OPINII Trocul salarii contra norme didactice a mărit numărul de ore de purtat masca în şcoli

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 septembrie 2020

Anul şcolar trecut a fost votată o lege care dorea să limiteze numărul de ore petrecute la şcoală de copii (20 de ore ciclu primar, 25 ore pentru cel gimnazial şi 30 de ore la liceu). Ar fi picat chiar bine în pandemie pentru că urma să se aplice din 14 septembrie 2020, mai ales că reluarea şcolii presupune acum măsuri drastice de protecţie-se merge pe culoare speciale, pauzele au fost comprimate la 5 minute, copiii sunt chemaţi la intervale diferite şi aşteaptă în curtea şcolii să fie preluaţi de un cadru didactic, nu pot socializa prea mult (adică se duce tot farmecul şcolii pentru cei mici). Numai că, ce să vezi, înainte de începerea şcolii apare o OUG de prorogare, prin care Guvernul taie numărul de ore doar la clasa pregătitoare şi promite să ajusteze şi programul pentru restul claselor, dar până la începerea anului şcolar 2025-2026, potrivit edupedu.ro.

Nu ştiu de ce s-a ales anul 2025, acesta coincide întâmplător sau nu cu încheierea viitorului ciclu electoral 2021-2025. Prin conservarea majorităţii normelor didactice poate că s-a încercat cumpărarea de voturi în mediul preuniversitar, deşi şi voturile părinţilor dezamăgiţi de suprasolicitarea copiilor n-ar fi de neglijat. Nu este însă o măsură electorală clasică, ci vorbim mai degrabă de un veritabil troc propus profesorilor.

De la 1 septembrie urma să crească salariile profesorilor cu 16%. Măsura era prevăzută în legea salarizării pentru 2022, însă se decisese aplicarea ei din 2020, doar suntem în an electoral. Profesorii prinseseră deja o primă majorare cu 8% la începutul anului, numai că restul de 16% nu s-a mai acordat, nemaifiind bani la rectificarea bugetară recentă. Astfel încât, ordonanţa care amână reducerea normelor didactice din 2020 vine cumva în compensaţie pentru amânarea creşterii salariilor pentru 2021.

Rămâne însă de văzut în ce măsura această nouă promisiune privind salariile va putea fi respectată în condiţiile în care economia gâfâie tot mai mult, deficitul bugetar ameninţă să depăşească 10% din PIB încă de la sfârşitul acestui an, datoria publică creşte accelerat astfel încât vom atinge probabil 50% din PIB în 2021, iar noul guvern nu va mai fi limitat anul viitor de impactul electoral al deciziilor sale, având atunci un spaţiu de manevră de 4 ani.

Rezumând, s-au menajat normele didactice pentru a nu se pierde voturi în urma amânării creşterii salariilor în învăţământ, iar din această înţelegere tacită Guvern-sindicate copiii noştri s-au ales cu 2-3 ore suplimentare de purtat masca la şcoala (puştiul din dotare este în clasa a şasea şi în loc de 25 de ore pe săptămână s-a trezit cu 27). Părinţii vor afla mai greu de ce s-a întâmplat asta, mulţi au uitat deja că a existat o lege promulgată de reducere a orelor copiilor, astfel încât Guvernul a considerat că poate să îşi asume acest risc electoral, mai ales că în anumite zone din ţară se învaţă în sistem mixt-online şi offline-şi pare mai suportabil să se stea mai mult la şcoală, o dată la două săptămâni.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb