ORDONANŢA PREMIERULUI DĂNCILĂ, DUPĂ CAZUL CARACAL Guvernul vrea înăsprirea legislaţiei penale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 20 august 2019

La începutul lunii iunie, după întâlnirea cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu vor mai exista ordonanţe de urgenţă pe Justiţie şi că vor fi reluate discuţiile cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

La începutul lunii iunie, după întâlnirea cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu vor mai exista ordonanţe de urgenţă pe Justiţie şi că vor fi reluate discuţiile cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Opoziţia parlamentară consideră inutilă intenţia Guvernului, deoarece pedepsele au fost deja înăsprite

Cătălin Predoiu, fost ministru al justiţiei: "Dăncilă vrea să rescrie legi, dar problema nu este litera legii, ci aplicarea legii"

Deputatul Arpad Marton: "Cred că doamna premier nu cunoaşte exact legislaţia penală şi dorea să iasă în evidenţă cu ceva tare"

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, în ultima săptămâ­nă din luna august, Guvernul va lua o serie de măsuri legate de înăsprirea pedepselor pentru criminali şi violatori, în contextul cazului de la Caracal. Dăncilă a declarat, într-o emisiune televizată: "Am spus că nu mai intervin în justiţie şi nu mai vreau să dau prin OUG decizii care ţin de jus­tiţie, dar cred că e reparaţie morală să avem închisoare pe viaţă pentru crime şi pedepse aspre pentru violatori. Am spus că voi face şi voi face".

Referitor la intenţia Guvernului de a modifica legislaţia penală prin ordonanţă de urgenţă, deputatul liberal Cătălin Predoiu, fost ministru al justiţiei, a declarat pentru Ziarul BURSA că iniţiativa nu este altceva decât un demers demagogic, populist, demers electoral şi superficial. Fostul ministru al justiţiei susţine că avem legi, dar nu avem lideri politici educaţi, capabili să conducă şi să reformeze instituţii. El susţine că, pentru actuala coaliţie de guvernare, este mai uşor să scrie şi să rescrie legi, decât să facă instituţiile să meargă, să coopereze, decât să înlocuiască nepotis­mul, pila politică şi corupţia cu selecţia bazată pe profesionalism.

Cătălin Predoiu ne-a mai spus: "Dăncilă vrea să rescrie legi, dar problema nu este litera legii, ci aplicarea legii. Acolo, la aplicarea legii, Dăncilă se loveşte de clanurile de interlopi, care au prosperat şi penetrat PSD, adminis­traţiile locale, poliţia şi chiar justiţia. E mai greu să lupţi cu un aşa fenomen. E mai uşor să rescrii legi. Asta îmi arată că, de fapt, nici premierul nu ştie ce să facă sau nu vrea să facă ce trebuie: să intre cu buldozerul în crima organizată care a năpădit statul şi comunitatea locală precum buruiana. Asta presupune să inspiri şi să reorientezi instituţiile şi sistemele către o misiune benefică: apărarea cetăţenilor şi a comunităţilor. Presupune să «scoţi» ce e mai bun din angajaţii instituţiilor de stat. Să rupi instituţiile de cercul vicios în care au fost târâte de lideri corupţi sau incompetenţi. Să le dai o altă perspectivă şi viziune, un alt tip de conducere şi cooperare".

Reprezentanţii opoziţiei parlamentare consideră inutil demersul Guvernului de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală.

Deputatul Arpad Marton, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, ne-a declarat: "Habar nu am ce doreşte doamna premier să modifice prin ordonanţa de urgenţă. În cazul omorului calificat, conform Codului penal actual, pedeapsa care poate fi aplicată de judecători poate fi cuprinsă între 15 şi 25 de ani de închisoare sau detenţiune pe viaţă. Mai mult nu se poate. În ceea ce priveşte pedepsele pentru violatori şi pedofili, îi amintesc doamnei Dăncilă că, în urmă cu jumătate de an, Parlamentul a înăsprit pedepsirea acestor fapte. În acest moment, pedeapsa minimă pentru viol sau pedofilie este mai mare decât pentru infracţiunea de omor simplu. Cred că doamna premier nu cunoaşte exact legislaţia penală şi dorea să iasă în evidenţă cu ceva tare. Ca procedură, era mai bine să vină în Parlament cu un proiect de lege, pe care să îl discutăm în procedură de urgenţă, cu menţiunea însă că pentru majoritatea infracţiunilor la care se referă premierul Dăncilă pedepsele au fost deja înăsprite".

Legat de modificarea legislaţiei din domeniul justiţiei, prin ordonanţă de urgenţă, amintim că, la începutul lunii iunie, după întâlnirea cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu vor mai exista ordonanţe de urgenţă pe Justiţie şi că vor fi reluate discuţiile cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Cu acel prilej, Dăncilă a spus: "Am reiterat ce am spus de la preluarea preşedinţiei interimare a Consiliului UE, şi anume că nu vor fi ordonanţe de urgenţă pe Justiţie, că această discuţie pe Justiţie pentru noi nu mai există, că ţinem ca efectiv Justiţia să fie independentă, că vrem statul de drept şi în acelaşi timp respectate drepturile şi libertăţile cetăţenilor".

Din păcate, intenţia premierului Dăncilă ca, până la finalul lunii în curs, Guvernul să adopte o ordonanţă de urgenţă pe legislaţia penală nu ţine cont nici de recomandările din cel mai recent raport GRECO, adoptat în 21 iunie şi publicat la începutul lunii iulie, şi nici de rezultatul referendumului pe Justiţie din 26 mai, rezultat care a fost validat de Curtea Constituţională. Atât raportul GRECO, cât şi referendumul din 26 mai susţin că Guvernul nu trebuie să mai modifice legislaţia penală şi legile justiţiei prin ordonanţe de urgenţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asa cum este acum, o cercetare penala dureaza 1 an pina ajunge in instanta, mor i martorii si victimele dar sa nu cumva sa se streseze muncind prea mult militienii si procurorii. Legea codului penal a militianului Dracnea. Guvernanti de mizerie.

    1. Este penibil si mincinos ticalosule. Legea codului penal este a securistei Pruna de la securistul Ciolos. Tine minte macar atat ticalosule. Codul Penal NU A FOST MODIFICAT de la tehnocrata Pruna, mai militian nenorocit analfabet ce esti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb