OPINII Recunosc, am greşit când am criticat

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 10 februarie 2009

Mihai Bogza: Nu pot să confirm dacă există sau nu negocieri între Eurobank EFG şi cele 4 SIF-uri

Referitor la opiniile domnului Mihai Iordache, Mihai Bogza, preşedintele-director general al Bancpost a avut de făcut următoarele precizări: "Nu pot să confirm dacă există sau nu negocieri între Eurobank EFG şi cele 4 SIF-uri - este evident o problemă comercială în legătură cu care părţile au dreptul la confidenţialitate. Cu atât mai puţin aş putea să fac vreo referire la vreun eventual preţ solicitat sau oferit. Ceea ce pot să confirm este că, în ultimii ani, acţionarul majoritar al Bancpost nu şi-a ascuns intenţia de a ajunge să deţină totalitatea acţiunilor la bancă.

Dincolo de această remarcă, aş mai vrea să precizez doar un lucru. Ştiu că articolele domnului Iordache în ziarul dumneavoastră se încheie cu un disclaimer în care Bursa precizează că opiniile aparţin în totalitate autorului şi nu angajează ziarul. Întrucât, însă, textul articolului pe care mi l-aţi transmis conţine referiri pe care le-aş califica drept negative la adresa Bancpost, sub aspectul unei scăderi a valorii acţiunilor băncii, mi s-ar părea corect ca acesta să fie urmat de o prezentare a evoluţiei acţiunilor cotate şi pentru alte companii - fie ele bănci, SIF-uri sau alţi agenţi economici. S-ar putea astfel constata cu uşurinţă că tendinţa la care domnul Iordache face referire cu trimitere specifică la Bancpost este de fapt una generală pentru întreaga economie românească".

Mihai Iordache

M-am întâlnit cu un foarte vechi cunoscut, coleg cu mine în CA la FPP Muntenia în 1992 - 1994, actualmente membru al comitetului de supraveghere la SIF4 Muntenia. Printre altele m-a întrebat dacă eu sunt capabil să-mi recunosc o greşeală atunci când critic ceva pe nedrept. Întrebat la ce se referă, mi-a adus aminte că în urmă cu peste trei ani am criticat vânzarea pachetului de acţiuni al SIF4 Muntenia la "Bancpost". Într-adevăr am făcut asta. Critica nu se referea în principal la vânzare, cât, mai ales, la preţ.

Deşi a trecut destul de mult timp de atunci, cred că atunci s-au încasat circa 8,5 milioane dolari pentru cele 6% şi aflasem de la un director de la SIF2 Moldova că grecii majoritari oferiseră câte 11 milioane fiecărui SIF. Cum patru dintre ele nu au vândut, am presupus că din această cauză SIF4 a încasat mai puţin şi am reproşat acest lucru. Acum, după aproape patru ani, se dovedeşte că decizia de vânzare a fost foarte bună. De atunci Bancpost nu numai că nu a distribuit dividende, dar în ultimii doi ani, a înregistrat chiar pierderi, în condiţiile în care toate băncile din România au avut profituri.

Se pare că presaţi de SIF-uri şi pentru a scăpa de supravregherea lor, grecii ar fi dispuşi să răscumpere cota celor patru acţionari, dar la un preţ pe jumătate cât au plătit către SIF Muntenia. Postfactum se dovedeşte că eu am greşit şi SIF4 a avut dreptate. Dacă socotim că acesta a avut tot timpul depozite importante, la rigoare putem considera că banii din vânzarea Bancpost au fost total sau parţial sursa acestor depozite şi se poate aproxima că din dobânzi s-au acumulat cel puţin 20% faţă de suma rezultată din vânzare. Prin ricoşeu, acum se dovedeşte că cei care nu au vândut atunci participarea la Bancpost au ieşit păgubiţi. Dacă toate cele cinci SIF-uri ar fi vândut, poate ar fi obţinut fiecare un milion în plus, dar mai ales nu ar sta acum să fluiere în pungă şi să se uite cum valoarea participaţiei la Bancpost scade pe zi ce trece. Cum în Europa s-a declanşat şi criza economică, speranţele legate de Bancpost sunt din ce în ce mai subţiri şi mai îndepărtate. De aceea mă grăbesc să declar că m-am înşelat şi îmi pare bine că este aşa.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb