Orange Digital Center, hub de educaţie digitală din Bucureşti, aniversează un an de existenţă, prilej cu care Fundaţia Orange îşi reia angajamentul de a oferi conţinut util şi resurse educaţionale deschise, accesibile gratuit tuturor persoanelor interesate de evoluţie profesională, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
În primele 12 luni de proiect, cursurile practice de IT, de scurtă şi de lungă durată, din Orange Digital Center au înregistrat peste 4.000 de beneficiari adulţi, inclusiv studenţi pasionaţi de tehnologie, tineri în căutarea unui loc de muncă şi persoane care şi-au dorit o reconversie profesională. Sub umbrela programului s-au derulat şi ateliere practice în Solidarity FabLab, cu focus pe folosirea tehnologiilor moderne în meserii deja consacrate (prelucrare lemn, confecţii metalice, operare laser şi CNC, design botanic etc.) Pentru elevii de gimnaziu s-au organizat ateliere de robotică şi programare folosind kituri Arduino sau module de lucru în Scratch, special gândite pentru pregătirea în competiţia naţională SuperCoders.
"Şi în 2024, Fundaţia Orange îşi reia angajamentul de a duce mai departe iniţiativa Grupului Orange care a investit anul trecut aproape 1.000.000 de euro în acest program de incluziune digitală, ca parte din strategia Lead the Future. Bugetul alocat de Fundaţie în acest an, în valoare totală de 750.000 euro, permite extinderea activităţilor în diverse zone ale ţării, acolo unde nevoia se întâlneşte mai greu cu oferta educaţională existentă. Ne-am asumat un obiectiv ambiţios pentru extinderea comunităţii, pentru că am văzut cât de eficient a fost să aducem oameni diferiţi împreună, iar cu ajutorul tehnologiei am pus bazele unor noi colaborări profesionale pentru beneficiarii care au prins curaj să devină chiar antreprenori. Nu ne vom opri aici, nevoia este încă foarte mare, aşa că prioritatea noastră este să extindem reţeaua de învăţare," a declarat Ovidiu Ana, directorul executiv al Fundaţiei Orange.
Astfel, în această toamnă vor fi inaugurate în mai multe judeţe primele centre pilot Orange Digital Centers, în care, cu tehnologie modernă şi traineri profesionişti, se vor desfăşura cursuri de alfabetizare digitală pentru adulţi şi copii. Toate cursurile sunt gratuite, iar prioritate vor avea persoane aflate în situaţii vulnerabile, tineri în căutarea unui loc de muncă sau adulţi cu venituri mici, care au nevoie de un serviciu mai ofertant. Experienţa din Orange Digital Center, trăită prin prisma trainerilor, poate fi urmărită în acest video.
Peste o treime dintre cursanţi (34%) percep cursurile ca o şansă viabilă de integrare şi activare pe piaţa muncii şi susţin că sesiunile de formare le-au oferit informaţii şi abilităţi necesare pentru noi oportunităţi profesionale. În acelaşi timp, 43% consideră că şansele lor de angajare au crescut, iar mai mult de jumătate (55%) s-au simţit mai încrezători în propriile forţe. Pe plan personal, cursurile le-au oferit participanţilor ocazia să descopere pasiuni noi şi să-şi îmbunătăţească abilităţile într-un mediu prietenos şi sănătos. Studiul a mai arătat că majoritatea a apelat la programele oferite pentru îmbunătăţirea aptitudinilor deja existente, cel mai mare plus identificat de beneficiari fiind şi faptul că au devenit parte a unei comunităţi în care oameni diferiţi, cu aptitudini şi pasiuni diferite, se pot ajuta şi ulterior în mediul profesional.