OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 2 milioane lei în primul trimestru al anului

R.S.
Bănci-Asigurări / 10 mai

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 2 milioane lei în primul trimestru al anului

OTP Group anunţă rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2024. Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 2 milioane RON în primul trimestru al anului. Rezultatul a fost influenţat de un nivel mai redus al veniturilor faţă de trimestrul anterior, de creşterea cheltuielior operaţionale şi de noul impozit introdus în sectorul bancar începând cu 2024, care determină banca să plătească suplimentar 2% din cifra de afaceri. În consecinţă, valoarea impozitului a depăşit 13 milioane lei faţă de 5 milioane lei în trimestrul precedent, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Profitul operaţional înregistrat în primul trimestru al anului 2024 a fost de 45 milioane RON, cu 34% mai mic comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut, ca urmare a scăderii cu 5% a venitului total şi a creşterii cu 7% a cheltuielilor operaţionale, în mare parte datorită contribuţiei la fondul de garantare a depozitelor recunoscută în luna ianuarie.

"Primele trei luni ale anului 2024 au subliniat încă o dată, capacitatea OTP Bank România de a naviga ferm pe valul provocărilor economice actuale, demonstrând capacitatea de rezilienţă şi angajamentul de a livra operaţiuni solide, stimulând astfel creşterea şi menţinându-şi dedicarea în a-şi servi clienţii. Consolidarea bazei de clienţi, alături de o creştere robustă a depozitelor de retail, precum şi o poziţie solidă a capitalului reflectă faptul că banca rămâne fermă în angajamentul său pentru o creştere sustenabilă şi de menţinere a unei poziţii financiare solide. Contextul fiscal şi operaţional dificil pe care l-am întâmpinat are impact direct asupra rezultatelor, însă echipa a răspuns prin adaptabilitate şi acelaşi angajament în a oferi servicii bancare de calitate, asigurând stabilitatea şi continuitatea operaţiunilor şi a serviciilor pentru clienţi. Sunt mândru de această abordare constructivă a întregii echipe pentru continuitatea şi optimizarea afacerii, în special pe parcursul procesului de vânzare", a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România, potrivit comunicatului.

Veniturile nete din dobânzi s-au redus cu 4% faţă de trimestrul anterior, înregistrând o valoare de 177 milioane RON, ca rezultat al diminuării volumului de credite nou acordate, în contextul bancar general caracterizat de rate ridicate ale dobânzilor şi de scăderea stocului actual de credite. Veniturile nete din comisioane şi taxe au crescut cu 41%, ca efect de bază al reversării penalităţilor pentru contractele reziliate anticipat în trimestrul precedent, ale companiei de leasing din cadrul grupului. În timp ce alte venituri au scăzut cu 30% datorită normalizării veniturilor din schimburi valutare, acestea crescând în trimestrul al patrulea din cauza efectelor sezoniere.

Costul total al riscului a scăzut cu 19% comparativ cu trimestrul anterior ajungând la -29 milioane RON, fiind influenţat de scăderea cu 16% a provizioanelor pentru pierderi din activitatea de creditare, în timp ce costurile cu alte riscuri au fost aproape de zero la finalul perioadei, se menţionează în comunicat.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 3% faţă de trimestrul anterior, în urma reducerii cu 2% a creditării clienţilor retail, cu 3% a creditării clienţilor corporate şi a diminuării cu 6% a activităţii de leasing. Cererea de credite de nevoi personale şi de credite imobiliare a rămas stabilă, în timp ce pe segmentul corporate, ritmul de creditare a încetinit, în conformitate cu evoluţia pieţei.

Volumul depozitelor s-a redus cu 2% comparativ cu ultimul trimestru din 2023, însă la nivel anual creşterea înregistrată a fost de 14%, datorită creşterii cu 17% a depozitelor retail şi cu 10% a depozitelor corporate. Comparativ cu trimestrul anterior, volumul depozitelor corporate s-a redus cu 10%, întrucât trei depozite la termen ale clienţilor mari au ajuns la maturitate.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,7 miliarde RON, un nivel stabil comparativ cu cel din 2023, se precizează în comunicat.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23,36% (+140 bps de la an la an), influenţată de creşterea fondurilor proprii.

În primul trimestru al acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat de 240 miliarde HUF (3.073 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (50 miliarde HUF/ 636 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (43 miliarde HUF/ 557 milioane RON), Slovenia (26 miliarde HUF/ 337 milioane RON), Rusia (29 miliarde HUF / 376 milioane RON), Ucraina (16 miliarde HUF/ 207 milioane RON), Croaţia (19 miliarde HUF/ 238 milioane RON), Serbia (20 miliarde HUF/ 261 milioane RON), Muntenegru (5 miliarde HUF/ 68 milioane RON), Albania (5 miliarde HUF/ 64 milioane RON), Moldova (3 miliarde HUF/ 32 milioane RON) şi subsidiara din Uzbekistan (11 miliarde HUF / 143 milioane RON), se arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Numai televe raporteaza superprofituri. Cum se explica!

    1. ne da dobanzi tot mai mici la depozite, mult mai mici decat la alte banci(ex bnr). si pe spatele depozitelor isi fac profitul.

      am internet banking la ei, am si contul de pfa la ei si am si brokerul bt trade tot la ei, de-aia nu ma mut. dar isi bat joc cu dobanzile la depozite in ultimul trimestru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb