OPINII Riscuri globale, soluţii şi perspective locale

Miscellanea / 11 martie 2021

Constantin MăgdălinaExpert, tendinte si tehnologii emergenteSix Sigma Black Belt & ITIL

Constantin MăgdălinaExpert, tendinte si tehnologii emergenteSix Sigma Black Belt & ITIL

Diviziunile sociale, economice şi tehnologice în creştere au implicaţii asupra capacităţii noastre de a rezolva riscurile majore existente la nivel de societate, companie şi/sau industrie. Creşterea rezilienţei şi învăţarea din lecţiile pandemiei pun accentul pe previzionarea şi gestionarea macro-riscurilor. Analizarea acestora este un demers curativ, de înţelegere şi reflecţie, pentru identificarea soluţiilor potrivite. În ediţia din 2021 a Raportul de riscuri globale, Forumul Economic Global pune accentul pe următoarele:

1. Fragilitatea economică

Şocul economic al pandemiei a expus deficienţele sistemelor de sănătate şi educaţie, dar şi diferenţele de stabilitate financiară şi tehnologizare dintre ţări, care dau capacitatea lor de răspuns şi impactul diferenţiat. Pe măsură ce tot mai multe ţări întră în valul trei al pandemiei devine tot mai evident că impactul economic şi sanitar va continua să aibă efecte devastatoare asupra economiei.

Statisticile arată că doar 28 de ţari au înregistrat creştere economică în anul 2020 şi este tot mai clar clivajul care se creează între pieţele de consum şi cele emergente sau în curs de dezvoltare. În acelaşi timp numărul mare al deceselor şi reducerea mijloacelor de trai creşte riscul de corodare a coeziunii sociale şi subliniază fragilitatea economică.

2. Diviziunea digitală

Prin digitalizare interacţiunea umană şi-a găsit loc în mediul online, a crescut comerţul electronic, s-a propagat educaţia online şi munca la distanţă. Aceste schimbări vor transforma societatea mult timp după pandemie şi promit beneficii importante subliniind atât avantaje, cât şi riscuri.

Pandemia a arătat diferenţele dintre ţări cu privire la infrastructura necesară pentru utilizarea instrumentelor digitale. Am văzut cu toţii locuitori din zone defavorizate constrânşi de situaţie să-şi plătească taxele online sau copii din mediul rural, fără acces la un laptop sau internet, puşi să facă educaţie online.

În condiţiile unei tot mai mari dependenţe digitale, "inegalitatea digitală" se conturează drept o ameninţare majoră pe termen scurt, poate agrava fracturile sociale şi submina perspectivele unei recuperării a decalajelor intra şi inter-comunitare.

3. Sindromul generaţiei pierdute

În timp ce progresul digital a adus oportunităţi pentru unii tineri, mulţi intră acum pe o piaţă a forţei de muncă blocată sau cu puţine oportunităţi de angajare. După perioada 2008-2012, tinerii se confruntă acum cu cea de-a două criză globală majoră din ultimul deceniu. Expusă deja degradării mediului înconjurător, consecinţelor crizei financiare, inegalităţii în creştere şi discontinuităţilor de tot felul, această generaţie se confruntă cu provocări serioase pentru educaţia, perspectivele economice şi sănătatea lor emoţională.

Dezamăgirea produsă de "lumea primită" de la părinţii lor dă naştere unor curente contestare de tip anti-natalism. Nepregătiţi pentru această lume, uneori, copiii ajung să-şi dea în judecată proprii părinţii pentru motivul de a-i fi născut fără să-i întrebe.

Neglijată de mare parte dintre decidenţi, dezamăgirea acestei generaţii se poate converti în proliferarea teoriilor conspiraţiei şi curentelor anarhiste, harnice share-uri de mesaje în social media care să cheme la dezangajare sau revoltă, neîncredere în instituţii şi anomie. În timp ce gheţarii se topesc, se creeză premisele unei probabile epoci de glaciară evoluţie socială.

În loc de concluzie

În baza tradiţiei, lumea va gestiona această criză crezând că o va evita pe următoarea. Riscurile economice care rezultă din această gestionare sunt amplificate de durata prelungită a crizei şi includ stagnare în economiile avansate, cost de oportunitate în pieţele emergente sau accentuarea decalajelor în cazul celor în curs de dezvoltare.

Formularea cadrelor de analiză detaliate necesare pentru a avea o imagine holistică a impactului acestor riscuri asupra sistemelor economice şi sociale ajută la depistarea potenţialelor dependenţe, consecinţe, vulnerabilităţi şi punctele oarbe. Instituţii guvernamentale, reprezentanţii mediului economic şi societatea civilă au toate un rol în dezvoltarea acestor perspective sistemice.

Analiza sistemică oferă o bază sigură pentru testarea ipotezelor, identificarea şi compararea diferitelor soluţii, examinarea capacităţilor de reacţie în cazul unor noi crize, precum şi pentru crearea unor scenarii anticipative.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Atat timp cat ECONOMISTII refuza sa bage in baza de calcul Trendul Demografic (piramida populatiti) ce va generea variatiile ciclice aferente VARSTEI, Politicul si Institutionalul vor pereptua comportamentele pana in ruputra ciclica a transferului intergenerational (atat cei ciclic scurt -valurile ciclice scurte de suprapuneri cat si cel ciclic lung la 30 si 50-60 de ani valurile ingroparii generatiei vechi).

    Cine nu crede exista cea mai buna baza de CALCUL valurile ciclice ale DECESELOR pe varste si sexe (din trecut) se vor probaga aproape la INDIGO cu pedioadele descendente economice. 

    Sunt SCRISE, sunt NOTATE.... pana si un POPA de biserica iti poate zice cand au fost valuri de decese mai mari si valuri de nasteri mai mari (ii apare pe balante la profit pierdere - etc prestari servicii ca pondere, cat si anii in care a avut mai multi bani de investit in biserica si cand nu a avut ca pondere - bine asta e variatia ciclica pe zona, dar e ca exemplu de vizualizare). 

    O economie are anticipatie EXACTA RELATIVa odata cu plecarea din fundul depresiei (EX BUN este AFICA plecata din depresie -saracie, cu cate 5 copii pe cap de familie -> va propaga un val ascendent de productivitate, consum, investitii... exponential mai mare ca alte natii ce au val descendent; India la fel). 

    Daca imi spui in ce an se naste ca pondere peste 30% din populatie iti spun cu aproximatie toate ciclurile prin care va trece acesta generatie, ce variatii economice vor propaga, ce interese economice vor genera, ce afinitati culturale, ce obigeiuri de consum.... etc. 

    Fondurile de Pensii, Institutiile Monetare (banci, fonduri, etc) si de Asigurari au in "bookkeepingul lor cand trebuie sa onoreze platile - semnal clare de cunoastere ca pondere a finalului economic -al generatiei ce va pune presiune descendenta in economie. 

    Banca Centrala si Bancile Comerciale au pe balante ca pondere perioada cnd au fost acordate credite ca intensitate si perioada cand se vor incheia creditele ca intensitate! 

    Govul are in intern etc Recensaminte ce anticipeaza destul de bine nevoiile viitoare ciclice si poate sa corecteze / sa atenueze socruile depresive, asata daca nu se axeaza numai pe CORUPTIE CICLICA si doreste cu adevarat sa dezvolte societatea pe care o reprezinta. 

    Raman mut la uimirile altora din jur cand zic "vai a venit criza", "Vai e mai grav ca aia din trecu"...vai ...vai.... 

    Le spun frumos Domnilor stiam de aceasta criza, toata familia a fost atentionata cu ani in urma, cad despre covidut cine calatoreste prin lume stie ca in Asia se purtau masti din 2016 (Japonia -sars-cov), Indonezia, Thailanda in unele zone din asia din 2018 deci nu era nimic de care sa nu se fi stiut. 

    Doar ca presa nu a DORIT sa ANUNTE... cade mai bine sa generezi BANICI exac pe sfarsiturile de CIcluri Economice Scurte... se vor plia foarte bine cu politicile bancare si monetare de spargeri pusculite cu bani (nu contest varsarea de bani in piete- este necesara pentru atenuarea socurilor deflationiste si pentru reglarea cat mai rapida a curbelor de randamente Reale din piata cat si a celor Nominale; contest hotia). 

    Exista solutii ... la crizele ce se repeta ciclic de cand lumea si pamantul... Avem IA (inteligenta artificiala), avem Cloud, avem IT.... etc... se pot integra si se va putea demonstra fara echivoc variatiile ciclice economice umane ce dicteaza real impulsurile economiei. 

    Caci dupa cum stim... foarte muti nu cred pana nu vad, multi contiuna sa nege ceea ce este de la sine inteles de cand lumea si pamantul.. dar noi continuam sa negam , sa nu educa populatia corect... iar din acest joc mare Financiar fac profiturii doar Fondurile Mari si Bancile, cand se poate foarte usor ridica si calitatea vietii omului prin educare corecta si avertizare periodica. 

    Printr-o mai buna transparenta EDUCATIONAL Economica nivelul de trai planetar se poate ridica destul de mult, din care sa beneficieze si mai mult si FONDURILE, Banciel si GUVERNELE, mutand o parte din responsabilitatea economica-sociala si pe umerii Populatiei Educata CORECT. 

    Asa cum am anuntat de criza economica din 2006-2007 si nimeni nu a plecat urechea asa am anuntat si de asta.  

    Cel mai bun barometru la crize economice sunt SALTURILE PROCENTUALE de pe trendul istoric (nu in sume) la bunuri ce fac parte din categoria materialelor de constructii (semnal de incepere criza - te anunta cu 1-2 ani) iar in plina reparatie - depresie sunt SALTURILE PROCENTUALE la Energie, Servicii Medicale.. urmat de salturile procentuale in Impozite. 

    Un alt semnal bun sunt: EXPLOZIA MASIVA DE MASINI NOI IN PIATA (active cu rata accelerada de dizolvare - directionare "banii" in canale gresite de investiii => majoritatea sunt pasive reale pentru societate in timp ce se vor devaloriza accelerat => pierderea reala pe ciclul a "Avutiei populatiei respective" ca apui sa o ia iar de la capat in "hording" de cash din piata) 

    Un alt semnal bun este: valul ciclic MIGRATIONIST in PIETE (atat in interiorul unei tari cat si intre tari). 

    Exista val migrationist ce se deplaseaza din A in B cu bani si val migrationist ce se delpaseaza din A in B fara bani (in munctie de axul timpului in care se intampla asta iti poti da seama da ca piata /economia respectiva e pe varf sau in depresie). 

    Sunt Sute de Miii de indici, Grafice, Informatii ce dovedesc ciclic transferul de cauzalitati! 

    Dar nu se vrea, nu se doreste! 

    Ce sa mai zic ca exista Indexul Ciclului de Afaceri? Ce balanseaza mereu in piata cand pe Cash cand Pe Credit? Cand nimereste Cash pe Varf cand nimereste Credit pe varf (adica mai mult); Cand nimereste Cash pe depresie cand nimereste Credit pe depresie (adica mai putin). 

    Bursa! Avem obligatia sa educam Societatea Romaneasca, asta care a mai ramas si care o sa mai ramana (din putinul estimat pana in 2050-15 mil de locuitori), daca dorim sa crestem ca natie si sa nu ajungem o tara vanduta. 

    Voi cum Credeti ca economia USA a devenit puternica? 

    Prin alocare de resurse in sutudierea si notarea cat mai multe variatii ciclice ce se repeta (sunt atatea institutii ce au scos cart exceptionale despre fenomenele ciclice ce se repeta intr-o societate). 

    Romania a oferit Economisti cu Ideologi Socialiste ce abea... abea .. incep sa tinda spre Liberalis - Capitalism ca si putere de intelegere /cuprindere a variatiilor ciclice. Fara a da vina pe entitati mistice, sau ect "lebede negre". 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb