Oprescu a retras din dezbaterea publică proiectul privind scumpirea gigacaloriei

V.B.
Companii #Energie / 26 august 2014

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis retragerea din dezbaterea publică a proiectului de hotărâre a Consiliului General privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice livrate prin puncte termice urbane de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii şi a preţurilor locale medii de facturare a energiei termice pentru consumatorii non-casnici, practicate de RADET.

Oprescu a luat această hotărâre după analiza hotărârii de Consiliu iniţiate de RADET Bucureşti în urma deciziei 3506 a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Edilul a constatat că proiectul supus dezbaterii publice nu a fost avizat de Autoritatea Publică de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) care, conform statutului, reglementează "stabilirea şi asigurarea aplicării unor politici de preţuri în domeniul serviciilor energetice pentru stimularea echilibrată a producţiei, transportului şi distribuţiei energiei", se mai arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

Instituţia precizează că proiectul nu a fost supus unei analize a Consiliului Consultativ, care are în componenţa sa specialişti în domeniul energetic.

Primarul Oprescu susţine că este cu atât mai oportună reconsiderarea acestui proiect de hotărâre de Consiliu, cu cât constituirea Sistemului Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice (SACET) este în ultima fază.

Astfel, Sorin Oprescu a declarat: "Ţinând cont că, la ora actuală, calendarul unificării dintre ELCEN şi RADET se află în etapele finale, nu este justificată o discuţie despre majorarea tarifului la transportul şi distribuţia energiei termice. În momentul în care va apărea o singură entitate, respectiv SACET, toate neconcordanţele între deciziile autorităţilor naţionale şi ale celor locale vor dispărea. Municipalitatea va fi în măsură atunci să controleze tarifele, în beneficiul cetăţenilor".

Primăria Generală menţionează că, în prezent, preţul gigacaloriei este de 341 de lei, dintre care populaţia plăteşte circa 170 de lei, iar Capitala subvenţionează 171,18 lei (peste 50%). Subvenţia acordată de Primărie pentru plata gigacaloriei a fost de 561,4 milioane de lei în anul 2011, de 526,8 milioane de lei în 2012 şi de 487 milioane de lei în 2013.

Proiectul privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a fost supus dezbaterii publice la propunerea RADET Bucureşti, care, pe 14 martie, a primit avizul 205480 al Autorităţii Naţionale de Reglementare Servicii Comunitare (ANRSC), aviz obligatoriu pentru majorarea tarifelor. RADET a solicitat ANRSC majorarea tarifelor de transport şi distribuţie, ca urmare a creşterii tarifelor de producţie începând cu 1 ianuarie, prin decizia 3506 din 27.11.2013 a ANRE.

Ieri, presa scria că, potrivit proiectului Primăriei Capitalei, gigacaloria s-ar putea scumpi în perioada următoare în Bucureşti, cu 10,7% pentru consumatorii casnici şi cu 21,41% pentru cei non-casnici. Măsura a fost cerută de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET). Proiectul prevede că, pentru transportul şi distribuţia energiei termice din punctele termice urbane, consumatorii casnici ar urma să plătească 117,61 lei/gigacalorie fără TVA, faţă de 106,24 lei, în prezent. Pentru consumatorii noncasnici, preţul ar putea ajunge la 128,99 lei/Gcal. La sfârşitul anului trecut, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a majorat preţul de producere, de la 151,42 lei/Gcal la 168,81 lei/Gcal fără TVA. Dacă ar fi fost aprobată majorarea tarifului de transport, preţul gigacaloriei ar fi urmat să se majoreze cu circa 30 de lei, ajungând la aproximativ 350 de lei. Deocamdată, Primăria subvenţionează în jur de 47% din preţul gigacaloriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb