Asistăm cu toţii în ultima perioadă la o escaladare a discutării subiectului plagiatului în societatea românească (vezi şi opinia calificată din http://www.aid-romania.org/cnmr-consiliul-national-al-rectorilor-membru-al-cnmr-am-decis-necesitatea-evaluarii-scolilor-doctorale-pe-domenii-cu-participare-internationala-precum-si-a-modului-de-acordare-a-titluri/ ).
O astfel de dezbatere era necesară încă din anii 2000 când fenomenul furtului intelectual prin plagiere începea să capete proporţii îngrijorătoare. Dar, vorba francezului "mieux vaut tard que jamais" ...
Din acea perioada până în zilele noastre am asistat cu toţii la o adevarată avalanşă de "doctori" în toate domeniile, adică persoane a caror contribuţie ştiinţifică, mai ales în sensul de noutate, este dacă nu remarcabilă atunci măcar relevantă. S-a creat o adevărată "industrie" la care cel mai mult a contribuit veracitatea şi lipsa de etică profesională a mediului universitar. Tot soiul de indivizi dubiosi, cel mult semidocţi, au apelat la această "industrie" şi au devenit peste noapte doctori în ştiinţe. Cunosc atât de multe persoane, unele foste sau actuale deţinătoare de funcţii publice înalte, aflate în aceasta situaţie, încat îmi este pur şi simplu jenă să le pronunţ numele. Per total, în ţara noastră ar exista aproape o suta de mii de "doctori în ştiinte", aparuţi ca ciupercile după ploaie mai ale în perioada de dupa Revoluţie. Din acest punct de vedere, cred că suntem naţiunea cea mai "creativă" (în sensul creaţiei ştiinţifice:) din univers!
Cum a fost posibil un asfel de fenomen? Există exegeţi ai domeniului care au oferit şi vor mai oferi explicaţiile necesare. Figura jurnalistei Emilia Şercan se distinge cu acuitate dintre cei care militează pentru eliminarea furtului intelectual. Şi domnul Ciuvică este remarcabil în insistenţa cu care demolează, pe bună dreptate, falsele "statui" ale corectitudinii vieţii noastre publice, chiar dacă pe dânsul îl creditez, din păcate, şi cu o anumită "selectivitate" interesată în alegerea "victimelor". Surprinde însă liniştea mormântală cu care este tratat subiectul de către alţi lideri de opinie. Domnii Tapalagă, Pantazi, Tişmăneanu, ca să dau numai câteva exemple, au tăcut subit de îndată ce singurul plagiator al neamului, fostul premier Ponta, a fost scos din joc! Oare de ce? Merită remarcată în acest context şi opinia echilibrată a domnului Horaţiu Pepine (http://www.dw.com/ro/laura-codru%C8%9Ba-k%C3%B6vesi-acuzat%C4%83-din-nou-de-plagiat/a-35912548).
Dincolo de împăunarea CV-urilor, consolidarea statutului socio-profesional obţinut nemeritat sau de hrănirea propriului orgoliu exacerbat de "puterea" publică dobândită (exercitată deseori discreţionar) există o cauză mult mai pământeană a exploziei numărului de "oameni de ştiinţă" din România. Banii! Da, pentru ca în cauză nu avem de-a face numai cu oribila imoralitate a falsului intelectual ci cu un veritabil furt din bani publici. Si foarte multe persoane dintre cele avizate trec sub tăcere acest aspect, speriaţi cred de dimensiunea fenomenului.
Să mă explic. De-a lungul carierei mele, aflat în fruntea unor entităţi publice, am refuzat cu obstinaţie să acord sporul pentru "titlul ştiinţific de doctor" salariaţilor din subordine. Vorbim de 15% din salariul de bază, adică de sume foarte importante mai ales că în cauză erau multe persoane cu funcţii de conducere. Foştii mei colaboratori cunosc foarte bine acest lucru. Refuzul meu era dictat de evidenţă că ne aflăm în situaţia unor plagiatori şi nu din invidie. Stau mărturie atât foaia matricolă a studiilor mele cât şi faptul că am renunţat la doctorat imediat după ce fusesem acceptat prin anii 2002-2003. De ce? De ruşine. Tocmai vedeam cum mulţi dintre vameşii de pe frontiera (de vest în principal) deveniseră doctori în ştiinţe! Că unii erau doctori ai Universităţii din Timişoara nu este decat o coincidenţă de actualitate!
