Opoziţia a făcut front comun împotriva fraudării alegerilor locale

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 3 iunie 2004

PSD îi instruieşte pe preşedinţii de secţii să anuleze voturile pentru Băsescu

Preşedinţii filialelor bucureştene ale partidelor parlamentare de opoziţie au semnat, ieri, un acord anti-fraudă pentru alegerile din 6 iunie. Protocolul, care are ca obiect supravegherea corectitudinii alegerilor, a fost semnat de reprezentanţii PNL, PD, PUR şi PRM şi prevede colaborarea între delegaţii partidelor din secţiile de votare. Potrivit acordului, reprezentanţii celor patru partide se vor informa reciproc asupra ilegalităţilor, vor veghea la respectarea legii şi vor asigura numărătoarea corectă a voturilor. "Nu este un protocol politic, ci unul tehnic, care să asigure corectitudinea derulării alegerilor locale", a declarat preşedintele PUR Bucureşti, Daniela Popa.

Reprezentanţii celor patru partide vor asigura, în baza acestui protocol, controlul comun al urnei mobile, întocmirea corectă a proceselor verbale şi vor face o numărătoare paralelă a voturilor. "Rezultatul numărătorii paralele va fi anunţat mult mai devreme decît datele oficiale şi vom şti dinainte dacă PSD a furat voturi", a afirmat preşedintele organizaţiei PNL Bucureşti, Victor Orban. Democratul Vasile Blaga a precizat, la rîndul său, că astfel de acorduri au fost semnate în peste 30 de judeţe, iar pînă la sfîrşitul săptămînii, urmează să fie semnate şi în celelalte.

Victor Orban a arătat că motivaţia primordială în semnarea acestui acord a constat în suspiciunea că PSD va încerca fraudarea alegerilor, existînd în opinia sa numeroase semnale şi cazuri în acest sens. De altfel, liderul PNL a prezentat o înregistrare audio, în care un reprezentant al PSD îi instruia pe preşedinţii secţiilor de vot cum să fraudeze alegerile. "Înregistrarea arată că secretarul PSD de la sectorul 2, domnul Ungureanu, acordă consultaţii preşedinţilor de secţii", a spus Victor Orban. Domnia sa a arătat că reprezentanţii PSD îi ameninţă pe preşedinţii de secţie: "Cei care nu vin să dea o mînă de ajutor vor pierde încrederea noastră". Mai mult, PSD s-a asigurat să desemneze în comisii delegaţi ai Partidului Socialist Român, aliaţi nedeclaraţi ai partidului de guvernămînt.

Preşedinţii de secţii au fost instruiţi să monopolizeze ştampila de vot, iar în cazul oamenilor PSD, să o lase la dispoziţie pentru mai mult timp. "Cînd e cazul la noi, le-o lăsăm mai mult dacă e cazul...vă orientaţi şi dumneavoastră", spune vocea înregistrată a secretarului PSD, Ungureanu. "Cel mai grav este, însă, faptul că preşedinţii au fost instruiţi să fure voturi, reprezentantul PSD învăţîndu-i cum să anuleze voturile pentru Traian Băsescu", a comentat Victor Orban. Tactica de anulare a voturilor va fi următoarea: preşedintele de secţie trebuie să se asigure că el va fi acela care va număra voturile, în timp ce le numără va trebui să dea cu degetul umezit peste ştampila pusă în dreptul lui Traian Băsescu, ştergînd ştampila şi anulînd votul. "Băsescu e chiar pe prima pagină...Încercaţi la Băsescu să anulaţi cît mai multe voturi. O să vedeţi că ...daţi cu mîna aşa pe el...Anulat!", explică vocea înregistrată.

Cei patru reprezentanţi ai partidelor de opoziţie i-au avertizat pe şefii de secţii să nu încerce să săvîrşească infracţiuni, pentru că vor fi atent supravegheaţi şi vor răspunde penal pentru orice abatere.

PSD nu vede cu ochi buni alianţa PNL-PD-PUR-PRM

PSD nu vede cu ochi buni decizia PNL, PD, PUR şi PRM de a se uni într-o alianţă ce are ca principal scop, prevenirea unei eventuale fraudări a alegerilor de către partidul de guvenămînt. "Prin coalizarea acestor partide s-a format o adevărată axă a răului", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Titus Corlăţean, purtătorul de cuvînt al PSD. Domnia sa susţine că partidul pe care îl reprezintă a anunţat în repetate rînduri că PNL şi PD, acum alături de PUR şi PRM, pun "propriul interes mai presus de cel public şi naţional". Titus Corlăţean vede noua alianţă ca pe o dovadă a "caracterului duplicitar" al partidelor respective. Principala nemulţumire a PSD-ului provine din faptul că formaţiunile politice enumerate mai sus s-au unit, deşi au ideologii foarte diferite. Titus Corlăţean spune că, deşi membrii PNL, PD, PUR şi PRM neagă orice legătură între partidele lor, totuşi, încheie protocoale şi se susţin în Parlament.

Posibilă fraudă electorală în judeţul Vrancea

Asociaţiei Pro Democraţia i-a fost refuzată acreditarea observatorilor pentru alegerile locale în judeţul Vrancea, fieful baronului local Marian Oprişan. Metoda prin care autorităţile din Vrancea încearcă să împiedice prezenţa observatorilor independenţi este clasica birocraţie. "La Vrancea ni s-a cerut să aducem actele originale de înfiinţare a asociaţiei şi a filialei locale, ceea ce nu ni s-a cerut în nici un alt judeţ", a explicat directorul executiv al Pro Democraţia, Adrian Sorescu. Asociaţia a vrut să îşi trimită reprezentanţii îndeosebi în localităţile în care s-a înregistrat o prezenţă oficială de peste 100% la Referendumul pentru Constituţie. "Am fost curioşi să vedem dacă prezenţa respectivă se va repeta şi la alegerile locale", a declarat preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu. Domnia sa a arătat că barierele ridicate în faţa asociaţiei vor întări suspiciunile de fraudă electorală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb