Opoziţia franceză cere o anchetă parlamentară vizând Irma

Cristina Radu
Internaţional / 11 septembrie 2017

Uraganul Irma (Sursa foto: Wikipedia)

Uraganul Irma (Sursa foto: Wikipedia)

Opoziţia franceză a cerut unanim duminică deschiderea unei anchete parlamentare asupra modului în care Guvernul gestionează situaţia în timpul uraganului Irma pe insulele Saint-Martin şi Saint-Barthelemy. Opoziţia a denunţat lipsa de pregătire a autorităţilor. Macron se va duce azi pe Insula Saint-Martin, potrivit agenţiei News.ro. Irma s-a soldat cu 10 morţi şi 12 răniţi în partea franceză a Saint-Martin şi Saint-Barthelemy, şi şapte persoane au fost date dispărute, potrivit unui bilanţ provizoriu.

Deputatul de la Les Republicains Eric Ciotti a declarat: "Există un eşec al statului la Saint-Martin şi Saint Barthelemy, pentru că fenomenul era aşteptat. Există în prezent, constatăm, lipsă de anticipare". În opinia acestuia, "statul francez nu-şi asumă rolul". Deputatul a afirmat la emisiunea Grand Jury Le Figaro: "Trebuie să ne întoarcem la experienţă şi cred că o comisie de anchetă parlamentară trebuie să fie înfiinţată pentru a stabili dacă anticiparea a fost făcută bine, după ce a trecut timpul salvării".

Jean-Luc Melenchon, preşedintele grupului parlamentar La France Insoumise în Adunarea naţională, a cerut o anchetă parlamentară vizând bilanţul "afacerii", iar vicepreşedintele Frontului Naţional a cerut anchetarea pregătirii statului în faţa Irma. Deputatul Gilbert Collard s-a întrebat: "De ce nu au fost luate aceste măsuri înainte? Atunci când avem puteri ale statului, trebuie să trecem dincolo de previzibil în catastrofă. Există o lipsă de maturitate, o lipsă de simţ de desfăşurare a statului".

În urma reuniunii de criză de sâmbătă, la finalul căreia premierul Edouard Philippe a garantat "mobilizarea totală" a statului şi a anunţat întăriri suplimentare, ministrul de Interne Gerard Collomb a anunţat plecarea lui Macron către Insula Saint-Martin. Collomb a anunţat de la Elysee: "Preşedintele Republicii a decis să plece, în noaptea de luni spre marţi, la Saint-Martin. El va fi acolo marţi dimineaţa. Va petrece ziua pe insulă, pentru a putea discuta cu locuitorii (...) şi aleşii de pe insulă", potrivit AFP.

Ministrul de Interne Gerard Collomb a promis din nou duminică că va "proiecta mijloace extrem de importante" pe insulele franceze. Collomb a insistat într-o conferinţă de presă că premierul şi şeful statului au decis sâmbătă să dubleze efectivele forţelor prezente la faţa locului. Acesta a spus: "GIGN, GIPN, Legiunea Străină vor ajunge la faţa locului, pentru a prelua un anumit număr de probleme. Aceste forţe ne vor ajuta să restabilim securitatea". Declaraţiile au fost făcute în contextul în care numeroşi martori vorbesc despre jafuri, mai ales pe Saint-Martin.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Christophe Castaner, a dezminţit orice lipsă la emisiunea Grand Rendez-vous d'Europe: "Putem în continuare să facem mai mult, dar este o insulă. Nu putem, ca în Florida, să organizăm o evacuare, fiindcă nu este posibil să evacuezi 80.000 de persoane în 48 de ore". El a insistat asupra proximităţii "celor două episoade climatice de o mare gravitate", anume uraganele Irma şi Jose.

Uraganul Jose a trecut pe lângă cele două insule în noaptea de sâmbătă spre duminică, fără să cauzeze noi pagube. Secretarul de stat însărcinat cu relaţia cu Parlamentul a spus: "Cele două au trecut. Militari vor ajunge la faţa locului de azi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb