OPINII Noiembrie, luna cadourilor pentru titlurile de stat

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 noiembrie 2020

Trei noi emisiuni destinate populaţiei şi care urmează să fie listate la bursă după închiderea subscrierii sunt lansate în această lună de către Ministerul Finanţelor.

Spre deosebuire de programul Tezaur, care presupunea vânzarea prin Trezorerii şi aşteptarea scadenţei la gura sobei (vânzarea înainte de scadenţă atrăgea pierderea dobânzii), titlurile de stat vândute în cadrul programului Fidelis oferă şansa valorificării înainte de scadenţă cu un randament decent mulţumită listării acestora la bursă.

Fondurile de investiţii aşteaptă la primire

Dacă vă întrebaţi cine va mai cumpăra titlurile de stat destinate populaţiei după închiderea emisiunilor şi listarea la bursă, dată fiind perioada mare de subscriere dinaintea listării (de pildă, cele trei emisiuni despre care vorbim mai jos au debutat pe 9 noiembrie, iar subscrierea se închide în 27 noiembrie), răspunsul nu trebuie căutat tot pe strada unor investitori persoane fizice. Fondurile de investiţii care nu au putut cumpăra în perioada de subscriere pentru populaţie sunt principalii cumpărători când titlurile sunt listate la bursă, acestea fiind principalele "vinovate" pentru creşterea cotaţiilor după listare.

De pildă, emisiunea în euro cu o maturitate de 5 ani lansată în august era cotată luni la 101,4% (101,4 euro), ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din dobânda aferentă primului an (2%). Titlurile în lei erau, la rândul lor, cotate la 101,4% (cele cu scadenţă în 2022) şi 101,82% (cele cu scadenţă în 2024), ceea ce arată că cei care au dorit să facă o mică speculaţie cu titluri de stat listate se pot retrage şi înainte de scadenţa cu profit.

Cum arată oferta din această lună

Se oferă titluri de stat în lei şi euro cu scadenţă la un an, 3 ani şi 5 ani. Cele cu scadenţă mai scurtă sunt în lei, iar emisiunea în euro are o maturitate de 5 ani. Se observă că planul emiterii titlurilor de stat listate la bursă a avut 2 paşi, scadenţele fiind imperecheate. Dacă în vară aveam la lei scadenţe de 1 şi 3 ani, acum avem de 2 şi 4 ani. Dobânzile sunt acum de 3,5% la un an şi de 4% la 3 ani. În vară, aveam dobânzi de 4% la 2 ani şi de 4,5% la 4 ani. Titlurile în euro au acum dobânda de 1,85% faţă de 2% în vară.

Cei care vor să aştepte cuminiţ până la scadenţă pentru a culege dobânzile se pot limita la subscrirea prin banca (BRD, Banca Transilvania), cei care cochetează cu ideea de a vinde titlurile şi înainte de scadenţă pot alege un broker din sindicatul de intermediere (trebuie semnat mai întâi un contract de prestări de servicii financiare). Dacă la cumpărare nu se percep taxe, la vânzare se va percepe un comision de către broker, uzual 0,2%.

Contraofertă băncilor

Cea mai bună dobândă la depozitele în euro cu scadenţă la 2 ani o găsim la TBI Bank (1%), conform comparatorului Conso, umează în top Idea bank cu 0,9% şi Libra Bank cu 0,5%. Având în vedere că dobânzile bancare sunt impozabile, iar titlurile de stat nu poartă impozit, oferta Ministerului Finanţelor nu are concurenţă. În plus, cei atraşi de subscriere nu ţintesc numai dobânda, ci şi umbrela de protecţie oferită de instrumentele în euro, în cazul deprecierii monedei naţionale.

La lei, cea mai bună ofertă la un an o reprezintă depozitele TBI Bank cu 4%, urmate de cele ale BRCI, Idea Bank şi CEC Bank cu 3,5%. După cum se vede, eliminând impozitul datorat statului câştigul oferit de depozitele TBI Bank ar fi de 3,6% net (exceptând desigur anumite comisioane bancare), peste dobânda de la titlurile la un an lansate de Ministerul Finanţelor.

La 3 ani, avem cea mai mare dobândă la TBI Bank-4,4%, urmată de CEC Bank-3,65% şi Banca Transilvania cu 3,1%. În acest caz, statul are cea mai bună ofertă, cu 4% pentru că, eliminând impozitul randamentul obţinut la TBI scade sub 4% (3,96% mai exact), iar în cazul dobânzilor bancare cine iese înainte de scadenţă pierde toată dobânda, cum se întâmplă în cazul titlurilor de stat din programul Tezaur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb