OTP Bank România - profit net de 262 milioane lei în 2023

F.D.
Bănci-Asigurări / 8 martie

OTP Bank România - profit net de 262 milioane lei în 2023

OTP Group anunţă rezultatele financiare pentru anul 2023. Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat în 2023 un profit net consolidat de 262 milioane RON, de şapte ori mai mare decât cel din 2022.

Potrivit sursei citate, profitul operaţional înregistrat în 2023 a ajuns la valoarea de 270 milioane RON, în creştere cu 25% faţă de anul precedent, ca urmare a creşterii cu 13% a veniturilor totale, în timp ce veniturile nete din dobânzi au crescut cu 4% y-o-y, iar comisioanele nete au crescut cu 8%, influenţate de comisioane mai mari din operaţiunile cu carduri. Cheltuielile operaţionale au crescut cu 8% y-o-y, determinate în principal de creşterile salariale şi de alte cheltuieli impactate de inflaţia ridicată, care s-a situat peste două cifre până în august. Raportul costuri/venituri s-a îmbunătăţit la 69,4% în 2023 (-2,8 puncte procentuale faţă de anul trecut). De asemenea, baza de clienţi activi a crescut cu 15% y-o-y, ceea ce reflectă încrederea şi loialitatea clienţilor.

"Sunt mândru să spun că OTP Bank România nu numai ca a abordat provocările cu rezilienţă, dar pe parcursul procesului de vânzare şi-a respectat angajamentul ferm pentru excelenţă, asigurând cu succes continuitatea operaţiunilor locale. 2023 este un an important pentru noi, în care am obţinut un profit record, un rezultat al dedicării şi al competenţei echipei noastre. Mai mult, am avut o creştere remarcabilă, de 15%, a bazei de clienţi activi, ceea ce reflectă încrederea şi mulţumirea pe care le avem din partea lor. Aceste rezultate subliniază orientarea noastră permanentă pentru furnizarea de servicii financiare de calitate şi consolidarea relaţiilor cu clienţii.", a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 4%, la un total de 698 milioane RON, cu o dinamică anuală care a beneficiat de volume stabile de credite şi repreţuirea volumelor de credite aflate în stoc, într-un context cu rate de dobânzi mai mari. Cu toate acestea, indicatorii venituri nete din dobânzi şi alte venituri au avut o dinamică influenţată de modificarea contabilizării rezultatului tranzacţiilor swap, deşi această reclasificare nu a afectat profitul.

Costul total al riscului a fost de +38 milioane lei, fiind influenţat pozitiv de costul de risc de credit din al doilea trimestru al anului rezultat din vânzarea portofoliului de credite neperformante al companiei locale de factoring.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 3% y-o-y la finalul anului 2023, în timp ce volumele q-o-q au fost stabile. Acest lucru s-a datorat unei scăderi de 12% în zona creditelor ipotecare, cauzată de creşterea generală a ratelor de dobandă, şi unei scăderi de 4% a creditelor de consum, care au fost doar parţial compensate de creşterea cu 3% pentru creditele corporative şi de o creştere de 9% a volumelor de leasing. Ca urmare a scăderii ratelor dobânzilor spre sfârşitul anului, vânzările de credite ipotecare s-au triplat q-o-q în trimestrul patru.

Volumul depozitelor a crescut cu 16% în 2023. Cea mai mare contribuţie a provenit din depozitele atrase de la persoane fizice, care au crescut cu 17%, în timp ce depozitele atrase de la persoane juridice au crescut cu 13%. Îmbunătăţirile şi optimizările din anii precedenţi au direcţionat raportul credite nete/depozite sub 100% până la sfârşitul anului (-19 puncte procentuale faţă de anul trecut); ca urmare, volumul datoriilor faţă de instituţiile de credit a scăzut cu 41% comparativ cu anul trecut.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins 19,8 miliarde RON, un nivel stabil faţă de anul precedent.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23.88% (+138 bps de la an la an), influenţată de creşterea fondurilor proprii.

În 2023, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 1,009 miliarde HUF (13,044 milioane RON) în timp ce profitul consolidat a fost de 991 miliarde HUF (12,810 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (303 miliarde HUF/ 3,918 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (202 miliarde HUF/ 2,612 milioane RON), Slovenia (129 miliarde HUF/ 1,665 milioane RON), Rusia (96 miliarde HUF/ 1,237 milioane RON), Serbia (68 miliarde HUF/ 880 milioane RON), Croaţia (54 miliarde HUF/ 698 milioane RON), Ucraina (45 miliarde HUF/ 584 milioane RON), Muntenegru (22 miliarde HUF/ 282 milioane RON), Albania (15 miliarde HUF/ 194 milioane RON), subsidiara din Moldova (15 miliarde HUF/ 190 milioane RON) şi subsidiara din Uzbekistan (-22 miliarde HUF / -283 milioane RON).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb