Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat, ieri, nouă bănci comerciale cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro). Această sumă este cea mai ridicată pe care BNR a oferit-o printr-o licitaţie repo de la 1 februarie 2010, când şaisprezece bănci au obţinut 9,24 miliarde lei.
Cele aproape opt miliarde lei au fost oferite pentru şapte zile, la rata dobânzii de politică monetară, de 5,25% pe an. Pentru licitaţia repo din 1 februarie 2010 rata dobânzii a fost de 7,50% pe an.
Cu o săptămână înainte, BNR împrumutase patru bănci cu 5,43 miliarde lei (1,2 miliarde euro), pentru şapte zile.
Creşterea sumei împrumutate şi a numărului de participanţi la licitaţiile repo vine ca urmare a creşterii dobânzilor practicate pe piaţa interbancară, care s-au apropiat mult de rata dobânzii de politică monetară a Băncii Centrale, potrivit surselor din piaţă. Băncile comerciale au afişat, ieri, dobânzi cuprinse între 4,78% şi 5,28% pe an, în scădere comparativ cu nivelul de vineri, de 5,05%-5,55% pe an.
BNR oferă lichiditate băncilor comerciale prin operaţiuni repo şi lombard (pe termen scurt), primele fiind organizate săptămânal începând cu data de 17 octombrie a anului trecut. Instituţiile de credit au apelat la facilitatea lombard în luna aprilie pentru prima dată în acest an, împrumutând 14,5 miliarde lei (3,3 miliarde euro), la o rată a dobânzii de 9,25% pe an.
Doctorul în economie Daniel Ionescu ne-a declarat că împrumuturile contractate ieri de către bănci sunt determinate, parţial, de intenţia aces-tora să cumpere obligaţiuni pe care Ministerul Finanţelor Publice ar urma să le emită în această săptămână. Domnia sa ne-a explicat: "Plăţile scadente, luna aceasta, în contul datoriei publice în valută sunt de 1,022 miliarde euro, bani pe care Ministerul de Finanţe încearcă să îi atragă prin emisiuni de obligaţiuni pe piaţa internă. Săptămâna aceasta vor încerca să obţină 500 milioane lei. Băncile comerciale, pentru a putea cumpăra aceste obligaţiuni, au nevoie de lichidităţi, pe care le obţin de la BNR, prin licitaţii repo. Aceste emisiuni arată că nivelul colectării la bugetul de stat este redus, sub aşteptări".