OTP Bank România a înregistrat un profit de 183 milioane lei, în primul semestru al anului

F.D.
Bănci-Asigurări / 10 august 2023

OTP Bank România a înregistrat un profit de 183 milioane lei, în primul semestru al anului

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 183 milioane RON în primul semestru al anului 2023, susţinut de o creştere a profitului operaţional şi costuri de risc de credit pozitive, arată raportul publicat de OTP Group, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei citate, profitul operaţional înregistrat în primele şase luni ale anului 2023 a fost de 120 milioane RON, în creştere cu 39% faţă de acelaşi interval al anului trecut, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 39% faţă de anul trecut, iar comisioanele nete au crescut cu 16%. Cheltuielile operaţionale au crescut cu 6%, cu o rată de creştere mai mică decât rata inflaţiei datorită avansului moderat al cheltuielilor administrative de 2%, în timp ce costurile cu amortizarea au scăzut cu 8%. De asemenea, în al doilea trimestru al anului, cheltuielile operaţionale au scăzut în valoare nominală cu 18%, în mare parte datorită regularizării contribuţiei pentru garantarea depozitelor care a fost recunoscută integral în primul trimestru, pe baza rezultatelor preliminare. Apoi, în al doilea trimestru, o parte din această sumă a fost reversată, ceea ce a îmbunătăţit în general dinamica costurilor.

"Performanţa din prima parte a anului marchează un nou prag important pentru noi, cel mai mare nivel al indicatorului de profit din istoria băncii, subliniind angajamentul nostru pentru progres, servicii optime pentru clienţi, şi pentru obiectivul local de afaceri. Am făcut paşi semnificativi în procesul local de consolidare, iar afacerile continuă pe traiectoria stabilită chiar şi în timpul potenţialului proces de vânzare recent demarat.

Suntem încântaţi să raportăm rezultate excelente pentru principalele linii de afaceri şi indicatori financiari, un efort colectiv reflectat şi în premiul acordat de către Global Finance, care ne-a selectat recent drept cea mai bună bancă din România, având în vedere performanţa financiară excelentă a băncii şi dezvoltarea semnificativă în sectorul bancar românesc," a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 39%, ajungând la un total de 436 milioane RON. Îmbunătăţirea a fost determinată în principal de creşterea cu un punct procentual a marjei nete de dobândă.

În primele şase luni, costul total al riscului s-a îmbunătăţit semnificativ, având în vedere vânzarea portofoliului de credite neperformante al companiei locale de recuperări creanţe neperformante. În acelaşi timp, un alt motiv important pentru această îmbunătăţire a fost eliberarea de provizioane pentru deprecierea creditelor, ca urmare a revizuirii aşteptărilor macroeconomice.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 2% în prima jumătate a anului; creşterea înregistrată în trimestrul doi comparativ cu primul trimestru din 2023 a fost de 1%. Acest lucru a fost determinat în mare parte de creşterea creditării Corporate, în timp ce volumul creditelor de Retail s-a redus, arată sursa citată.

Volumul depozitelor a crescut cu 1% comparativ cu primul trimestru al acestui an, după o creştere cu 3% a depozitelor din zona Corporate, în timp ce depozitele de Retail au rămas stabile. Comparând prima jumătate a anului 2023 cu acelaşi interval al anului trecut, depozitele au crescut cu 17%, determinate de un avans de 26% pe segmentul de Retail. Raportul net credite/depozite a scăzut la 115% (-22 pp).

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,5 miliarde RON, în scădere cu 1% faţă de nivelul consemnat în luna iunie 2022.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,16% (+1,14 pp de la an la an), impactată de diminuarea volumului de active ponderate la risc.

În primele şase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 284 miliarde HUF (3.678 milioane RON) în timp ce profitul consolidat a fost de 382 miliarde HUF (4.948 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (74 miliarde HUF/ 953 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (53 miliarde HUF/ 689 milioane RON), Slovenia (34 miliarde HUF/ 443 milioane RON), Rusia (33 miliarde HUF / 432 milioane RON), Ucraina (18 miliarde HUF/ 230 milioane RON), Croaţia (17 miliarde HUF/ 219 milioane RON), Serbia (14 miliarde HUF/ 184 milioane RON), Muntenegru (5 miliarde HUF/ 59 milioane RON), Albania (4 miliarde HUF/ 55 milioane RON) şi subsidiara din Moldova (4 miliarde HUF/ 53 milioane RON), se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb