OPINII Ştii de la cine îţi cumperi criptomonedele?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 decembrie 2021

Ştii de la cine îţi cumperi criptomonedele?

Citeam zilele trecute despre un scandal care atinge tangenţial şi Elron, criptomoneda românească. E vorba de Holoride, un token lansat pe platforma blockchain a Elrond, un proiect ambiţios în parteneriat cu Audi, Porsche, Ford, Disney.

Holoride promite realizarea unor ochelari de realitate virtuală cu ajutorul cărora cei care suferă de rău de maşina (copiii, dar şi unii adulţi) ar putea scăpa de această neplăcere conectând ochelarii la senzorii maşinii. Iar cei de la Holoride au lansat propria criptomonedă, numită Ride, care urma să fie vândută iniţial amatorilor de noi tokenuri la 0,1 dolari. Interes mare, având în vedere numele celor implicaţi în proiect şi fenomenul creşterilor exponenţiale pe piaţa crypto, numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.

Mai repede decât micii amatori de tokenuri noi s-au mişcat doi mari investitori, parteneri Elrond, care au ras piaţa la 0,1 dolari per Ride şi au vândut apoi la 4 dolari celor care aveau ordinele de cumpărare fără preţ limită sau care pur şi simplu credeau că Ride poate merge în stratosferă cât de curând. Profitul unui astfel de investitor, care a folosit şi boţi pentru a-şi accelera tranzacţiile, a depăşit 33 milioane dolari în câteva minute.

Valul de nemulţumire creat a coborât ulterior cotaţiile Ride la 1,5 dolari, trimiţând corecţiile şi asupra cotaţiilor Elron, care au pierdut în ultima vreme, per total, 50% faţă de maximul din noiembrie. Povestea a intrat apoi în zona telenovelei, cu fondatorul Elrond intervenind în forţă, identificând balena care provocase daune în piaţă, mustrând-o sever până ce aceasta a promis că restituie comunităţii o parte din profit etc.

Să ne amintim că o poveste similară avuse loc cu câteva săptămâni în urmă, când fondatorii cryptomonedei Squid, care urma să fie folosită pentru plăţi într-un joc similar celui popularizat în filmul Jocurile Calamarului, au vândut repede monedele aflate pe trend puternic de creştere, dispărând apoi cu banii. "Pump and dump" devine astfel o strategie tot mai folosită pe piaţa crypto (vezi şi comentariile lui Elon Musk faţă de Dogecoin) şi ne dă o idee despre modul în care se poate termina povestea din spatele fenomenului crypto.

Până la urmă, de ce ar fi nevoie de o criptomonedă specială pentru achiziţii într-un anumit joc sau pentru a cumpăra nişte ochelari sau alte produse? De ce să nu le iei direct cu banii tăi tradiţionali? Ştiu, cu creşterile din piaţa crypto mulţi se gândesc că le-ar lua mai ieftin de pe o zi pe alta. Sau nu le vor mai lua deloc, cum au păţit deţinătorii SQUID.

Fenomenul crypto a fost tolerat şi pentru că reprezenta o supapă pentru preţurile activelor clasice puse sub presiune de cererea tot mai mare într-o perioadă cu dobânzi zero. Când bursele îşi vor începe însă corecţia, cele mai speculate active vor fi cele care se vor desumfla cel mai spectaculos (vezi păţania bitcoin în martie 2020). Iar cei care au făcut bani buni de pe urma lor se vor întoarce senini la activele clasice, care au în spate lucruri palpabile.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Amin

    Slab articol! Idei preconcepute ca sa nu spun mai mult…

    In loc de crypto, mai bine va luati cripta in cimitir, e mult mai de folos. Cu crypto nici macar la koor nu o sa va puteti sterge dupa ce se va duce naibii si bula asta.

    > Când bursele îşi vor începe însă corecţia, cele mai speculate active vor fi cele care se vor desumfla cel mai spectaculos (vezi păţania bitcoin în martie 2020).

    Corect. Crypto e corelat puternic cu bursa și de fapt e că un soi de activ de vremuri bune. Când e de rau se duce primul in cap. Crypto a cam explodat după vaccin și noul președinte SUA. 

    PS: sigur proiectul ăla era în parteneriat cu așa firme serioase? Pare irea. 

    1. Terminați odată cu aceste înșelătorii!

      Au fost oameni care au stat la coada la Caritas sa depuna bani. Nu-i nimic nou sub soare. A evoluat putin schema.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb