OUG pe legile justiţiei şi procurorul european, publicate în Monitorul Oficial

E.M.
Politică / 21 februarie 2019

Tudorel Toader (Sursa foto: Twitter)

Tudorel Toader (Sursa foto: Twitter)

Ordonanţele de Urgenţă privind legile justiţiei şi desemnarea procurorului european au fost publicate ieri în Monitorul Oficial.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat, marţi, adoptarea unei OUG privind legile justiţiei care stabileşte că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători şi că persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile. Pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.

De asemenea, a fost adoptată şi OUG care stabileşte modalitatea de desemnare a procurorului european din partea României.

Ordonanţa prin care se modifică legile justiţiei a fost criticată vehement de opoziţie, dar şi de Secţia pentru procurori a CSM, DNA, DIICOT, procurorul general Augustin Lazăr şi asociaţiile magistraţilor.

Totodată, Comisia Europeană a anunţat ieri că urmăreşte cu îngrijorare ultimele evoluţii privind statul de drept în România ca urmare a modificărilor aduse legilor justiţiei şi că va cere explicaţii guvernului român în acest sens.

Toader a prezentat marţi, la finalul şedinţei de Guvern, mai multe modificări realizate prin Ordonanţă de Urgenţă şi care privesc legile justiţiei. Astfel, funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare.

"Mai există o modificare destul de importantă, referitoare la funcţiile de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, că e procuror general, că e adjunct, că e procuror şef la DNA, DIICOT, şef de secţie, toţi ceilalţi, funcţii care, potrivit legii în vigoare, potrivit legii anterioare, deci înainte de modificare, pentru aceste funcţii se prevede un mandat fix cu o durată de trei ani, mandat care poate fi reinvestit, dar reinvestirea nu înseamnă nici prelungire, nici conferirea unui nou mandat, al doilea mandat se poate ocupa numai în condiţiile legii şi până aici nu este nimic nou. Ce aduce ordonanţa cu caracter de noutate? (...) Aceste funcţii nu pot fi delegate, ele se ocupă şi trebuiesc ocupate numai în condiţiile legii", a afirmat ministrul Justiţiei, conform News.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb