Colaborarea PNL-PD va fi pusă la încercare în cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului, unde democraţii au prezentat drept obiective prioritare ordonanţa de privatizare a Băncii Naţionale a României (BNR) şi legea Curţii de Conturi. Democratul Adriean Videanu spune că "pentru cea mai de succes privatizare din ultimii 16 ani, lucrurile sunt îndeplinite aproape total în ceea ce-l priveşte pe cîştigătorul licitaţiei". Finanţistul PSD, Mihai Tănăsescu, crede că "Videanu se laudă". Domnia sa a ţinut să precizeze pentru cotidianul nostru că privatizarea BCR este un proces început în 2001. "Ea s-a datorat intervenţiei de rol catalitic al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi al Internaţional Financial Corporation (IFC)", este de părere Tănăsescu. Deputatul social-democrat a amintit că pînă acum cîţiva ani nu prea vroia nimeni să cumpere BCR-ul, dar în urma infuziei de credibilitate girată de cele două organisme, banca a crescut foarte mult.
Referitor la legea Curţii de Conturi, Mihai Tănăsescu a afirmat că proiectul propus de democraţi - care prevede păstrarea structurii actuale cu unele modificări - este mai aproape de principiile PSD. "Curtea de Conturi trebuie să rămînă o curte de conturi şi nu una de audit, aşa cum prevede proiectul liberal", a conchis parlamentarul social-democrat.
În ultima vreme, liderii liberali şi democraţi dau semne tardive de reconciliere. Premierul Călin Popescu Tăiceanu susţine consolidarea relaţiei PNL-PD pe baza a două "elemente cheie", anume asumarea în comun a responsabilităţii guvernării şi respectarea protocolului Alianţei. Omologul său democrat, Emil Boc adaugă celor două principii şi ideea integrării europene a ţării noastre. La fel ca şi Tăriceanu, preşedintele PD susţine provocarea de alegeri anticipate doar în condiţiile în care contextul politic impune luarea unei asemenea măsuri.