ORGANIZAŢIILE CIVICE: "Am cerut premierului prorogarea aplicării legilor Justiţiei şi demiterea ministrului Toader"

S.A.
Politică #Legislatie / 28 decembrie 2017

Proteste antiguvernamentale (Sursa foto: "Corupţia Ucide"/ Facebook)

Proteste antiguvernamentale (Sursa foto: "Corupţia Ucide"/ Facebook)

Reprezentanţii celor patruzeci şi trei de organizaţii civice care s-au întâlnit ieri cu prim-ministrul Mihai Tudose i-au solicitat acestuia prorogarea aplicării legilor Justiţiei printr-o ordonanţă de urgenţă, sesizarea Comisiei de la Veneţia şi demiterea ministrului Tudorel Toader, a declarat Mihai Poliţeanu, reprezentantul mişcării civice "Iniţiativa România", potrivit Agerpres.

După întâlnirea cu premierul Tudose, care a avut loc la Palatul Victoria şi a durat peste două ore, Poliţeanu a precizat: "Am fost astăzi (ieri, n.r.) la întâlnire cu premierul Mihai Tudose, unde am livrat un mesaj foarte clar şi am avut trei solicitări. Mesajul este că România este la un moment de derapaj major de la standardele democratice şi de la standardele statului de drept şi că premierul trebuie să asume responsabilităţile pe care le are şi să folosească pârghiile instituţionale pentru a stopa aceste derapaje majore".

Potrivit lui Poliţeanu, prima solicitare adresată şefului Executivului a fost sesizarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu pachetul de legi ale Justiţiei şi, în viitor, cu legile privind modificarea Codurilor penale.

"A doua solicitare pe care am avut-o a fost prorogarea aplicării legilor Justiţiei, amânarea aplicării legilor Justiţiei prin ordonanţă de urgenţă până la momentul în care Comisia de la Veneţia îşi spune opinia, un punct de vedere în legătură cu aceste legi şi are loc un dialog real între legiuitor, instituţiile independente ale statului, Comisia Europeană", a adăugat reprezentantul "Iniţiativei România".

Totodată, organizaţiile civice i-au cerut premierului Tudose demiterea ministrului Justiţiei. "A treia solicitare pe care am avut-o a fost demiterea imediată a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care de mult nu mai este un partener credibil din punct de vedere moral şi profesional, atât pentru societatea civilă, atât pentru instituţiile independente ale statului, cât şi pentru partenerii externi", a arătat Poliţeanu.

Domnia sa a mai precizat că la cele trei solicitări a fost primit un singur răspuns de la premier: "Răspunsul este pe sesizarea Comisiei de la Veneţia. Nu este un răspuns categoric la acest moment. A zis că în următoarele zile se va interesa asupra discuţiilor pe care le-a avut ministrul Justiţiei cu Comisia de la Veneţia şi va lua o decizie în consecinţă".

În opinia sa, discuţia cu premierul "nu este îmbucurătoare". "Soluţia este în continuare proteste şi încă o dată proteste până când aceste legi ale Justiţiei şi modificările la legislaţia penală vor fi stopate cu totul", a spus Poliţeanu.

Potrivit domniei sale, la solicitarea privind prorogarea aplicării legilor Justiţiei, premierul a menţionat că Executivul nu-şi asumă ordonanţe de urgenţă în materia legislaţiei penale.

"În ceea ce priveşte demiterea ministrului Justiţiei, am considerat răspunsul negativ, deşi nu a spus «Nu»", a arătat Poliţeanu.

În ceea ce-l priveşte pe ministrul Justiţiei, Poliţeanu a precizat că Tudorel Toader şi-a pierdut credibilitatea: "Şi-a pierdut orice credibilitate morală şi profesională, în măsura în care în cazul Belina s-a comportat ca un avocat al celor trimişi în judecată, al inculpaţilor. A minţit în legătură cu întâlnirea cu ambasadorii, de a trebuit ambasadorii să iasă pe surse să spună că nu s-a discutat ceea ce a spus domnul Tudorel Toader. (...) Domnul Tudorel Toader este iniţiatorul acestor atrocităţi de legi, (...) a plantat o bombă la temelia statului de drept".

În opinia sa, ţara noastră este "la marginea prăpastiei" în acest moment. Poliţeanu a menţionat: "Suntem într-un moment grav, în care separaţia puterilor în stat a fost ştearsă cu totul. Legislativul a fost pus în subordinea unor interese de natură penală ale câtorva oameni şi aici vorbesc în primul rând de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, care au interese directe, având dosare penale".

Potrivit lui Mihai Poliţeanu, Parlamentul se comportă "ca la restaurant": "Asta a ajuns Parlamentul la acest moment - un restaurant în care se serveşte fiecare pe dezincriminări ale faptelor de corupţie sau altor fapte penale grave".

Cele patruzeci şi trei de organizaţii civice, active în protestele de stradă în privinţa propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi Codurilor penale, au adresat sâmbăta trecută o scrisoare deschisă premierului în care i-au solicitat o întâlnire în perioada 27 - 30 decembrie, subliniind că dialogul este singura soluţie pentru prezervarea şi consolidarea democraţiei. În aceeaşi zi, şeful Executivului a anunţat că acceptă întâlnirea.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. 1-Nimeni nu ne poate ajuta daca nu ne ajutam noi .Astfel protestele de amploare este singura soluti

    2-Premierul , Toader etc mimeaza dialogul intr-un mod penibil , sunt niste rinoceriin politica 

    Democratia ar insemna ca cel ajuns in executiv in urma unui vot majoritar indeplineste ce a promis alegatorilor sai. Tudose il primeste pe cunoscutul (?) social democrat Politeanu, il asculta si ii indeplineste cererile. Politeanu reprezinta tot ce este gresit si corupt in democratia romaneasca, raul si falsul instituite in anii de guvernare Basescu Macovei. Daca nu revenim la democratie, la vot, la reprezentativitate o sa ajungem o colonie manata dintr-o parte in alta de unelte ca Macovei&Politeanu. De ce ii primeste tudose este alta intrebare.

    La dl, premier au fost corporatisti scoliti in afara tarii,dar daca ei se zbat pentru democratie si pentru legile justitiei,,,,ce facem cu abuzurile din Justitie, sa o intrebe pe Kovesii de ce nu a combatut coruptie. DE CE ???

    1. Cum sa guvernezi ,ghidat de niste indivizi din strada !? Crededeti ca asa este ghidat si congresul american!?Ma uitam la TRUMP cum ii caricaturiza pe cei de la "rezist" din SUA Dupa el erau niste nimeni shimonositi.

      Dar sa guvernezi ghidat de cunoscutul infractor Dragnea, cum este? Foarte coresct, foarte democratic si foarte produsctiv pentru tara asta, nu? Ca sa accepti dictatura unui cuplu de infractori (pentru ca asta se intampla acum) trebuie fie sa fii idiot, fie sa fii hot. Un om normal nu poate accepta sa fi condus de un hot care lupta pentru abrogarea hotiilor din dorinta de a scapa basma curata, iar pentru asta sacrifica tot ce nu ii apartine, inclusiv viitorul tarii. Ce tara este aia in care furtul politic (pentru ca asta este coruptia in esenta) sub 200.000 Euro este legalizat iar infractorul este pedepsit cu arest la domiciliu (poate chiar in vila construita si dotata cu cei 200.000 Euro luati din buzunarul nostru, al tuturor, inclusiv din buzunarul tau si mai ales din buuzunarul corporatistilor pentru ca astia fac bugetul si nu bugetarii. Fiecare corporatist este contribuitor net la buget pe cand fiecare bugetar este consumator net de la buget (altfel spus este intretinut de corporatist). In concluzie, daca va plac infractorii atat de mult si nu mai puteti fara ei va puteti muta la puscarie ca sa va simtiti bine. Oamenii normali nu doresc ca infractorii sa fie in libertate si nici protejati de imunitati. Ce este asa de greu de inteles? O tot dati cotita cu strada, cu statul paralel, cu Kovesi, cu agenturile straine (tipic bolsevic! - altii sunt de vina intotdeauna!) etc. Nu asta este problema ci riscul major de a deveni singura tara din lume in care coruptia este transformata in virtute de clasa politica si protejata prin lege!!! Iar Kovesi (ca tot ai pomenit de ea) a trimis la puscarie mai multi corupti decat oricine altcineva inaintea ei!!

      Ți s-au lungit scripturile. Probabil din lipsă de argumente.

      Propaganda securistă se sufocă. 

      Argumentele abunda si sunt atat de evidente incat le poata observa chiar si un prosti recuperabili. Din pacate tu esti irecuperabil si de-aia nu le vezi.

    Nu mor caii cand vor cainii.

    Cine finanteaza organizatiile?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb