Antreprenorii români îşi doresc stabilitate fiscală

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 noiembrie

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa a declarat pentru Ziarul BURSA: "Sperăm să nu existe modificări fiscale, deoarece orice intervenţie în acest sens afectează dezvoltarea afacerilor şi a investiţiilor pe care antreprenorii le derulează sau le-au programat pentru următorul an".

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa a declarat pentru Ziarul BURSA: "Sperăm să nu existe modificări fiscale, deoarece orice intervenţie în acest sens afectează dezvoltarea afacerilor şi a investiţiilor pe care antreprenorii le derulează sau le-au programat pentru următorul an".

Mediul privat de afaceri a trecut în ultimii doi ani printr-un grad ridicat de instabilitate financiară, cauzată de modificările intempestive de taxe şi impozite luate de guvernarea PSD-PNL prin prisma deficitului bugetar în creştere, deficit care a ajuns la 6,19% din Produsul Intern Brut (109,42 miliarde lei, faţă de deficitul de 62,81 miliarde lei, respectiv 3,91% din PIB aferent celor zece luni ale anului 2023), potrivit execuţiei bugetare publicată recent de Ministerul Finanţelor pentru primele 10 luni ale anului 2024. Se pare că măsurile fiscale impuse prin legea 269/2023, prin ordonanţele de urgenţă de plafonare a adaosului comercial pentru mai multe produse agro-alimentare, şi prin ordonanţele de urgenţă care au generalizat aplicarea sistemelor RO e-Transport şi RO e-Factura, prin ordonanţele de urgenţă care au introdus sistemele RO e-Sigiliu şi RO e-TVA, nu au avut efectul scontat, deoarece încasările la bugetul public nu au reuşit să acopere deficitul bugetar. Mai mult măsurile fiscale au îngreunat activitatea mediului de afaceri autohton, iar majorările consecutive ale nivelului salariului minim brut, fără un mecanism preventiv, în acest sens, au mărit gradul de dificultate financiară al multor companii din ţara noastră. Cu toate acestea, companiile au supravieţuit, şi-au continuat activitatea şi au înregistrat profit, dar instabilitatea financiară nu mai poate continua la nesfârşit.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa a declarat pentru Ziarul BURSA: "Din punctul de vedere al antreprenorilor români, anul 2024 a fost un an mediu, fără nimic deosebit. Pentru viitorul apropiat, adică pentru anul 2025, consider că mediul de business se va confrunta în continuare cu riscul ridicat al unei eventuale escaladări a războiului din Ucraina, conflict care sper să se închidă cât mai repede. Apoi, ne dorim ca, odată cu încetarea sau îngheţarea conflictului respectiv, firmele româneşti să participe la programul «Rebuild Ukraine», în care să putem să investim, să putem să obţinem profit, pentru că profitul este cel care contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri şi la realizarea de noi investiţii şi noi locuri de muncă. Pe plan intern, cel mai important lucru pentru antreprenori în anul 2025 este stabilitatea fizică a afacerii şi stabilitatea fiscală. Dacă avem stabilitate, din punctul meu de vedere nu vom avea probleme deosebite anul viitor. De aceea, sperăm să nu existe modificări fiscale, deoarece orice intervenţie în acest sens afectează dezvoltarea afacerilor şi a investiţiilor pe care antreprenorii le derulează sau le-au programat pentru următorul an".

Cert este că anul acesta, de 1 decembrie, antreprenorii aşteaptă să vadă care va fi componenţa viitorului Parlament, cum se va constitui noua majoritate Parlamentară şi care va fi programul de guvernare al viitorul Executiv, mai ales dacă acesta va include noi măsuri fiscale care le-ar putea impacta negativ activitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb