OPINII Impozitul pe dividende a scos la luptă lobby-ul fondurilor de pensii

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 august 2022

Impozitul pe dividende a scos la luptă lobby-ul fondurilor de pensii

Nevoia de a strânge bani la buget pentru a cârpi un deficit care nu arată prea optimist în 2022 a generat modificări legislative printre care creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor şi trecerea în categoria plătitorilor acestui impozit şi a fondurilor de pensii private.

Ocazie cu care asociaţia administratorilor de pensii private a ieşit prin presă agitând spectrul scăderii pensiilor pentru participanţi. Coincidenţă sau nu, dinspre reprezentanţii USR au venit exact în acest moment scenarii apocaliptice cum că s-ar pregăti naţionalizarea Pilonului II.

Ce reţin cei care au acumulat pensii private într-un astfel de fond? Că e ceva ameninţător la orizont şi că statul le-a pus iar gând rău economiilor adunate cu trudă.

De fapt, eliminarea excepţiilor privind taxarea fondurilor de pensii poate fi considerată normală în condiţiile creşterii fiscalităţii. Reprezentanţii administratorilor se apără invocând dubla taxare - nu e frumos să iei impozit pe pensie la retragerea din schema contributivă şi să taxezi şi veniturile fondurilor de pensii.

Numai că impozit plătesc toţi pensionarii, atât cei privaţi, cât şi cei de stat (10% pentru sumele ce depăşesc 2.000 de lei lunar), iar să pretinzi că fondurile de pensii ar trebui scutite de impozit pe proftul din orice investiţie de acum în vecii vecilor doar pentru a evita dubla impozitare mi se pare o exagerare.

Ce se întâmplă dacă impozitul pe veniturile din dobânzi, dividende, vânzarea titlurilor de participare la fondurile de investiţii va tot creşte în anii următori, ajungând semnificativ peste 10%? Fondurile de pensii ar trebui scutite în continuare pentru că pensionarii plătesc impozit pentru sumele mai mari de 2.000 de lei?

Păi, nu ar fi mai simplu să se intensifice campania de informare în rândul pensionarilor privaţi astfel încât aceştia să îşi fixeze o pensie lunară sub 2.000 de lei, scăpând astfel de impozitul la stat? Caz în care, pentru cei care nu sunt taxaţi deloc ar fi un privilegiu cam nemeritat să nu aibă nici fondurile impozitul pe dividendele companiilor din portofolii dacă îi raportăm la restul muritorilor care nu beneficiază de clemenţa Fiscului.

În spatele agitaţiei asociaţiei administratorilor poate fi bănuit şi un motiv neinvocat cu voce tare, dar extrem de sensibil - dacă impozitul pe dividende se aplică şi deţinerilor fondurilor de pensii scad şi veniturile administratorilor care sunt exprimate ca procent din activele nete ale participanţilor. Astfel încât îmi e neclar dacă administratorii strigă mai tare de grija veniturilor proprii sau de grija pentru veniturile participanţilor la Pilonul II.

Altfel, în altă ordine de idei, prevăd că de la anul investitorii la bursă vor avea o alternativă tot mai consistentă în ceea ce priveşte plasarea banilor în titluri de stat, unde dobânda este neimpozabilă, raportat la investia în acţiuni unde impozitul pe dividende va creşte de la 5% la 8% (vor fi destul de afectate acţiunile companiilor din energie, plătitoare tradiţionale de dividende bune).

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Mare pierdere de timp discutiile astea despre fondurile de pensii. Ar trebui desfiintate imediat. Nu "livreaza" randamente, inghit comisioane si fac gaura la bugetul de pensii de Stat.

    Ce sens are ca Statul sa dea banii de pensii pe mana unor privati care nu fac decat sa cumpere in mare parte Obligatiuni de Stat (adica sa restituie Statului banii Statului) iar restul banilor ii mai "pacanesc" pe bursica cu randamente anualizate modeste?

    Sensul fondurilor astea este doar sa ii imbuibe de comisioane pe o sleahta de imbuibati. 

    1. Asa este, sa finantam deficitul bugetar din pilonul II, ca pana ne pensionam mai vedem noi.

      Corect...

      Ba ce v-ar place sa va bagati nasul ( ma abtin sa zic altfel) in fondurilor altora!

      Pana una, alta nu noi ne bagam nasul in fondurile altora ci fondurile altora isi baga nasul in banii mei. De ce sunt obligat sa cotizez la un fond la care nu vreau? Si cum sa vreau cand e tot pe pierdere. Normal e sa am libertatea sa aleg unde vreau sa cotizez banii de pensie si la fel si procentul. Daca tu esti asa de istet incat crezi ca o sa vezi vreun ban din Pilonul II sa poti cotiza cu tot procentul:-)...Dar important e LIBERTATEA de a alege...vreau pensie mai mica (dar sigura) cotizez la stat, vreau "cioara de pe gard", cotizez la Pilonul II...dar VOLUNTAR!!!

      sa se cam termine cu exceptiile, toate entitatile impozitate la fel, inclusiv fondurile!

    Unii dintre cei care scriu pe aici impotriva Pilonului 2 i as intreba cand si au verificat ultima ora contul de la Pilon si pe ce se bazeaza cand zic ca au pierdut banii sau poate sunt troli psd isiti ca astia au pus ochii pe banii astia

    1. Ultima dată l-am verificat acum 1 an și ceva.

      Am încercat să-l verific și acum 2-3 luni însă nu-mi aminteam parola. Am cerut resetarea parolei (prin intermediul sistemului lor) dar n-am primit niciun răspuns (sau notificare) de 2-3 luni de zile. Mărețul administrator nici n-a fost în stare să investească într-o banal use-case (care să funcționeze) de reset password... 

      Oricum, îmi imaginez că administratorii sunt foarte ocupați prin vacanță. În definitiv, dacă anul ăsta au raportat o pierdere de -5% (acum 3 luni era -8%) iar inflația reală e cam 20% rezultă o gaura totală (raportată la inflație) de -25%. La pierderea aia m-aș duce și eu în vacanță. Pe banii fraierilor oricum! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb