• Fondul urmăreşte evoluţia unui indice bazat pe acţiuni din S&P500, dezvoltat de "Société Générale"
"OTP Asset Management" a lansat, ieri, fondul închis de investiţii cu capital garantat "OTP WiseRO", pe care vrea să îl coteze la Bursa de Valori Bucureşti la finele perioadei de subscriere, ce se va desfăşura între 29 iunie şi 24 iulie, anul acesta. Valoarea ofertei este de şase milioane de lei, reprezentând echivalentul a 30.000 de unităţi de fond. Valoarea unei unităţi de fond este de 200 de lei.
Dan Popovici, director de investiţii la "OTP Asset Management", a precizat că, în maxim o lună de la încheierea perioadei de subscriere, fondul va fi listat la Bursa de Valori Bucureşti. Pentru ca oferta să se închidă cu succes, reprezentanţii OPT au stabilit un target de susbcriere de 4 milioane de lei, reprezentând aproximativ 20.000 de unităţi de fond cumpărate. În caz de suprasubscriere, administratorul fondului poate majora oferta până la 85.000 de unităţi, în valoare de 17 milioane lei.
"Banii strânşi în urma subscrierilor vor fi depuşi în depozite bancare, urmând ca o parte din dobânda primită să fie transferată către Société Générale în baza unui "index swap" (n.r. în schimbul aducerii de performanţă în administrarea fondului)", a precizat, ieri, Cătălin Iancu, directorul executiv al "OTP Asset Management", adăugând că la maturitate, investitorul primeşte minim investiţia iniţială, indiferent de evoluţia indicelui.
Fondul urmăreşte evoluţia unui indice dezvoltat pe modelul WISE US, care scanează lunar evoluţia acţiunilor din componenţa indicelui bursier S&P500, au precizat, ieri, reprezentanţii societăţii de administrare. Indicele este creat de Societe Generale Corporate &Investment Banking, fiind calculat zilnic de agenţia de rating Standard&Poor"s. Portofoliul indicelui este adaptat în funcţie de evoluţia pieţei americane, astfel încât pentru cele mai performante zece acţiuni se deschid poziţii long (de cumpărare), iar pentru cele mai slabe zece acţiuni se deschid poziţii short (de vânzare), au explicat reprezentanţii OTP. Indicele are o volatilitate controlată, de maxim 8%.
Produsul este unul hibrid, putând fi achiziţionat de clienţii OTP Bank şi sub forma unui pachet de economisire, care oferă posibilitatea deschiderii unui depozit, în lei sau euro, pentru o sumă maximă egală cu cea investită. Depozitul are o perioadă de trei luni şi dobânzi peste nivelul pieţei, de până la 15% pentru lei şi de până la 6,2% pentru euro.
Produsul poate fi cumpărat prin intermediul societăţii de servicii de investiţii financiare "Intercapital Invest" şi sucursalele OTP Bank, prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti, au mai spus reprezentanţii OTP.
"OTP Asset Management" administrează trei fonduri deschise de investiţii OTP Avantis, OTP Balansis şi OTP Comodis şi unul închis, "OTP Garantis".
În finanţe, swap-ul este operaţiunea prin care două părţi se înţeleg să schimbe un flux de numerar viitor cu altul.
Un "index swap" (swap pe indice) schimbă performanţa unui depozit bancar de o anumită valoare (de exemplu 5.000.000 euro la EURIBOR + 0,03%) cu investiţia sumei respective într-un indice bursier (5.000.000 de euro în indicele FTSE). În exemplu, Partea A îi va plăti părţii B dobânda variabilă (EURIBOR + 0,03%) la 5.000.000 euro şi va primi în schimb creşterea procentuală a indicelui FTSE aplicată la 5.000.000 de euro.