OUG 13 privind modificarea Codului Penal a fost abrogată

Ion Marian
Politică / 5 februarie 2017



Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu

Actualizare 18:00 Raluca Turcan despre abrogarea Ordonanţei privind Codurile penale: "Guvernul recunoaşte că a greşit"

Decizia Guvernului de a abroga OUG 13/2017 înseamnă recunoaşterea unei greşeli, a declarat, duminică, Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL, în cadrul unei conferinţe de presă.

Raluca Turcan a declarat, potrivit Agerpres: "Este o situaţie de emoţie socială şi ea trebuie tratată democratic şi cu raţiune politică. Faptul că Guvernul a abrogat Ordonanţa, înseamnă că Guvernul recunoaşte că a greşit. Acest lucru este foarte clar, însă mutarea atenţiei de la Guvern la Parlament, unde majoritatea PSD-ALDE poate decide orice, nu rezolvă problema de fond".

În opinia sa, liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, dar şi premierul Grindeanu au înţeles mesajul străzii şi nu vor mai adopta măsuri ''pentru a-şi salva protejaţii politici sau nu vor mai întreprinde măsuri pentru slăbirea justiţiei".

Raluca Turcan a mai spus: "În faţa atitudinii arogante a coaliţiei PSD-ALDE considerăm că trebuie folosite mijloace democratice şi instituţionale care, în viziunea PNL sunt următoarele: moţiune de cenzură şi căderea guvernului, dezbatere reală în Parlament şi punerea în acord a Codului penal şi a Codului de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale".

-------

Actualizare 16:17 Ordonanţa de urgenţă privind abrogarea OUG 13 a fost publicată în Monitorul Oficial

În anunţul din Monitorul Oficial se arată: "Ordonanţă de urgenţă privind abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală".

-------

Actualizare 16:04

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiţiei să demareze de urgenţă dezbateri publice cu toate partidele politice şi cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanţa care a fost abrogată astăzi, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curţii Constituţionale, Directivele europene, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament.

------

Actualizare 15:11

Membrii Executivului au aprobat proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este abrogată OUG 13/2017 prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Totodată, a fost aprobat şi memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele şedinţelor de Guvern prin care au fost modificate codurile în anul 2016 şi 2017, transmite News.ro.

Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicităţii stenogramele şedinţei din 18 mai 2016 când guvernul Cioloş a modificat cele două coduri şi a şedinţei în care guvernul Grindeanu a făcut acelaşi lucru pe 31 ianuarie.

În ceea ce-l priveşte pe ministrul Justiţiei Florin Iordache, surse guvernamentale au declarat că premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat să-şi facă o evaluare a activităţii şi a ministerului pe care îl conduce de la preluarea mandatului.

------

Actualizare 14:14 PSD Cluj susţine abrogarea OUG 13 şi Guvernul Grindeanu

PSD Cluj afirmă că guvernul condus de Sorin Grindeanu trebuie să continue să pună în aplicare toate măsurile din programul de guvernare şi îşi anunţă susţinerea faţă de decizia premierului de a abroga OUG 13.

Într-un comunicat al PSD Cluj, citat de Agerpres, se arată: ''PSD Cluj susţine decizia premierului Sorin Grindeanu de a abroga OUG 13. Guvernul Grindeanu trebuie să continue să pună în aplicare toate măsurile din programul de guvernare, principalul obiectiv fiind îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor. Prin măsurile economice adoptate la acest început de an, Guvernul Grindeanu a demonstrat că se ţine de cuvânt, prin urmare, organizaţia PSD Cluj susţine echipa guvernamentală în implementarea Programului de Guvernare ales de români în 11 decembrie''.

-------

Actualizare 13:20

Şedinţa de Guvern va avea loc astăzi, la ora 14.00, potrivit unei informaţii de presă publicată pe site-ul Guvernului.

(M.I.)

---------

Actualizare 12:57 Monica Macovei: "Noua ordonanţă trebuie să abroge în totalitate OUG 13/2017, fără ambiguităţi juridice"

Noua ordonanţă a Guvernului Grindeanu trebuie să abroge în totalitate OUG 13/2017 şi să fie ''fără ambiguităţi juridice, fără să ne păcălească'', a menţionat, printr-un comunicat, europarlamentarul Monica Macovei.

Potrivit acesteia, guvernanţii trebuie ajutaţi să facă o nouă ordonanţă de urgenţă ''exact cum le-a cerut poporul'', transmite Agerpres.

Monica Macovei susţine: ''Titlul noii OUG: Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017 (în totalitate) şi modificarea unor dispoziţii din Codul de procedură penală. (...) Refuzăm titluri de genul: anulare, revocare, prorogare etc. Acceptăm numai abrogare''.

Referitor la textul noului act normativ, ea a spus că acesta ar trebui să cuprindă ''(a) Articolul 1: «Se abrogă OUG 13/2017»'', pentru că numai aşa noua ordonanţă de urgenţă ''împiedică'' intrarea în vigoare a modificărilor Codului Penal, programate pentru 9 februarie 2017, şi ''limitează în timp'', până în momentul adoptării noii OUG, a modificărilor la Codul pe Procedură Penală. De la data adoptării noii OUG, modificările Codului de procedură penală nu mai sunt în vigoare. Evident, noua OUG trebuie publicată imediat în Monitorul Oficial, până pe 8 februarie cel târziu şi trimisă în aceeaşi zi Parlamentului, a menţionat europarlamentarul.

Din comunicat reiese: ''Articolul 2: «Se modifică următoarele articole din Codul de Procedură Penală (enumerate), după cum urmează:...» şi se scriu, în noua OUG, textele în vigoare înainte de OUG 13/2017 la toate articolele din Codul de procedură penală modificate de OUG 13/2017''.

Acest lucru este necesar pentru că, după ce OUG 13/2017 este abrogată în totalitate, trebuie modificate, prin noua OUG, textele din Codul de procedură penală care au intrat deja în vigoare la 1 februarie 2017 şi care astăzi fac parte din Codul de procedură penală, potrivit Monicăi Macovei.

Ea a mai spus că este important de ştiut că OUG 13/2017 va fi oricum dezbătută şi supusă votului în Parlament şi, ca să se îndeplinească voinţa sutelor de mii de români care protestează de 5 zile, ea trebuie respinsă de ambele camere ale Parlamentului. ''Protestele nu trebuie să se încheie înainte de respingerea OUG 13/2017 de Parlament. Ca să nu ne păcălească'', a afirmat Macovei

După respingerea definitivă a OUG 13/2017, se va dezbate în Parlament noua OUG promisă, redusă la modificările aduse Codului de procedură penală, deja intrate în vigoare şi care trebuie modificate prin noua OUG. ''Aceasta trebuie să fie ordinea'', se precizează în documentul citat.

Europarlamentarul Monica Macovei a mai spus: ''În ceea ce priveşte proiectul de graţiere, depus în Parlament în procedură de urgenţă, trebuie retras de Guvern, pentru că CEDO nu a cerut niciodată graţierea ca soluţie la condiţiile proaste de detenţie din unele penitenciare, ci a cerut îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, accesul real la îngrijire medicală sau eliminarea abuzurilor asupra deţinuţilor. În niciun caz o decizie pilot a CEDO nu va obliga România la plata unor despăgubiri, ci îi va da un termen de rezolvare a problemelor sistemice existente de peste 20 ani în Romania. Amintiţi-vă de decizia pilot împotriva României pe proprietate, unde nu s-au dispus despăgubiri, ci luare de măsuri pentru o legislaţie şi practică unitare şi coerente''.

(M.I.)

-------

Actualizare 12:41 Nicuşor Dan cere abrogarea OUG privind codurile şi retragerea din Parlament a proiectului privind graţierea

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat că partidul său nu doreşte doar abrogarea OUG 13/2017, cât şi retragerea din Parlament a proiectului de lege privind graţierea.

"Ordonanţele date de Guvern sunt profund viciate", a declarat Nicuşor Dan, referindu-se la actele normative care au stat la baza OUG 13/2017 şi proiectului de lege privind graţierea, potrivit News.ro.

Nicuşor Dan s-a declarat "neplăcut surprins" de faptul că prim-ministrul Sorin Grindeanu nu şi-a asumat răspunderea privind adoptarea OUG 13/2017 preferând să o arunce pe umerii ministrului Justiţiei, Florin Iordache.

(M.I.)

-------

Actualizare 12:17 Preşedintele ÎCCJ: "O prorogare a OUG privind Codurile doar o să prelungească termenul de intrare în vigoare; se doreşte abrogare"

O prorogare a ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale nu va face altceva decât să prelungească termenul de intrare în vigoare a actului normativ, în timp ce prin abrogare, OUG îşi va înceta efectele, a declarat astăzi, la Parlament, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Cristina Tarcea.

Preşedintele ÎCCJ a afirmat, întrebată despre posibilităţile retragerii OUG de modificare a Codurilor penale, potrivit News.ro: "Am înţeles că este în discuţie modalitatea juridică prin care se va rezolva această problemă, şi anume abrogare sau prorogare. Tot ceea ce pot să vă spun că prorogare, şi în sens comun şi în sens juridic, înseamnă amânare. Prin urmare, o prorogare nu ar face altceva decât să prelungească termenul de 10 zile de intrare în vigoare a dispoziţiilor privind modificarea Codului penal. Abrogarea înseamnă abrogare, adică din momentul în care va intra în vigoare actul de abrogare, ordonanţa 13 îşi va înceta efectele din toate punctele de vedere".

De asemenea, chestionată ce preferă între abrogare şi prorogare, şefa ÎCCJ a spus că toată lumea îşi doreşte o abrogare.

Cristina Tarcea a răspuns: "Mă întrebaţi un aspect de oportunitate şi nu aş vrea să îmi reproşeze din nou puteri judecătoreşti că se interferează în puterea executivă sau legislativă. Dar nu aş vrea să dau un răspuns nici ca jurist, vreau să dau un răspuns de bun-simţ. Cred că toată lumea asta îşi doreşte o abrogare".

Preşedintele ÎCCJ a mai spus că discuţiile sunt complicate şi procedurile trebuie rezolvate prin procedură parlamentară.

Şefa ÎCCJ a conchis: "Dau exemplul abuzului în serviciu, atât timp cât Curtea Constituţională a spus că trebuiesc avute în vedere dispoziţiile legii, nu îl împiedică nimic pe judecător să facă aplicarea acestei decizii a CCR şi să aprecieze ce a fost cu încălcarea legii sau ce nu a fost cu încălcarea legii. Pentru că discuţiile sunt complicate, sunt foarte tehnice, sigur că totul trebuie rezolvat într-o procedură parlamentară, nu numai prin procedură parlamentară, ci prin respectarea tuturor dispoziţiilor legii 24 pe 2000 privind tehnica legislativă şi care prevede o procedură anterioară de consultare şi de transparenţă".

(M.I.)

-------

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat sâmbătă, la Palatul Victoria, că Ordonanţa de Urgenţă privind Modificarea Codului Penal va fi abrogată/prorogată astăzi. Acesta a motivat decizia spunând că nu doreşte "dezbinarea ţării".

Premierul a folosit în declaraţia sa de presă atât cuvântul abrogare, cât şi prorogare, două cuvinte care nu sunt sinonime. Abrogare înseamnă desfiinţarea unei legi, pe când prorogare înseamnă amânarea adoptării acesteia.

"Mâine (n.r. - astăzi) vom face de urgenţă o şedinţă de guvern pentru abrogarea OUG", a declarat Sorin Grindeanu, adăugând: "vom găsi calea legală - abrogare/prorogare - ca să nu intre în vigoare această ordonanţă".

Premierul ţării noastre a spus următoarele: "Am ascultat şi am văzut şi am auzit în aceste zile foarte multe opinii, venind din partea colegilor mei de partid, colegi din coaliţie, colegi de politică, de la partide de opoziţie, opinii de la oameni simpli, vocea străzii".

Acesta a adăugat: "Nu vreau să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două. România, în acest moment, prin ce se întâmplă, pare ruptă în două, e ultima mea dorinţa să se ajungă la aşa ceva".

Grindeanu a mai spus: "În acelaşi timp vreau să vă spun că tot ce înseamnă deciziile pe care CCR le-a luat în timp şi nu au fost puse în practică e normal ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în cadrul legal. Pe de altă parte, dincolo de mitinguri - am văzut poziţiile oamenilor, unele argumentate, altele nu, ideea e că s-a creat un clivaj în societate. Pe de altă parte, membrii noştri ne îndeamnă să continuăm".

Premierul ţării noastre a mai spus, în cadrul declaraţiei sale la Palatul Victoria, că ministrul Justiţiei "îşi asumă consecinţele" pentru situaţia creată, fără a explica însă dacă acest lucru înseamnă demisia sau remanierea lui Florin Iordache.

Grindeanu a adăugat: "Voi demara consultare cu celalalte partide, excluzând pragul de 200.000 de lei, astfel că după un dialog pe care sper să-l am, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege spre Parlament. De asemenea, e important să spunem că toate argumentele pe care le-am avut în susţinerea OUG nu au fost bine comunicate. Din acest motiv s-a creat multă confuzie, distorsiuni, care nu au legătură cu ce s-a adoptat. De aceea, Ministerul şi ministrul Justiţiei îşi asumă consecinţele. Închei prin a va spune că doresc în continuare să pun în practică programul de guvernare, mai avem 12 puncte de adoptat astfel încât ce au votat românii să se regăsească în viaţa lor. Vă mulţumesc, o seară bună".

Ministrul justiţiei îşi asumă consecinţele

Premierul Sorin Grindeanu a mai spus, în cadrul declaraţiei sale la Palatul Victoria, că ministrul Justiţiei "îşi asumă consecinţele" pentru situaţia creată, fără a explica însă dacă acest lucru înseamnă demisia sau remanierea lui Florin Iordache.

Grindeanu a adăugat: "Voi demara consultare cu celalalte partide, excluzând pragul de 200.000 de lei, astfel că după un dialog pe care sper să-l am, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege spre Parlament. De asemenea, e important să spunem că toate argumentele pe care le-am avut în susţinerea OUG nu au fost bine comunicate. Din acest motiv s-a creat multă confuzie, distorsiuni, care nu au legătură cu ce s-a adoptat. De aceea, Ministerul şi ministrul Justiţiei îşi asumă consecinţele. Închei prin a va spune că doresc în continuare să pun în practică programul de guvernare, mai avem 12 puncte de adoptat astfel încât ce au votat românii să se regăsească în viaţa lor. Vă mulţumesc, o seară bună".

Administraţia Prezidenţială: "Este un pas important spre normalizare"

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale a declarat, ca reacţie a anunţului făcut de Sorin Grindeanu, că acţiunea Executivului este "un pas important spre normalizare".

Dobrovolschi a afirmat: "Aş vrea să spun că este un pas important spre normalizare. Se face, într-adevăr un pas important pentru a corecta situaţia creată. Guvernul a geşit flagrant şi Guvernul este cel responsabil să rezolve această criză. Oamenii care protestează au nişte cerinţe legitime, nişte cerinţe democratice şi tocmai de aceea domnul Preşedinte vrea să transmită acest lucur foarte clar: Guvernul trebuie să înţeleagă că cetăţenii nu acceptă nimic mai puţin".

Dragnea şi Tăriceanu au anticipat situaţia

Co-preşedintele ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu, anunţase în jurul orei 19:50, în direct la România TV, că OUG 13 va fi retrasă.

Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, pentru Digi24: "Eventuala adoptare a decizei de abrogare ne va permite să avem o discuţie serioasă cu societatea şi întreg spectrul politic despre cum ne construim viitorul ca ţară".

Liviu Dragnea a afirmat, pentru DCNews: "O să propun o soluţie de stingere a conflictului pe care sper s-o accepte premierul în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă".

Preşedintele PSD a adăugat că face acest lucru pentru a-i convinge pe membrii şi simpatizanţii PSD să nu iasă în stradă, escaladând tensiunile.

Liviu Dragnea a mai spus: "Pot spune că membrii şi simpatizanţii PSD nu mai pot fi ţinuţi în frâu, oamenii vor să iasă în stradă pentru a-şi exprima dezaprobarea profundă faţă de mişcarea de inspiraţie sorosistă la care asistăm. Partidul se organizează singur. Simt că nu voi mai putea să ţin în frâu, de la centru, presiunea din organizaţiile din ţară, care pot aduce în stradă, la Bucureşti, aproape un milion de oameni. Ca urmare, am decis să mă întâlnesc cu partenerii de coaliţie şi cu premierul pentru a le propune o soluţie de ieşire din impas".

Liderul social-democrat a mai precizat că nu vrea să existe în conflict "români contra români" şi să se "rupă România în două".

Acesta consideră că "ne confruntăm cu o maşină de dezinformare incredibilă în timp ce România are nevoie de linişte şi stabilitate" pentru a putea "înainta" spre prosperitate, dezvoltare şi democraţie.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Nu știu de ce această ură intre noi românii.Greselile sunt mult mai vechi și pleacă de la CONSTITUTIE.Vorbeam cu un eminent profesor în materie de drept,interbandu-l cum am putut sa avem un cod penal atât de prost căci statul român a cheltuit sume uriașe de bani SI am primit un răspuns SEC este impus din afara.Din câte știm a fost adoptat prin asumarea răspunderii ,deci cei care l-au adoptat ar fii bine sa fie judecați pe art.297.Ce ziceți? Atenție ! Băsescu impunândui lui Boc să îl adopte fara nici o dezbatere în Parlament. Trageți și dv concluziile.Daca aveam o Constituție solidă și nu șovăielnică nu de întâmplă absolut nimic și ne dezvoltam ca nație .Eu sunt adeptul Constituției ELVETIEI .

    1. Păi, Întreabă-te pe tine!

      Ai văzut tu ură la cei care au manifestat?  

      De la cei care nu înțeleg ca poti iesi sa protestezi daca esti mințit in fata, cu nerușinare. 

      Chiar tu nu înțelegi! 

      Ce-l mai invoci pe Băsescu si pe Boc?!?

      Ce legătură au ei cu faptul ca ăștia de acum, guvernul Grindeanu, s-au întrunit in miez de noapte sa elaboreze hoțește o ordonanță care desincrimineaza abuzul in serviciu?  

    Clujul nu e impresionat!

    Valea psd-isti Ardealu' nu place la vuoi' ! 

    1. Huo, ardelean incet la minte

    Zicea cineva ca aceasta Costitutie e perfecta...doar ca este facuta pentru o tara cu politicieni NORMALI LA CAP..iar ai nosti sunt ..."debili mintali" deci mintal deoarece fizic stau bine (a se vedea Tariceanu cum se balanganeste cand se misca pe culoarul din Senat}

    Cei care au facut Constitutia...nu credeau ca aceasta clasa politica dupa 27 de ani o sa ajunga inyt-o astfel de MIZERIE 

    Dragnea,Tericeanu si-au ales pe acest "om nevinovat"Grindeanu si l-au aruncat intr-o cusca de lei...Cei doi indivizi impreuna cu Iordache au lucrat de asa natura incat l-au fraierit pe Grindeanu...Va aduceti aminte cu cateva zile inainte Grindeanu a cautat innt-un fel sa se scuze ca el defapt a intrebat daca ...totul este in regula.....nu vor fi probleme de legalitate...etc pur si simplu Dragnea,Tariceanu si Iordache l-au impins in fata....si-au batut joc de el.

    Grindeanule dezice-te de acesti trei hoti,penali...mitocani...altfe l n-o sa poti guverna....Strada deja i-a luat deja in colimator 

    1. Tariceanu arata din spate ca hamsterul meu cand intra in casuta. Nu-i mai incape fundul de trai bun....

    Sinistrul Iordache,

    Pleaca pe sestache. 

    1. Alta intrebare? 

    canaliile nu se lasa!

    Incredibil, guvernantii si politicienii care-i sustin vor sa ne dovedeasca ca sunt de-a dreptul canalii! Au cerut mobilizarea sustinatorilor. 

    Canaliile nu se lasa, dovedesc prin mobilizarea a cine stie ce forte absconse, ca nu accepta sa piarda si pun totul in joc, chiar un razboi civil. 

    Asta sa fie pretul pe care romanii trebuie sa-l plateasca pentru ca acestor canalii sa le fie virite mintile-n cap?!

    Adevărul  

    UPDATE Câteva zeci de persoane, majoritatea de vârsta a treia, protestează în faţa Palatului Cotroceni. Protestatarii strigă: „Iohannis, trădător de ţară“ şi „DNA salvează corupţia“. Sunt patru dube ale Jandarmeriei în zonă.  

    Oare "bunicii" nostri sa nu mai stie de care parte a baricadei sunt?  

    Acum: este tradator Iohannis? salveaza DNA coruptia?

    Alta intrebare? 

    Cine semneaza de la Psd Cluj? E anonim ca mine?

    Cum o sa fie Psd la nivel national peste o luna! Istorie. 

    Adevărul este undeva la mijloc.Coruptie este peste tot in lume . Oricum ne întoarcem în iunie 1990 când am luat bătaie de la IMGB face ordine. Știam că actualul președinte este cel mai DOBITOC din tot scandalul ,să nu uităm că are foarte multe obligații financiare și nu le mai poate onora deoarece bugetul este la PSD.Sa nu uităm că totul în lumea asta de reduce la BANI.

    Pana nu dispar TOATE effectele juridice ale OUG 13 (inclusiv reducerea pedepsei - legea mai favorabila) nu cred nimic.

    Acest govern si-a pierdut credibilitatea, trebuie sa-si dea demisia urgent. psd trebuie sa-si numeasca alt guvern, ca sa demonstreze ca poate sa-si puna in aplicare minciunile electorale, in limitele de deficit de 3%, cu investitiile asumate mentinute si fondurile europene atrase precum a promis.

    Atentie la OUG 9 din 25 ianuarie 2017 prin care psd suspenda timp de un an unele articole din legea finantelor publice, care vor permite administratiei sa indatoreze bugetele cum vor, pe termen nelimitat si folosirea banilor in alt scop decat cel aprobat, fara angajarea raspunderii celor vinovati. 

    1. Oug 9 era legata de Oug 13. Asta era planul

      mincinos aberant

      numeste articolul din oug 9

      nici macar nu ai citit ordonanta, aberantule 

      Ori e minciuna...ori aberatie? Hotareste-te.

      Prima da liber la imprastierea banilor, iar cealalta scotea din sfera abuzului emiterea de (hcl uri, dispozitii de primar etc) in umbra carora banul era redistribuit. Nu ca ar fi deranjat celelalte partide.

      Priceput acum?  

    Presedintele Raiffeisen a fost la protestele din piata. De ce oare? Ca nu este roman.

    Este un esec de guvern, o mizerie de prim-ministru, GRINDEANU, du-te!!!

    1. esti o mizerie de om whoule, huooo

    Nici o lege nu este mai bună dacă nu ii fac pe oameni mai buni.Multi care îi văd am impresia că totul li de cuvine. Banii este drogul cel mai periculos care aduce întotdeauna RAZBOIUL.Apropo ,felicitări SRI că și voi aveți nevoie de bani,dar sunteți contra națiunii române.SIC!

    200 000 woooow

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb