Instanţa a dat câştig de cauză OTP Bank în procesul cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind cesiunile de credite.
Judecătoria sectorului 1 s-a pronunţat, vineri, pe caz, iar decizia pe scurt a fost postată pe portalul Instanţei: "Admite plângerea. Anulează procesul verbal seria ANPC nr. 0765213 întocmit la data de 14.12.2018 de intimată. Exonerează petenta de plata amenzii aplicate şi înlătură măsurile de remediere dispuse. Ia act că petenta a precizat că solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Ia act că intimata nu a solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 11.10.2019".
Amintim că OTP Bank a contestat hotărârea ANPC de sancţionare a băncii pentru cesionare ilegală a creditelor în Olanda.
Banca fusese sancţionată de ANPC, la finalul anului trecut, pentru tot portofoliul de credite cesionate. Prin această măsură, Autoritatea a extins asupra întregului portofoliu sancţiunea aplicată anul trecut de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa pentru creditele cesionate în Olanda, dispunând restituirea dobânzilor încasate între anii 2006 şi 2015. Se pare că dobânzile încasate de-a lungul timpului depăşesc 200 de milioane de euro.
Procesul verbal emis de CJPC arăta, printre altele: "Prin cesiunile realizate de către OTP Bank Româ-nia SA către OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) în datele 30.05.2007, 14.12.2007, 30.07.2008 şi 29.09.2008 se constată că cesionarul OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) a achiziţionat contracte de credit în moneda CHF (franci elveţieni), pentru care nu s-a prezentat licenţă de funcţionare, existând licenţă de funcţionare pentru desfăşurare activităţi de servicii financiare într-un mod profesional doar în moneda HUF (forinţi maghiari)".
În aceste condiţii, CJPC a stabilit că entitatea respectivă nu avea dreptul să perceapă dobânzi, comisioane şi penalităţi pentru creditele în altă monedă decât forinţi.
"Privind OTP Bank Nyrt, s-a constatat că nu deţine autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi de servicii financiare într-un mod profesional în moneda CHF şi EUR, astfel încât încheierea de contracte de cesiune în urma cărora au fost percepute dobânzi, comisioane şi penalităţi pentru creditele în monedele menţionate s-a realizat cu depăşirea autorizaţiei de funcţionare, respectiv fără a avea capacitatea de a contracta", se arată în procesul verbal de sancţionare al CJPC.
Din anul 2009, OTP Bank Nyrt a început să cesioneze creditele primite de la OTP Bank România, fiind trans-ferate împrumuturi fără restanţe din Ungaria către Olanda.
ANPC a sesizat Guvernul şi BNR, anul trecut, cu privire la creditele fără restanţe cesionate de Banc-post şi OTP Bank în entităţi din Olanda, potrivit unui document apărut în spaţiul public.
Anterior, ziarul BURSA publicase cazul unui client împrumutat la OTP Bank, care ne-a transmis că OTP Financing Solutions, căreia OTP i-a vândut împrumutul cu plata la zi, nu funcţionează ca o entitate financiară autorizată.
Cea mai mare parte a creditelor acordate de OTP Bank în franci elveţieni a fost externalizată unei entităţi din Olanda, însă în anul 2015 acestea au fost repatriate integral, astfel încât toţi clienţii OTP Bank să poată beneficia de oferta de conversie a creditelor acordate în CHF, făcută de bancă la acea dată.
1. judecatorii au si ei dreptul la credite, nu?
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2019, 10:48)
Si judecatorii, familiile lor au nevoie de diverse credite la diverse banci, nu e asa?
2. ar fi culmea ca hotii sa nu isi tina partea
(mesaj trimis de valentin în data de 14.10.2019, 13:58)
hotia e la nivel inalt, intotdeauna un hot va apara alt hot...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2019, 19:36)
Dreptate in tara nu vom mai gasi, noi platitorii de impozite. Judecarorii nu se tem de nimic si de nimeni.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2019, 20:07)
In acest caz banca are dreptate. Ce este gresit ? Modul de autorizare a functionarii in cazul creditarilor. Vina este la BNR si organele care permit creditarea si ma refer inclusiv la guvern. La bani oricine trage ca musca la ra**t.