Aşadar, pentru cei angajaţi în sistemul public, plagiatorii fură pur şi simplu din banii publici. O evaluare a numărului beneficiarilor sporului de 15% şi a sumelor cheltuite în acest scop este relativ uşor de făcut. Pentru "doctorii" care şi-au dobândit titlul până la 31 dec 2009 de la acea dată sporul le-a fost înclus în salariul de bază. În perioada de dupa 2010 se crease o "discriminare" faţă de "plagiatorii" nou apăruţi. Aceştia nu mai beneficiau de acest spor aşa că legiuitorul (în rândurile căruia găsim o sumedenie de plagiatori) a corectat imediat "crunta" discriminare, prin art.5 alin (1') si (1") din OUG nr.83/2014 aprobată prin Legea nr.71/2015. Pentru detalii puteţi consulta şi https://avocatiuliadumitru.wordpress.com/tag/spor-de-doctorat/.
Să încercăm un exerciţiu pur teoretic. Să presupunem că sunt cca 60.000 de "doctori" angajaţi în sistemul public şi beneficiari ai sporului amintit. Dacă luam în calcul că majoritatea acestora sunt încadraţi în funcţii de conducere, iar nivelul lor de salarizare este cu mult peste medie, putem accepta că echivalentul celor 15% aferent sporului ar putea fi cca 1000 lei lunar. Pentru o perioadă egală cu cinci ani suma totală care ar putea fi teoretic recuperată ar fi de cca. 3,6 miliarde de lei...Şi asta într-o ţară în care sunt milioane de oameni care nu au venituri de 1000 de lei/lună...
De aceea, într-o societate în care instituţiile abilitate de lege ar funcţiona corespunzător, pe fondul acestei dezbateri naţionale, ar trebui imediat demarată o acţiune de evaluare a sumelor cheltuite cu plagiatorii (vă asigur că peste 80% dintre beneficiarii sporului de doctorat sunt plagiatori!) şi recuperarea acestora în interiorul termenului de prescriere de la persoanele beneficiare cu funcţii publice. Curtea de Conturi ar trebui să îşi asume această obligaţie legală (dar, apropos, cunoaşteţi densitatea plagiatorilor de acolo?!) iar cei care doresc să beneficieze de acest spor pentru perioada trecută să solicite din proprie iniţiativă CNATDCU http://www.cnatdcu.ro/ (căruia evident i-ar trebui puse la dispoziţie resurse sporite) eliberarea unei atestări de corectitudine. Şi Antifraudă, la solicitarea Curţii de Conturi ar putea să-şi pună la dispoziţie capacitatea administrativă în derularea unei astfel de verificări. Şi pentru că lucrurile să se desfăşoare într-o logică firească s-ar putea începe cu DNA-ul. Pentru că această instituţie trebuie să fie deasupra oricărei îndoieli, ar fi de interes public ce sumă cheltuie DNA-ul cu acordarea sporului de doctorat. Refuz să cred că ar putea fi plagiatori, adică hoţi din bani publici, printre beneficiarii acestor sporuri chiar ăn cadrul DNA, chiar dacă există şoapte în spaţiul public! Dar pentru a elimina orice bănuială ar putea solicita din proprie iniţiativă să li se verifice autenticitatea tezelor de doctorat.
În concluzie, solicit public inventarierea tuturor beneficiarilor de spor pentru obţinerea "titlului ştiinţific de doctor", evaluarea sumelor din bani publici cheltuite, verificarea tezelor cel puţin a celor cu funcţii de demnitate publică, precum şi recuperarea sumelor cheltuite cu plagiatorii neamului. Şi vă asigur că sumele, foarte mari de altfel, ar ajunge pentru reparaţia curentă a tuturor spitalelor din ţara noastră. În secundar, dacă opinia publică doreşte lucrul acesta, plagiatorii să plece imediat din funcţiile publice. Eventual să umplem cu ei bibliotecile patriei...
Credeţi că este posibil acest lucru? Mă îndoiesc profund...De ce? Pentru că trăim în România iar aici dreptatea a devenit o noţiune relativă.
1. tot futt
(mesaj trimis de emil în data de 11.10.2016, 14:35)
Tot furt este si titlul de luptator al revo;utiei, titlu acordat unor securisti , incadrarea pe post de bugetar, mai ales in justitie, supraincarcarea numerica a imbecililor alesi ai neamului, senatori si deputati.
1.1. tot (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de costel în data de 11.10.2016, 14:57)
Tot furt este si supraincarcarea numerica a imbecililor alesi ai neamului, senatori si deputati
In loc de 300 cat sa votat la referendum reamintesc validat,si actualii vreo 570.
La un simplu calcul vreo 270 de senatori si deputati platiti ilegal.(pe langa ei tot alaiul:soferi,secretare,etc.)
2. Porcii au facut
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 11.10.2016, 15:27)
din acest titlu stiintific o mare porcarie. Ce ar putea porcii sa faca altceva decit porcarii! Ca urmare daca aceasta forma de atestare a valorii pusa la indemina porcilor nu va fi desfiintata, categoric titlul de doctor nu trebuie sa aduca nici un spor la salariu.
"Banii de fac la padure
Din firiz si din secure",
din "lucrari stiintifice..."
de care nu are nevoie nimeni.
Si toata porcaria asta, nevoia de doctorate!, este facuta ca membrii scolilor doctorale sa mai aiba o sursa de venituri. Dati-le dracului toate veniturile pe care le vor si incetati porcaria asta.
Nu cred ca Tolstoi a avut titlul de doctor. Asta inseamna ca n-a avut valoare, sau ca nu si-a dovedit valoarea, sau ca nu i-a fost/este recunoscuta valoarea?
Sunt multiple posibilitati ca oamenii oameni sa-si dovedeasca valoare.
Deci, la munca, boilor!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 11.10.2016, 15:29)
Corect: nu din "lucrari stiintifice" de care nu are nevoie nimeni.
3. chapeau bas!
(mesaj trimis de adrian în data de 11.10.2016, 16:57)
Jos palaria pentru opinia dvs d-le Diaconu, spusa atat de raspicat. Hotii sa fie pedepsiti exemplar.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 20:23)
Doctoratul zilelor noastre atesta doar faptul ca persoana care detine acest titlu este capabila sa realizeze cercetare stiintifica in domeniul in care i-a fpst acordat titlul.
Cadrele universitare si cercetatorii stiintifici reprezinta singurele categorii carora le este necesar doctoratul.
Funcționarii și politicienii s-au folosit de acest titlul științific strict pentru obținerea sporului de doctorat, adica pentru devalizarea bugetelor.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Vanat în data de 11.10.2016, 23:21)
Nu trebuie platite titlurile dobandite de-a lungul vietii ci doar performantele obtinute la locul de munca.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2016, 12:18)
Cei care au nevoie de doctorat, in general, nu beneficiaza de spor de doctorat. Altfel spus, cei care au sustinut teze de doctorat valoroase, si care lucreaza in domeniul in care s-au pregatit, nu obtin spor de doctorat.
Functionarii si politicienii au croit sistemul pentru transferarea bugetelor in conturile personale.
6. fără titlu
(mesaj trimis de Baciul ardelean în data de 12.10.2016, 10:50)
"Doctori" in toate, "scriitori" puscariasi si parlamentari penali (observati, n-am mai pus ghilimelele); iata splendoarea panoramei (sau panaramei) Romaniei de astazi.