Optimism temperat la bursa noastră, după alegerile parlamentare şi deprecierile recente

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 decembrie

Optimism temperat la bursa noastră, după alegerile parlamentare şi deprecierile recente

Dragoş Cabat, CFA: "Preţurile acţiunilor au scăzut foarte mult săptămâna trecută; având în vedere rezultatele politice, în opinia mea ar fi trebuit să vedem scăderi în continuare"

Adrian Codirlaşu, CFA: "Euroscepticismul şi extremismul nu aduc nimic bun din punct de vedere economic"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, după scăderile puternice din ultima vreme şi anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare, în urma cărora va fi format guvernul ce va da direcţia economică a ţării în următorii patru ani.

După un început de sesiune cu aprecieri de peste 2%, vânzătorii au început să pună presiune pe preţuri, astfel încât indicii au început să scadă, dar au încheiat ziua în teritoriul pozitiv. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, s-a apreciat cu 0,63%, la 16.447 puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 0,86%, până la 3.042 de puncte.

Conform datelor disponibile la închiderea ediţiei, PSD s-a situat pe primul loc la alegerile parlamentare, cu 22% din voturile exprimate, fiind urmat de AUR cu 18% din voturi, PNL cu 14% şi USR cu 12%. Partidele considerate extremiste care intră în Parlament, respectiv AUR, SOS şi POT au cumulat circa circa 30% din voturi.

Dragoş Cabat, analist CFA, ne-a declarat: "Cred că evoluţia nu este dată de factorii politici, ci pentru că preţurile acţiunilor au scăzut foarte mult săptămâna trecută, iar acum a apărut un fel de optimism în rândul investitorilor că preţurile vor reîncepe să crească. Nu cred că este mai mult de atât deoarece, având în vedere rezultatele politice, în opinia mea ar fi trebuit să vedem scăderi în continuare, ba chiar şi mai mari. Rămâne de văzut dacă acest optimism va ţine".

Indicele BET s-a depreciat cu peste 7%, de la jumătatea lunii trecute

Indicii BVB se află într-o corecţie încă din vară, dar care s-a accentuat în ultima vreme după rezultatele din primul tur al alegerilor prezidenţiale, decizia Curţii Constituţionale de renumărare a voturilor şi anunţul privind atacuri cibernetice pentru influenţarea procesului electoral. Astfel, de la jumătatea lunii noiembrie şi până la finele lunii trecute, indicele BET scăzuse cu peste 7%.

Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, ne-a declarat: "Săptămâna trecută s-a văzut ce înseamnă pericolul euroscepticismului şi extremismului, care nu aduc nimic bun din punct de vedere economic. Pieţele s-au speriat de acest lucru. Or, acum s-a văzut că, totuşi, peste 60% din Parlament va fi pro Uniunea Europeană, ceea ce se simte în pieţe. Pentru a observa ce înseamnă euroscepticismul, putem să ne uităm la Ungaria căreia i s-au tăiat fondurile europene, cu impact asupra pieţelor sale financiare sau la Marea Britanie, a cărei populaţie regretă acum ieşirea din Uniunea Europeană. Deşi era una dintre ţările cele mai dezvoltate din UE, cu mari şanse să se descurce pe cont propriu, a căzut economic după ieşirea din UE".

Valoarea tranzacţiilor realizate ieri la BVB s-a ridicat la 64,4 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului de crica 141 milioane lei, sumă care este trasă în sus de ofertele de titluri de stat Fidelis ale Ministerului Finanţelor.

Acţiunile Banca Transilvania, OMV Petrom şi Romgaz - pe primele trei poziţii în clasamentul rulajului

În piaţa "regular", topul tranzacţiilor a fost condus de schimburile cu acţiuni Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat tranzacţii de în valoare de 20,7 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua la preţul de 26,65 lei, în creştere cu 0,95%.

Pe poziţia a doua în topul lichidităţii s-au situat acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au urcat cu 0,98%, până la 0,72 lei, în condiţiile unor schimburi de 7,3 milioane lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 1,1%, până la preţul de 5,05 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 4,2 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului rulajului s-au situat titlurile One United Properties (ONE), ce au cumulat un rulaj de 3,2 milioane lei, acţiunile ONE încheind ziua în scădere cu 0,12%, la preţul unitar de 0,41 lei.

În piaţa "deals" a avut loc un schimb cu acţiuni ONE, în valoare de 0,3 milioane lei, tranzacţia fiind încheiată la preţul unitar de 0,42 lei, cu 2,31% peste referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un avans de 0,57%, până la 59.871 de puncte, apreciere similară cu cea a indicelui BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, care a încheiat şedinţa bursieră la 1.183 de puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, s-a depreciat cu 0,55%, la 865 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Sinteza Oradea" (STZ): +14,53%

2. "UAMT" (UAM): +11,61%

3. "Conted" (CNTE): +9,23%

4. "Prefab" (PREH): +9,20%

5. "Bermas" (BRM): +8,82%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): -14,47%

2. "Promateris" (PPL): -10,49%

3. "Romcab" (MCAB): -7,00%

4. "Turism Felix" (TUFE): -4,73%

5. "Vrancart" (VNC): -4,45%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb