OPINII Va cotiza şi Fondul Proprietatea la compensarea facturilor umflate din energie?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 septembrie 2021

Va cotiza şi Fondul Proprietatea la compensarea facturilor umflate din energie?

În condiţiile în care facturile la energia electrică şi gaze ameninţă să le explodeze în nas consumatorilor în lunile următoare, autorităţile caută soluţii - ba o lege a consumatorului vulnerabil care scapă ceva firimituri celor cu salarii sub minimul pe economie, ba promisiunea unei plafonări a preţurilor fără ca profiturile traderilor şi producătorilor să fie afectate (cu diferenţa suportată de la buget). Există, însă, şi o veste bună.

"Banii pentru compensarea facturilor la energie vor veni anul acesta din dividendul suplimentar al Hidroelectrica, de 800 milioane lei", a declarat, în 15 septembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu. Ministrul a mai precizat că, la gaze, există şi sursă de finanţare din impozitul pe venitul suplimentar, din dereglementarea preţului. Lăsând la o parte faptul că respectivele surse de venit se pot dovedi absolut insuficiente pentru acoperirea creşterii facturilor tuturor, să observăm un alt aspect interesant.

Dacă va amintiţi, ca şi anul trecut, dividendul suplimentar de la Hidroelectrica a fost aprobat la propunerea Fondului Proprietatea. S-a trecut uşor peste nevoia de investiţii în domeniu, care a contribuit, de altfel, la scumpirile de pe factura de energie electrică, importurile fiind mai piperate decât producţia internă, pentru că acolo au şi firmele de apartament mândria lor, nu poţi veni cu adaosuri prea mici.

Şi ce facem acum - rugăm şi Fondul Proprietatea să sprijine consumatorul vulnerabil din România cu o parte din banii primiţi că dividend excepţional de Fond de la Hidroelectrica? Poate dacă nu erau dividendele astea suplimentare an de an, acum aveam capacităţi suplimentare de producţie sau măcar investiţii în pregătire, ar avea un sens. Bineînţeles, era doar sarcasm, nimeni nu va mişca un deget de la FP, ba sunt convins că se va merge înainte cu strategia de privatizare a Hidroelectrica prin bursă, sprijinită intens de boardul FP, aşa cum an de an sunt cerute şi dividendele excepţionale. Iar în anii următorii vor fi şi mai subţiri banii încasati de stat din profitul de pe urma hidrocentralelor din care să se facă protecţie socială dacă statul îşi reduce ponderea în acţionariat.

Apropo, faptul că FP are 20% din acţiunile Hidroelectrica nu e o garanţie că acolo activitatea e transparentă? Cu ce ar face-o mai transparentă faptul că ponderea acţionariatului privat ar fi de 30-35% şi nu de 20%, ca acum?

Iar fanii privatizărilor, a reducerii ponderii statului în economie sunt cam aceiaşi care clamau în urmă cu câţiva ani că liberalizarea preţurilor din energie nu va presupune scumpiri, ci, dimpotrivă, alocări mai inteligente ale resurselor, investiţii şi, deci, preţuri mai bune pentru consumatorul final. Vedem acum cât de bune.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Din câte îmi amintesc când s-a lansat aberația cu "piata concurențială" i-a chemat Virgil Popescu pe șefii de la Hidroelectrica și le-a zis: "Băieți, săriți și voi cu o oferta pentru consumatoru casnic să zică lumea că avem piața concurențială". Nu a mai contat că aia de la Hidroelectrica nu erau pregătiți cu nimic sa oferteze clientul mărunt, propunere politică a contat. În astfel de momente, cruciale pentru mândria națională, FP face politica statului român, urmând să-și scoată înzecit pârleala, pe alta parte, din profiturile înzecite la alte companii din portofoliu, că urmare a creșterii aberante de preturi.

    Dacă arfi vorba de investitii serioase s-ar putea ușor obține bani prin privatizarea a 10 la SUA din Hidroelectrica..investițiile acestea ar însemna cheltuieli mari pentru producții mici ineficiente financiar.25 la suta din FP sunt fondurile de pensii facultative. Dacă FP va fi constrâns sa se mulțumească cu profituri mici viitorii pensionari se vor trezi și ei cu pensii derizorii!

    1. domnu mayer da vorbiti tres bien romaneste....cheltuieli mari pentru producții mici ineficiente financiar. jo m'an fish da financiar, viziune iok?

    întrebare ...cine este proprietarul fp ul acum ???sa întrebam un fost ambasador zic ...

    Solutia optima ramane plafonarea preturilor la energie. Alte tari au facut-o! Nu vor renunta invest straini la ,,darurile" romanesti! Locul 6 la scumpiri: rusine!

    Pai când a plafonat Dragnea prețurile ați luat cu toții foc ...cum Fcm acum ? Ca sa fie bine ca sa nu fie rău ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb