OPINII Să mergem cu sacul la IPO-ul lăudat al MedLife?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 noiembrie 2016

Să mergem cu sacul la IPO-ul lăudat al MedLife?

Anunţul unei oferte publice derulată după destulă vreme (Adeplast, 2013) de o companie din sfera privată trezeşte interes la bursă. Cu atât mai mult cu cât vorbim de liderul pieţei serviciilor medicale private. Mulţi speră că preţul acţiunilor din cadrul IPO-ului va fi suficient de atractiv pentru a asigura combustibil de creştere şi după listarea efectivă la bursă. Din păcate, sunt destule semne care să pună sub semnul întrebării acest lucru.

Listarea companiei coincide cu un exit al fondurilor de investiţii - unul total în cazul Value4Capital (vinde întreaga sa deţinere de 36,2%) şi parţial pentru IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, care îşi va diminua cota de 12,7% până spre 5%. Una pes-te alta, un pachet de până la 44% din acţiunile MedLife îşi va schimba proprietarul, iar vestea proastă este că vânzătorii ştiu foarte bine să îşi maximizeze profitul în acest caz.

Fondurile de private equity ar fi avut şi varianta vânzării directe a pachetelor deţinute altor investitori instituţionali (care şi-ar fi negociat însă la sânge implicarea în companie), iar faptul că s-a ales varianta vânzării prin bursă denotă că acţionarii minoritari ai MedLife care vând acum speră să obţină maximum posibil. Sau poate ştiu mai multe - vezi datoriile companiei vs dobânzile mici din prezent, datorii care pot atârna foarte greu dacă randamentele încep să urce în piaţa monetară.

Spre deosebire de ofertele statului, care erau gândite astfel încât preţul să fie cât mai atractiv pentru retail, oferta publică a MedLife n-are de ce să se preocupe prea tare de încurajarea pieţei autohtone de capital şi nici de traseul viitor al cotaţiilor având în vedere că nu majoritarul îşi diminuează poziţiile ci minoritarii, care vor fi oricum mai puţin interesaţi de ce se întâmplă ulterior cu preţurile la BVB. Iar banii din IPO nu intră în companie ci în buzunarele minoritarilor.

În plus, conform strategiei de pregătire a marilor oferte publice din sfera privată, performanţele companiei care urmează să fie listată ating în mod convenabil un maxim chiar în anul în care acţiunile urmează să fie oferite investitorilor, urmând ca ulterior să apară şi ajustări mai puţin plăcute din perspectiva evoluţiei cotaţiilor (doar statul nu fost interesat până acum ca rezultatele companiilor unde privatiza prin bursă pachete minoritare să ia ochii investitorilor).

În consecinţă, exitul acţionarior privaţi în momentul listării nu e cea mai bună ocazie pentru a aştepta un raport preţ/profit avantajos. Dacă e să ne luăm după profitul obţinut după primul semestru, 5 milioane lei, la o cifră de afaceri de aproape 170 milioane lei, sau după cel din 2015 (9 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 400 milioane lei) ar rezulta că valoarea companiei după listare, la un PER (raport care arată numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende) decent de 10, n-ar trebui să treacă de 100 milioane lei. Or, primele semnale care vin din piaţă vorbesc de o evaluare prin listare de peste... 100 milioane euro. Sigur, MedLife a fost până acum într-un proces accelerat de achiziţii pentru creşterea cotei de piaţă şi profitul raportat n-a fost prima grijă, dar şi aşa discrepanţa între ce se estimează că se va cere (preţ pe acţiune) şi ce se oferă (profit pe acţiune) este îngrijorător de mare. Ceea ce înseamnă că dividendele nu vor face multă vreme cu ochiul noilor acţionari Medlife. Oricum, structura acţionariatului după listare, cu un majoritar bine delimitat (familia Marcu-51%), nu era promiţătoare din această perspectivă. În plus, compania pierde două surse posibile de finanţare ieftină a exinderii. Iar datoriile nu sunt punctul forte al MedLife, afacerea apelând până acum la bănci şi împrumuturi de la acţionari (cele două fonduri de investiţii) pentru a-şi finanţa dezvoltarea, iar o creştere a dobânzilor ar pune mare presiune pe profitabilitatea sa. Să nu uităm că în cazul Adeplast, tocmai gradul mare de îndatorare al companiei a fost motivul reticenţei investitorilor de a subscrie, iar atunci dobânzile nu erau la minim istoric.

Orice speculaţie nereuşită poate deveni însă un pariu câştigător pe termen lung, iar pe măsură ce statul începe să cedeze o felie cât mai mare din tortul sistemului de sănătate către jucătorii privaţi şi acţiunile Medlife pot începe să reflecte noua situaţie din piaţă.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Toate lucrurile sint minunate in tara asta pina se consuma... Dupa aia dezbatem doct de ce n-a mers...

    1. Sa ne abtinem !

      Vezi SNN ,SNG , OMV ! 

      REVIN !

      SNP ,nuOMV ! 

      de vre o 27 de ani zic , cu modestie, ca orice afacere buna intrata pe mana romanilor esueaza.Asta ar fi o analiza interesanta, daca e sincera, profunda si ne cheama si pe noi, practicienii in insolventa.

      Ati avea o imagine inversa a capatului tunelului, de la luminitza inainte.

      Altfel , doar ne lamentam. tot romaneste.vd 

      Sau pe cel al OLT 2008? Nu mujicu Roman ii de vina, ci grofu imperialist cand ii pune in carca pierderi care nu sunt ale Sale. La SNP 13 miliarde si la OLT 900 milioane RON. Si domnul Florin Georgescu tace...Sau mai Bine zis emite 1286 per 2012 da dreaga busuiocu... Asa priveste un imbecil...aveti contrargumente da priviti altfel:-)

      Sau pe cel al OLT 2008? Nu mujicu Roman ii de vina, ci grofu imperialist cand ii pune in carca pierderi care nu sunt ale Sale. La SNP 13 miliarde si la OLT 900 milioane RON. Si domnul Florin Georgescu tace...Sau mai Bine zis emite 1286 per 2012 da dreaga busuiocu... Asa priveste un imbecil...aveti contrargumente da priviti altfel:-)

      ma documentez si raspund.

      special am ridicat " mingea "la fileu. 

      inteleg ca si altii, nu liberi profesionisti ca mine, o vor face.semnez vd.

      nu am pseudonim. 

      Colaborarea Dumneavoastra cu AUDIT ONE si mai ales afilierea la reteaua Warwick va ofera ingredientele de care aveti nevoie pentru a putea analiza performanta unei firme in mod cuprinzator. Va urez o seara placuta. Cu stima, The Brute

    d-le, suntem ipocriti. in primul rand sa zicem "merci" ca exista un ipo dupa 3 ani. in al doilea rand, ca este primul si singurul din categoria servicii in sanatate. suntem mai rau ca Mozambicul. acu ne facem problema ca o sa creasca sau ca o sa scada pretul, ca n-o sa fie pomana ca la stat. asta ne doare pe noi acum ? ce e mai democratic decat in functie de cerere si oferta. Facebook a scazut la mai mult de jumatate dupa maximul de la listare iar acum e zgarie nori. noi facem mutre ca nu se pune frisca si pe balegar.

    1. Chiar asa , putem sa zicem "merci" si m-as bucura sa fie un succes. Era bine bine daca in loc de exit se facea o majorare de capital , compania probabil ca are nevoie de bani pt dezvoltare.

    Dacă ținem cont de experientele din trecut, care, probabil n-au fost uitate de multi dintre cei care s-au fript: Flamingo- care a fost cea mai mare teapa luata de cei care au dat curs invitației acționarilor fondatori de ai ajuta sa-și valorifice la preturi maxime deținerile; sau ultima isprava a unui alt smecheras pe ATS cu o firma de curierat, cred ca îngrijorările sunt justificate!

    In loc sa facem un articol care sa salute macar initiativa, sa face mai bine unul care sa critice. Atitudinea ziarului bursa e in ton cu romanii... vesnic avem de criticat... o sa ramanem vesnic la piciorul broastei...

    1. si da mintim ca capitalu social nu a fost modificat in ultimii 5 ani:-)

      Unde e prospectu? Lasam playboyul la o Parte, ne suflecam manecile si studiem. E bun, cumpara Deutsche Bank. E pretabil de imbunatatire cumpara Goldman Sachs... 

    Mai bine ai citi un pic, sau intreba pe cineva, despre cum se evalueaza companiile si nu te-ai raporta decat la P/E. De aia nu le place investitorilor actiunea Compa Sibiu, pt ca nu acorda dividend, nu? Foarte superficial si tendentios articol. Trist

    1. pana una-alta, dividendul este singurul castig palpabil, arecierea cotatiilor se poate transforma in depreciere....problema nu e numai PER-ul ci si raportul datorii/capitaluri proprii care trece de 2, cam ca la adeplast iar dobanzile sunt acum la minime, spre deosebire de adeplast in 2013....

      daca Firma Are Profit si nu acorda Dividende e acelasi chiar daca nu ar acorda. Vezi SNP.

      in teorie e acelasi lucru, in practica nu e chiar asa. Profitul ala nedistribuit prin dividende (macar din cand in cand , chiar daca nu in fiecare an ) s-ar putea sa nu ajunga niciodata in buzunarele actionarilor si sa fie risipit pe tot felul de proiecte fanteziste. Este un fel de vrabia din mana pt cioara de pe gard.

      Distributia de dividende obliga compania la o anumita disciplina finaciara si fiecare nou proiect va fi cantarit foarte bine inainte . Pe de alta parte , si nu vorbesc aici despre companiile tinere care au nevoie de finantare si unde se justifica nedistribuirea , este chiar pacat la un impozit de 5% sa nu platesti dividende. 

      de acord in privinta dividendelor. Daca am mai avea si societati listate conduse de oameni onesti si responsabili, care ar tb sa fie primii care sa aprecieze daca pot ei investi cu randament mai bun decat o pot face majoritatea actionarilor profitul companiei; si sunt situatii cand firmele se dezvolta si au nevoi de finantare, iar castigurile vor fi mai consistente in viitor. Cam cum vrea sa faca dna Lulache la SNN

      sunt bineinteles multiple. Totusi si teoria este foarte importanta deoarece ne permite sa ramanem in cadrul legal. Opinia domnului avocat Deleanu ar fi chiar foarte oportuna.

      ce vrea sa faca Lulache la SNN? sa o duca la 2 lei? ideal

    Sa mergem! Insa doar ca sa vindem si sacul, nu pentru altceva.

    daca pretul va fi convenabil, oferta va reusi, daca nu, fondurile vor ramane cu actiunile, cred ca-i simplu; din presa am vazut ca "evaluarile" ar fi de 170-210 mil euro, eu cred ca ar putea fi vorba de lei :)

    1. atunci am putea sa vorbim pe ceva concret.

    Salariatii Medlife au actiuni la firma unde lucreaza ?

    Poate ar fi util să împărțim comentariile în două. O parte de păreri și opinii diverse și o parte a celor care administrează active, sau și mai bine, sunt participanți activi în nume propriu la BVB. Că de păreri și sfaturi din tribune e plină țara asta săraca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb