OPINII În sfârşit, avem depozite bancare la concurenţă cu titlurile de stat

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 aprilie 2022

În sfârşit, avem depozite bancare la concurenţă cu titlurile de stat

După o lungă aşteptare, avem dobânzi la termen de un an egale cu cele oferite de stat la ultima emisiune de certificate de trezorerie Fidelis, printr-o ofertă promoţională lansată de una dintre băncile locale.

Banca Românească încearcă mai nou să concureze puternic CEC-ul pe partea de economisire, oferind dobânzi generoase pentru standardele actuale ale sistemului bancar autohton într-o campanie promoţională lansată recent şi care se va încheia în 13 mai.

Mai exact, pentru fondurile nou atrase, şi pentru maturităţi de 120, 180, 365, 540 şi 730 zile, dobânzile la termen vor fi de 4,25%, 4,50%, 4,75%, 4,85% şi 5% pe an.

O dobândă de 4,75% la 12 luni este cea mai bună ofertă pentru băncile din România, peste tradiţionalul lider de până acum TBI Bank (4,5% pe an pentru depozitul online, următoarele oferte fiind Intesa Sanpaolo Bank şi Garanti, cu 4% etc.) şi semnificativ peste oferta CEC Bank care a rămas la 3,1% pentru depozitele online (3% pentru depozitele din sucursale).

O dobândă de 4,75% mai oferă în prezent doar statul pentru certificatele de trezorerie pentru populaţie cu maturitatea de un an din cadrul programului Fidelis care s-a închis în 1 aprilie (titluri de stat listate la bursă). Pentru Programul Tezaur, care s-a închis în 28 martie, dobânda la 12 luni era de 4,55%. Dobânda oferită de Banca Românească la 12 luni extragând impozitul pe dobândă, pentru a o compara cât mai bine cu ofertele statului, ar echivala cu un randament net de 4,275%, ceea ce nu este deloc rău pentru cei care, dintr-un motiv sau altul, preferă să ocolească titlurile de stat păstrând banii în bancă.

În plus, oferta băncii este utilă şi celor care vor să îşi imobilizeze economiile o perioadă mai redusă, în ideea că randamentele depozitelor vor continua să urce pe măsură ce apetitul de îndatorare se reduce ca urmare a evoluţiilor din economie. Or, o dobândă de 4,5% pe şase luni nu sună deloc rău în acest context şi nici chiar una de 4,25% pe patru luni.

De semnalat că banca foloseşte canalele de vânzări cu ocazia ofertei, sunând foşti deponenţi pentru a le face cunoscute noile dobânzi la depozite.

Avantajul unor dobânzi anualizate generoase aplicate pe termene scurte este că poţi să profiţi de ajustările pozitive operate de bănci între timp, dacă există un trend de majorare a dobânzilor pe termen mediu. De pildă, cine face un depozit cu dobânda de 5% pe trei ani ar putea să rateze până la scadenţă o majorare a dobânzilor la 7% în următorul an de la deschidere şi să evite o coborâre a lor spre 3% la scadenţă. Cine face depozite pe şase luni cu dobânzi de 4% iniţial ar prinde şi câteva randamente de 6% pe parcursul celor trei ani luaţi ca reper şi, în final, ar încheia probabil cu o dobândă de 2%, deci câştigând probabil per total mai mult.

Cu alte cuvinte, ofertele cu dobânzi de 4,5% la şase luni sună interesant, poate chiar mai tentant decât unele cu dobânzi de 5,5% la 3 ani. Să nu uităm însă că, în cazul depozitelor la termen şi a titlurilor de stat din programul Tezaur, cine are nevoie de bani înainte de scadenţă pierde integral dobânda (avantaj pentru scadenţele mai scurte unde acest risc e mai mic), ceea ce nu se întâmplă însă cu titlurile listate la bursă. În cazul în care trendul de creştere a dobânzilor continuă, cei care vând titluri de stat listate cu luni bune în urmă pot pierde o mică fracţiune din valoarea lor nominală pentru că preţul obligaţiunilor scade când dobânzile cresc, pentru a se conserva un anumit randament mediu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb