• Dezvoltatorul turnului de 19 etaje, somat să sisteze lucrările pentru că i-a expirat autorizaţia
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, ieri, că a înregistrat la Secţia Civilă a Tribunalului Bucureşti, două cereri de chemare în judecată a Millenium Building Development, dezvoltatorul proiectului "Cathedral Plaza", un turn cu 19 etaje ridicat lângă Catedrala Sf.Iosif, monument istoric de mare valoare. Domnia sa a mai spus, într-o conferinţă, că a somat dezvoltatorul să sisteze lucrările la clădirea turn de 19 etaje de lângă Catedrala Sf. Iosif.
Oprescu solicită instanţei să constate nulitatea absolută a hotărârilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti de aprobare a concesionărilor de teren şi, totodată, nulitatea absolută a contractelor de concesiune încheiate pentru suprafeţele de teren în anii 2002 şi 2005. Reprezentanţii primăriei au explicat: "În cazul celor două hotărâri de aprobare a concesionărilor de teren, legea instituie licitaţia publică ca modalitate de atribuire a contractului de concesiune având ca obiect bunuri proprietate privată a statului. Cum această prevedere constituie o condiţie specială de validitate la încheierea contractelor de con-cesiune, ne-respectarea ei duce la nulitatea absolută a conctractelor de con-cesiune".
Municipalitatea mai cere instanţei să-i recunoască şi dreptul de proprietate asupra unui teren de 155,66 mp din zona unde se construieşte "Ca-thedral Plaza".
Sorin Oprescu a declarat că autorizaţia de construcţie eliberată de Primăria Sectorului 1 pentru controversatul proiect imobiliar şi-a pierdut valabilitatea la data de 14 iunie 2009.
Inspectorii Primăriei Capitalei au ajuns la această concluzie după ce au intrat în posesia unor documente care certifică execuţia lucrărilor, în conformitate cu prevederile legale. Autorizaţia de construcţie şi-a pierdut valabilitatea, întrucât aceasta a fost emisă de către Primăria Sectorului 1 la data de 24.02.2006, iar termenul de finalizare a lucrărilor, de 36 de luni, a expirat pe 14.06.2009, după cum au arătat reprezentanţii Primăriei Generale.
Primarul Oprescu a ţinut să precizeze că demersul său nu are nimic în comun cu campania electorală pentru prezidenţiale în care candidează ca independent, ci survine în urma ultimelor modificări legislative, prin care Primarul General a primit "prerogative reale în materie de urbanism".
Sorin Oprescu îşi va depune, astăzi, candidatura la Biroul Electoral Central şi va intra în concediu de odihnă pentru pregătirea campaniei electorale. (n.r. prerogativele sale, mai puţin semnarea actelor financiare şi a celor privind punerea în posesie în baza Legii 10, urmează să fie preluate de viceprimarul Victor Iovici).
Unul dintre contracandidaţii săi la funcţia supremă în stat este actualul preşedinte Traian Băsescu, ce deţinea funcţia de primar al Capitalei în 2002, în timpul realizării controversatei afacerii, în care, conform reprezentanţilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, s-au făcut "concesionări de terenuri pe sume simbolice, pentru ca beneficiarul să dezvolte o afacere de sute de milioane de euro".
Oficialii "Millennium" au declarat că primarul Sorin Oprescu se află într-o gravă eroare de informare, iar anunţul privind recentele acţiuni în instanţă demonstrează fie necunoaşterea legislaţiei în vigoare, fie ignorarea situaţiei de drept şi, de fapt, a autorizaţiei, fie reaua-credinţă. Ei susţin că, printr-o decizie irevocabilă, Curtea de Apel Ploieşti a respins solicitarea de anulare a autorizaţiei de construcţie şi că, în consecinţă, autorizaţia este valabilă pe toată durata de execuţie a lucrărilor, de 36 de luni, din care s-au consumat efectiv 18 luni.
Potrivit "Millennium", acţiunea Primarului Capitalei încalcă o hotărâre judecătorească irevocabilă, care reprezintă, conform Codului de procedură civilă, o lege. "Acest lucru, coroborat cu faptul că ne aduce puternice prejudicii materiale şi de imagine, ne conduce la concluzia că va trebui să ne adresăm instanţei şi să solicităm daune în consecinţă", mai arată sursa citată.