Optimismul companiilor din Germania s-a evaporat

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 aprilie 2018

Optimismul companiilor din Germania s-a evaporat
CĂLIN RECHEA

Aşa începe ultimul comunicat de presă al Institutului Ifo referitor la încrederea mediului de afaceri din cea mai mare economie a zonei euro.

În aprilie 2018, indicele agregat a scăzut peste aşteptări, până la 102,1 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 13 luni, de la 103,3 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care s-au înregistrat scăderi atât la nivelul indicelui situaţiei curente cât şi la nivelul aşteptărilor pentru următoarele 6 luni (vezi graficul).

Indicele condiţiilor curente a scăzut până la minimul ultimelor 10 luni, de 105,7 puncte, în timp ce indicele aşteptărilor a scăzut până la 98,7 puncte, minimul ultimilor 2 ani, de la 100 de puncte în luna anterioară.

Institutul Ifo a schimbat metodologia de calcul a indicelui încrederii, prin includerea sectorului serviciilor şi a stabilit un nou an de bază, 2015.

În noul indice, ponderea industriei prelucrătoare a scăzut până la 30,2%, de la 61% anterior, serviciile au fost introduse cu o pondere de 50,5%, sectorul construcţiilor a scăzut până la 6%, de la 12,1%, iar valorile componentelor sale a fost recalculată până în 2005.

După ce subliniază că "optimismul companiilor din Germania s-a evaporat", comunicatul de presă mai arată că "economia Germaniei încetineşte" pe fondul unei scăderi semnificative a încrederii în sectorul serviciilor.

Situaţia este radical diferită în sectorul construcţiilor, unde indicele încrederii a atins maximul ultimilor 27 de ani în aprilie 2018 (n.a. institutul Ifo publică indicii încrederii din ianuarie 1991), pe fondul unui nivel record al indicelui situaţiei curente.

Cazul "special" al sectorului construcţiilor este determinat de politica monetară ultrarelaxată a BCE. Bula de pe piaţa imobiliară şi-a accelerat creşterea în ultimii ani şi a ajuns să îngrijoreze atât autorităţile guvernamentale cât şi banca centrală.

În condiţiile unei creşteri a preţurilor medii cu circa 31% în perioada 2012 - 2017, a fost adoptată o lege care permite BaFin (Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară) să intervină în cazul în care preţurile locuinţelor ajung la un nivel considerat nesustenabil, după cum scria Bloomberg în vara anului trecut.

Declinul încrederii în economia Germaniei are loc pe fondul unui fenomen similar în Franţa şi Italia. Într-un interviu acordat Bloomberg după publicarea rezultatelor, Clemens Fuest, preşedintele Institutului Ifo, a temperat nota comunicatului de presă.

"Dacă privim mediul economic global, ştirile sunt descurajatoare şi arată o reducere a ritmului de creştere, care se poate observa la nivelul întregii zone euro", a precizat Fuest, care nu a dat, totuşi, verdictul de sfârşit al creşterii.

Preşedintele Ifo a mai amintit că mediul de afaceri se confruntă cu probleme semnificative privind capacitatea de producţie, determinate, în principal, de forţa de muncă insuficientă.

În aceste condiţii, au apărut deja semnale în declaraţiile recente ale unor oficiali de la BCE privind amânarea procesului de normalizare a politicii monetare.

"Banca Centrală Europeană este blocată la colţ. Dacă va încerca să normalizeze dobânzile, euro se va aprecia mult şi nu va ajuta la accelerarea creşterii", a declarat Ion-Marc Valahu, cofondator şi manager de fond la Clairinvest din Geneva, pentru Reuters.

Cu câteva zile înainte de publicarea indicilor Ifo, un alt institut german, IMK (Institutul de Politică Macroeconomică) din Dusseldorf a avertizat că probabilitatea unei recesiuni în Germania în următoarele trei luni a crescut foarte mult, până la 32,4%. Unul dintre indicatorii pe baza căruia este evaluată această probabilitate este şi indicele încrederii de la Institutul Ifo, care tocmai a înregistrat o scădere peste aşteptări.

Oare va reuşi BCE să readucă optimismul în cea mai mare economie a Europei dacă renunţă la planul de stopare a relaxării cantitative? Primul pas poate fi făcut chiar la şedinţa de politică monetară din această săptămână, de la Frankfurt.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. iar mori de grija nemtilor ! nu te-ai saturat de batutul apei in piua ?

    1. Ce comentariu inteligent!

    Cu mașini noi ținute la bronzat în deșert cu sutele de mii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb