OPINII: Riscuri şi beneficii în mediul de afaceri digital

Companii / 23 februarie 2022

Alina Făniţă, CEO şi Partener, PKF Finconta

Alina Făniţă, CEO şi Partener, PKF Finconta

Companiile au răspuns în moduri diferite la criză. Multe au fost nevoite să automatizeze modul în care lucrează cu clienţii pentru a atenua riscurile generate de pandemie. Alte companii au trecut la procesele digitale pentru a le facilita angajaţilor să lucreze la distanţă. Restricţiile au dus la întreruperi în lanţul de aprovizionare şi au implicat ajustări ale relaţiilor cu furnizorii. Iată de ce acum multe companii fac tranzacţii şi iau decizii practic în timp real, ceea ce necesită, de asemenea, ca aceste organizaţii să gestioneze riscurile şi să valorifice oportunităţile cu viteză, acurateţe şi eficienţă. Având în vedere schimbările accelerate din ultimii doi ani, auditorii din era digitală de astăzi trebuie, de asemenea, să adopte o mentalitate digitală.

Risc: Dependenţa de sistemele digitale

Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial "dependenţa tot mai mare de sistemele digitale" este un risc în creştere în 2022. Acelaşi raport spune că această dependenţă a fost "intensificată de răspunsul la COVID-19". Comerţul digital este estimat să atingă o valoare globală de 800 de miliarde de dolari până în 2024, iar această creştere aduce cu schimbări operaţionale mari şi generează noi tipuri de risc digital. Produsele şi serviciile digitale se bazează pe o gamă largă de active tehnologice - date, aplicaţii software, servicii cloud, interfeţe - care pot fi slab controlate de terţi.

Companiile care rezolvă aceste riscuri digitale vor câştiga un avantaj competitiv printr-o performanţă mai bună şi o rezilienţă mai puternică. Întrebarea care se pune este: "cum putem descoperi rapid aceste noi riscuri digitale şi cum putem acţiona eficient asupra lor?" Răspunsul este printr-o abordare de management integrat care leagă riscurile strategice, operaţionale şi tehnologice pentru a permite luarea unor decizii informate.

Beneficiu: Conectivitatea susţine auditul digital

Conectivitatea afacerilor devine din ce în ce mai puternică, făcând schimbul de date între companii, clienţi şi organisme guvernamentale o practică standard. Pe măsură ce conectivitatea creşte, datele digitale operaţionale, tranzacţionale şi financiare ajung din ce în ce mai mult în reţele partajate. Auditorii se pot conecta direct la aceste reţele partajete şi pot lucra direct printr-o platformă online securizată, ceea ce eficientizează foarte mult procesul de audit. Clienţii nu mai trebuie să transfere manual fişiere de date masive şi să comunice prin e-mail, deoarece toate părţile implicate într-un audit îşi pot gestiona şi vizualiza acum datele pe o singură platformă partajată sau pe un portal pentru clienţi.

Risc: Tehnologiile coexistente, vechi şi noi

S-au realizat cercetări ample cu privire la modalităţile în care experţii în managementul riscului şi conformităţii şi-ar putea îmbunătăţi soluţiile de guvernanţă pentru a permite o mai bună vizibilitate şi înţelegere a riscurilor. Concluziile au arătat că focusul pe conformitate, precum şi tehnologiile coexistente, vechi şi noi, ajung să nu furnizeze liderilor de afaceri informaţiile necesare pentru a aborda cele mai relevante riscuri digitale din companie. Astfel a devenit din ce în ce mai clar că o abordare integrată care leagă riscurile operaţionale şi tehnologice de obiectivele strategice ale afacerii este mai puternică. Liderii de afaceri trebuie să exploreze modul în care tehnologiile de management integrat al riscurilor, pot ajuta companiile să treacă dincolo de soluţiile vechi, bazate pe conformitate, pentru a-şi creşte vizibilitatea şi înţelegerea riscurilor digitale.

Beneficiu: Procesarea volumelor mari de date

Deşi volumul mare de date generate prin platformele de partajare a datelor poate face identificarea riscurilor mai dificilă, auditorii beneficiază de noi abordări pentru procesarea datelor şi informaţiilor din diverse categorii de documente. Un proces de audit de înaltă calitate poate procesa şi interpreta datele în moduri semnificative şi coerente, ajutând companiile să identifice anomalii, riscuri operaţionale, financiare şi non-financiare.

De ce este atât de importantă analiza datelor? În primul rând, viteza mare de procesare şi capabilităţile tehnologiilor de procesare a datelor pot acoperi întreaga populaţie de date. Această acoperire completă oferă o asigurare şi mai mare cu privire la guvernanţă şi conformitate, iar auditorii sunt capabili să facă analize mai profunde pentru a descoperi noi perspective şi domenii de îmbunătăţire a afacerii. De asemenea, tehnologiile de analiză a datelor sunt capabile să efectueze un "audit continuu", permiţând ca eforturile de audit să fie distribuite pe tot parcursul anului.

În concluzie

Efectuarea unui audit digital implică mai mult decât utilizarea instrumentelor şi tehnologiilor digitale în procesul de audit. Un audit digital necesită adoptarea unei mentalităţi cu adevărat digitale. A avea o mentalitate digitală înseamnă dezvoltarea de noi atitudini şi comportamente care să permită auditorilor - şi clienţilor - să prevadă posibilităţi, în timp ce sunt din ce în ce mai adaptabili şi deschişi la valorificarea tehnologiilor emergente pentru a îmbunătăţi procesele tradiţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb