Oraşul antic Machu Picchu a fost redeschis duminică seară, cu o ceremonie specială, după opt luni de când aici nu au mai fost permise vizitele din cauza pandemiei, relatează BBC, conform news.ro.
Aşezarea din Munţii Anzi, inclusă în Patrimoniul Mondial Unesco în 1983, a găzduit un ritual incaş organizat de autorităţi în semn de mulţumire adusă zeilor.
Numărul vizitatorilor va fi restricţionat la 675 pe zi (aproximativ 30% din capacitate), din motive de siguranţă.
Redescoperită în 1911 de un explorator american, aşezarea este cea mai cunoscută din Imperiul Inca, care a dominat zona Anzilor din anii 1430 până în 1530.
Arheologii cred că Machu Picchu ("munte bătrân", în limba quechua) a fost construit, în secolul 15, ca proprietate pentru împăratul incaş Pachacuti. A fost abandonat un secol mai târziu, când invadatorii spanioli au cucerit şi colonizat regiunea.
Acum, este o destinaţie importantă în turismul peruan. Zeci de mii de oameni din regiunea montană Cusco se bazează pe vizitatori pentru a-şi câştiga traiul şi au avut de suferit din cauza închiderii din cauza pandemiei.
Reporterii şi turiştii au ajuns la ceremonia de duminică după o călătorie de 90 de minute din oraşul incaş Ollantaytambo.
Au fost implementate noi protocoale sanitare, iar ministrul Comerţului şi Turismului, Rocio Barrios, a subliniat că accesul aici va fi făcut "cu responsabilitate şi mare prudenţă".