai pomenim de 2008, un an care a spoliat mulţi investitori mărunţi din fonduri şi bursă, îndepărtându-i pentru multă vreme de piaţa de capital.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu e chiar asa..

    Randamentele, pentru 5 luni si o saptamana, mi se par multumitoare, mai ales la cel in EURO (sunt curios cat vor mai creste pana la sfarsitul anului) si, oricine e investitor in fonduri stie ca toate comisioanele de operare sunt deja scazute adica randamentele prezentate sun nete... iar comisioane de subscriere/rascumparare nu sunt la toate fondurile, de multe ori sunt zero sau destul de mici (rezonabile). 

    Eu am facut investitiile prin transfer bancar, nu te primeste nimeni cu sacosa de bani. Ce rost are sa platesti comisioane ca sa scoti banii din banca, sa mai ai si grija lor camai apoi sa-i duci tot la o banca sa-i depui in contul fondului. Eu nu ma uit la investitiile in fonduri de actiuni dupa juma' de an.. e prea devreme.. 

    Cu morala ai si tu dreptate! chiar daca nu in totalitate... orice om cu capul pe umeri isi urmareste investitia... ce, cu masina nu mergi in service pentru revizii... sunt banii tai deci ai o grija :) 

    Eu zic sa se streseza admninistratorul fondului cu piata si cand sa faca investitiile ca de aia il platesc :)) 

    una peste alta, daca castig mai bine ca la banca si ma mai uit din cand in cand, sa mai iau de aici sa mai pun dincolo, eu sunt multumit. E treaba lor sa caute investitii si sa-mi aduca randament ca de nu... mai sunt si alti administratori, stii ce zic?! :)) 

    1. Ai dreptate. Mai exista si o greseala in articol. Omul compara dobanzi la depozite de 1-2% (anuale) cu randamentele pe anul 2016 (deci la sase luni) ale fondurilor de obligatiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb