Ordonanţa de urgenţă privind diminuarea sau eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată a creditelor a fost publicată, vineri, în partea I a Monitorului Oficial. Astfel, va fi eliminat comisionul de rambursare anticipată a creditelor bancare, în cazul contractelor cu dobândă variabilă. Prevederile noului act normativ vor fi aplicate atât contractelor noi de credit, cât şi celor care se află în derulare, indiferent de valoarea acestora, stipulează legea publicată în Monitor.
Joi, conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a anunţat că noile prevederi vor intra în vigoare după zece zile de la publicare în Monitor, instituţiile bancare având la dispoziţie un termen de 90 de zile în care să încheie acte adiţionale la contractele de credite în derulare, pentru ca acestea să corespundă legislaţiei în vigoare.
ANPC va derula controale la toate băncile, pentru a verifica dacă acestea respectă noua Ordonanţă de Urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori, după ce actul normativ va intra în vigoare. Ordonanţa de Urgenţă a fost iniţiată de ANPC şi Consiliul Concurenţei şi a primit avizul Băncii Naţionale a României.
1. Un pas mic dar util.
(mesaj trimis de S.I. în data de 13.06.2010, 14:31)
Guvernul a luat o masura corecta iar BNR s-a trezit din expectativa paguboasa in care se situa.Sugeram, in continuare, Guvernului urmatoarii pasi: 1 . Obligarea parlamentarilor PDL sa faca presiuni la comisia de buget - finante din Camera Deputatilor pentru a accelera , inca din aceasta sesiune,acordarea avizului favorabil pentru ca legea falimentului personal sau insolventei personale sa fie votata de C.D. si sa fie promulgata urgent de presedintele T.Basescu. In acest fel se tempereaza avantul belicos de vanzare a caselor celor care au credite ipotecare la banci. Reamintesc faptul ca exista un grup de interese care lucreaza cu bancile creditoare cumparand creantele datornicilor.2. BNR sa suspende ,cel putin temporar, libera circulatie a contului de capital in scopul stoparii migratiei valutei peste hotare.Stiu cei de la BNR despre ce este vorba..3.Guvernul sa inteleaga faptul ca trebuie ca toate contributiile la pilonul II de pensii trebuie sa ramana in tara. In acest scop trebuie sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa oblige contributorii romani la pilonul II de pensii sa plateasca aceasta contributie EXCLUSIV la CEC Bank. In acest fel banii raman in tara.4.Guvernul., prin aceeasi ordonanta sa oblige contributorii romani la asigurarile de viata saplateasca aceste contributii EXCLUSIV la Administratiile financiare locale care-i vor vira direct la MF. MF ,la randul sau ii introduce direct intr-un capitol de buget separat.In acest fel apar lichiditati anuale de peste 6-7 miliarde RON. Autorul acestei opinii repeta a treia oara aceste sugestii. Curaj, dlor guvernanti. Daca luati masurile 3 si 4 nu mai este nevoie sa amputati pensiile ,ajutoarele de somaj si salariile bugetarilor. Incercati o simulare realista la nivelul MF si va veti convinge ca autorul acestei opinii are dreptate.