Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei invită companiile interesate să aplice în cadrul celui de-al 4-lea apel pentru propuneri privind Programul eContent, lansat de Comisia Europeană pe 14 februarie 2004 şi care se va închide pe 14 mai 2004. Acest al 4-lea apel pentru propuneri acoperă atît proiectele realizate în parteneriat public-privat privind îmbunătăţirea accesului la informaţie în sectorul public şi utilizarea acesteia, cît şi pe cele care promovează cre-area de conţinut digital într-un mediu multilingvistic şi multicultural.
Consiliul european de la Lisabona a concluzionat că trebuie asigurat accesul la conţinut digital în cît mai multe limbi europene, precum şi creşterea disponibilităţii, utilizării şi distribuirii conţinuturilor digitale pe reţelele de mare viteză.
Cel de-al 4-lea apel pentru propuneri privind Programul eContent se adresează exclusiv proiectelor demonstrative. Cu un bugetul alocat de 26,8 milioane euro, acesta vizează dezvoltarea serviciilor de informare transfrontalieră bazate pe infor-maţii din sectorul public şi întărirea infrastructurii lingvistice. La acest tip de proiecte trebuie să participe un consorţiu format din cel puţin doi parteneri din minim două ţări, iar unul din parteneri să fie coordonatorul proiectului, care raportează Comisiei Europene. Proiectele demonstrative se întind pe o perioadă de 24 pînă la 30 luni. Comisia Europeană contribuie cu pînă la 50% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 2,5 milioane euro.
De asemenea, apelul permanent lansat la 20 decembrie 2002 în cadrul celui de-al 3-lea apel pentru propuneri, rezervat studiilor de fezabilitate, va avea ca dată de închidere 14 mai 2004.
Cu un buget alocat de 1,5 milioane euro, proiectele de fezabilitate se întind pe o perioadă de 6 pînă la 9 luni, furnizînd cadrul experimental şi de evaluare pentru concepte novatoare. Ele se vor finaliza printr-un proiect concret, bazat pe un parteneriat şi pe un plan de afaceri clar definit. Proiectele îşi propun să faciliteze participarea întreprinderilor mici, mai ales a celor din cele 10 state care aderă şi din ţările candidate, care nu au luat parte la prima fază a proiectului. Comisia Europeană contribuie cu pînă la 50% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 200.000 euro.
Programul eContent face parte din planul de acţiuni eEurope. Adoptat în decembrie 2000, cu un buget de 100 milioane Euro pentru perioada 2001-2005, programul se adresează companiilor care produc, editează şi comercializează conţinuturi online, furnizorilor de acces la Internet, administraţiilor guvernamentale, instituţiilor de învăţămînt, instituţiilor publice şi colectivităţilor locale. Proiectele eContent au la bază parteneriate constituite din cel puţin 2 entităţi diferite, una publică şi una privată, din ţări diferite. România este parte la programul eContent din anul 2003.