OROS: "Programul Strategia de Gestionare a Apei trebuie fundamentat până la finalul lunii octombrie"

J.P.
Miscellanea / 8 septembrie 2020

"Programul Strategia de Gestionare a Apei trebuie fundamentat până la finalul lunii octombrie"

Programul ''Strategia de Gestionare a Apei'' trebuie fundamentat până la finalul lunii octombrie şi apoi trebuie trimis la Comisia Europeană, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la cea de-a 11-a ediţie a Pria Agriculture, conform Agerpres.

"Noi, până la finele lunii octombrie, trebuie să fundamentăm foarte bine acest program (Strategia de Gestionare a Apei - n. r.), să-l trimitem la Comisie, pentru că doar aşa vom primi aceşti bani, iar până în 2023 trebuie contractate toate lucrările, deschise toate şantierele pentru că până în 2026 trebuie cheltuiţi toţi aceşti bani. Mă gândesc foarte serios la capacitatea administrativă pe care o are acum statul român de a gestiona un asemenea program, dar şi la capacitatea de execuţie care există acum în ţară, în aşa fel încât dacă la finele lui octombrie vom obţine acei bani să-l şi finalizăm şi banii respectivi să-i cheltuim cât mai cu folos astfel încât cei care se vor întâlni aici la acest eveniment după 2027 să nu mai discute despre meteodependenţa agriculturii României, să discute despre alte subiecte care atunci vor fi actuale şi vor constitui provocări", a spus Oros.

El a afirmat că programul va fi finanţat prin Programul Naţional de Relansare Economică şi Creşterea Rezilienţei cu peste 6 miliarde de euro.

"Trebuie să copiem şi noi modelul altor ţări unde dintotdeauna resursele de apă au fost mai parcimonioase, dar totuşi au reuşit, fiind nevoiţi, să facă în aşa fel încât să gestioneze inteligent această resursă şi să aibă producţii comparabile cu cele pe care le avem şi noi în anii în care plouă. Nu ştim ce se va întâmpla peste un an, nu ştim ce se va întâmpla peste doi ani, peste 10 ani şi nu cred că ar trebui să mai stăm pasivi, să rămânem o agricultură meteodependentă. Sunt fermieri care au făcut acest lucru pe banii lor şi şi-au rezolvat, ca să zic aşa, această problemă, dar sunt suprafeţe întinse agricole unde fie nu au fost niciodată sisteme de irigaţii şi acum sunt necesare, fie acestea au fost, dar în timp au fost depreciate", a menţionat ministrul.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au început să întocmească strategia de dezvoltare a infrastructurii de gestionare a apei, implicit în cea de desecare, şi a celei de promovare a produselor româneşti, care vor fi finanţate cu aproximativ 6,5 miliarde de euro din cele 33 de miliarde de euro pe care România le va primi din partea Uniunii Europene. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat pe 19 august, într-o conferinţă de presă susţinută la Tulcea, că dezvoltarea infrastructurii de gestionare a apei este necesară în contextul în care este foarte greu de estimat regimul precipitaţiilor din România în anii următori.

"Soluţia realistă nu constă în a da în fiecare an sute de milioane de euro despăgubiri, ci de a investi consistent, într-un timp rezonabil, şase sau şapte ani, astfel încât toată infrastructura de gestionare a apei, care include sistemele de desecare, de drenaj, prevenirea deşertificării, programul antigrindină care trebuie să se încheie cât mai curând şi să cuprindă toată suprafaţa ţării", a menţionat ministrul Oros.

El a mai spus că la respectiva strategie se lucrează alături de specialişti din institute de cercetare de profil şi cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare şi şi-a exprimat speranţa ca aceasta să se încheie la finalul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb