OPINII Intrarea în categoria emergentelor ne va scumpi IPO-urile

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 septembrie 2017

Toată lumea se întrece în scenarii optimiste dacă, pe 29 septembrie, Bursa de Valori Bucureşti va fi promovată la categoria piaţă emergentă. Atunci FTSE Group va anunţa dacă piaţa de acţiuni românească trece de la categoria "piaţă de frontieră" la cea de "piaţă emergentă", decizie în urma căreia brokerii şi-ar freca cu siguranţă mâinile de bucurie aşteptând ca relativ repede să vedem o creştere a valorii tranzacţiilor.

Şi e posibil să aibă dreptate dacă acest eveniment chiar se produce, deşi decizia în cauză ar veni mai spre finalul unui ciclu de creştere susţinută a pieţelor (bursele mature au depăşit nivelele pre-criză), pe fondul banilor ieftini pompaţi de băncile centrale, stadiu în care prudenţă ar trebui să fie totuşi cuvântul de ordine. Dar, dacă tot nu plasezi banii tăi, ci pe cei ai investitorilor, de ce să nu aloci ceva şi pentru România ca administrator de mare fond de investiţii, mai ales că la nivel macro nu arătăm deloc rău? Faptul că fondurile care nu puteau investi prin statut în pieţele de frontieră ar putea să aducă ceva bani pe piaţa locală dacă statutul său se schimbă din 29 septembrie este greu de contestat şi am putea asista la o tendinţă ascendentă la BVB imediat după adoptarea deciziei, în aşteptarea acestor fonduri (decizia de alocare nu se ia instantaneu, se fac ceva analize, apoi se programează o şedinţă a boardului, o amânare tocmai bună pentru ca micii jucători locali să îşi suplimenteze stocurile în ideea că vor avea apoi cui să le descarce lunile următoare).

Există însă un aspect mai puţin plăcut al schimbării de statut al BVB şi acesta este scumpirea preţului acţiunilor oferite în cadrul unor oferte publice atractive (şi aici mă refer mai ales la Hidroelectrica), în ideea că o creştere ipotetică a cererii ar trebui să se reflecte corespunzător în cotaţii. Sigur, pentru companie care devine mai vizibilă pe radarul marilor investitori, pentru stat care poate vinde la un preţ mai mare (şi pentru Fondul Proprietatea implicit), pentru brokeri nu sunt decât motive de bucurie. Pentru micii investitori care aşteptau cu mari speranţe IPO-ul Hidroelectrica în ideea că vor putea încărca nişte acţiuni de viitor la un preţ bun (mai ales dacă se merge din nou pe o formulă cu subscriere garantată până la un anumit plafon valoric) nu e cel mai bun efect secundar. Cum ne apropiem de data intrării în pâine a fondului suveran de investiţii gândit de PSD, listarea Hidroelectrica este cea mai bună ocazie pentru capitalizarea acestuia aşa că vom asista probabil la lansarea IPO-ului în prima parte a anului viitor, dacă nu se deteriorează dramatic condiţiile din pieţele externe până atunci. Or, interesul prezumat al marilor investitori va determina managerii ofertei să încerce să obţină maximul posibil din această listare aşa că intervalul de preţ în care se vor putea depune ofertele la subscrierea acţiunilor ar putea fi mai puţin atractiv. Cel mai interesant scenariu din perspectiva micilor investitori locali la bursă era în acest caz ca intrarea BVB în categoria emergentelor să se facă după ce IPO-ul era deja încheiat. Cum era greu ca managerii de fonduri axate pe emergentele din regiune să ocolească acest emitent, preţul acţiunilor ar fi avut combustibil de creştere o perioadă mai lungă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Apoi întrebați-vă pe ce bază ne putem compara cu ele. Așa că hai să fim realiști, după ce se va înzeci (măcar) lichiditatea se va putea deschide o discuție cât de cât serioasă în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb