OVIDIU DUMITRESCU, TRADEVILLE "Sperăm ca interesul pentru folosirea bursei în finanţarea economiei să crească"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 ianuarie 2019

"Sperăm ca interesul pentru folosirea bursei în finanţarea economiei să crească"

"Teama de incertitudine şi gradul redus de educaţie financiară la nivelul populaţiei reprezintă obstacole în calea dezvoltării pieţei noastre de capital", susţine directorul de la Tradeville

Sperăm să vedem un interes mai mare în folosirea bursei ca mijloc de finanţare a economiei, în 2019, ne-a trans­mis Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, unul dintre cei mai importanţi intermediari de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), domnia sa adăugând că societatea de brokeraj pe care o reprezintă are în vedere în acest an aducerea de emitenţi la cota bursei.

Ovidiu Dumitrescu ne-a declarat: "În acest sens (n.r. al sporirii interesului pentru folosirea bursei în finanţarea economiei), vom acţiona în mod activ pentru a încerca să atragem companii care să prezinte interes pentru investitori, fie că este vorba de nume consacrate, fie că sunt companii mai puţin cunoscute, dar care vor să fie mai vizibile si să îşi diversifice sursele de capital".

Afirmaţia directorului de la Tradeville vine în condiţiile în care, în 2018, ritmul listărilor companiilor la bursă s-a temperat, doar Purcari Wineries (WINE) debutând la BVB anul trecut, după ce, începând cu luna decembrie a lui 2016, piaţa noastră de capital a cunoscut cinci astfel de exerciţii, cel mai important fiind al operatorului de telecomunicaţii Digi Communications NV (DIGI).

De altfel, în ţara noastră, bursa este slab folosită pentru finanţarea economiei, în prezent ponderea acţiunilor listate la BVB atât pe Segmentul Principal (excluzând Erste Group Bank) cât şi pe cel Alternativ de Tranzacţionare reprezentând circa 9,5% din Produsul Intern Brut (PIB), cu mult sub pragul minim de 30% indicat în noiembrie anul trecut de Adrian Tănase, directorul general al BVB, drept reper pentru o piaţă dezvoltată.

Nici în ceea ce priveşte reprezentativitatea bursei pentru economia reală situaţia nu stă cu mult mai bine, existând sectoare economice importante pentru ţara noastră, cum ar fi IT-ul, care nu sunt aproape deloc reprezentate la BVB.

Privitor la principalele bariere care stau în calea dezvoltării pieţei noastre de capital, Ovidiu Dumitrescu, ne-a spus: "În acest moment avem unele obstacole legate de anumiţi indicatori culturali, de exemplu teama de incertitudine, precum şi gradul redus de educaţie financiară la nivelul populaţiei generale. Este interesant, de exemplu, că am avut mult mai mulţi investitori în criptomonede decât avem conturi active la bursă, după unele statistici chiar de o sută de ori mai mulţi".

De asemenea, conducătorul casei de brokeraj a adăugat că schimbările masive ale regimului de reglementare la nivel european au nevoie de mult timp pentru a fi digerate, mai ales de către pieţe mici şi mai puţin dezvoltate cum este cea din ţara noastră.

"În acest sens, ar fi de un real ajutor o colaborare între principalii actori din piaţă pentru simplificarea anumitor proceduri. De pildă, introducerea posibilităţii de deschidere de cont integral on-line, la fel cum există în alte state membre, sau uşurarea procesului şi reducerea timpului până la apariţia în piaţă a unui IPO (n.r. Ofertă Publică Iniţială), de exemplu, prin introducerea unui fel de «Ghişeu unic» pentru oferte publice şi listări", a conchis directorul de la Tradeville.

La finalul lunii iunie a anului trecut, la BVB existau 16.391 de conturi ale clienţilor activi ai Societăţilor de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF-uri), conform ultimului raport al Autorităţii Financiare de Supraveghere (ASF), ceea ce înseamnă că sunt mai puţini investitori activi deoarece o persoană poate avea simultan conturi deschise la mai mulţi intermediari (ASF nu indică cum defineşte un cont activ).

Într-un interviu acordat în luna iulie a anului trecut Ziarului BURSA, considerând drept investitor activ cel care face o tranzacţie odată la şase luni, Adrian Tănase ne-a precizat că, la acel moment la BVB erau circa 15.000 de astfel de investitori, cu mult sub Polonia unde existau 250.000 de investitori evaluaţi după acest criteriu.

De altfel, rulajul scăzut şi numărul redus de investitori reprezintă printre cele mai mari probleme ale pieţei noas­tre de capital, lichiditatea fiind principala cauză pentru care Bursa de Valori Bucureşti este poziţionată încă în categoria pieţelor de frontieră, de către agenţiile de evaluare.

Notă

În calculul ponderii acţiunilor de la BVB în PIB s-a folosit valoarea de piaţă a companiilor listate la bursa din Bucureşti, cu excepţia Erste Group Bank, atât pe Segmentul Principal cât şi pe cel Alternativ, din data de 11 ianuarie 2019, de circa 90,81 miliarde de lei şi ultima estimare a PIB-ului pentru anul 2018 realizată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, de 949,6 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dar cu incredera pe care Bursa nu o ofera ce facem?

    Populatia stie ca la Bursa se pierde! Si pe buna dreptate! 

    Cat a scazut Bursa dupa Ordonanta Teodorovici?

    Cum sa iti aduci banii la bursa cand guvernantii submineaza Bursa? 

    1. Nu-i vinovat Dumitrescu de măsurile luate de Teodorovici! Bursa are totuși potențial spre a se adapta singura. Vor scădea in prima faza Cotațiile pana cad vor deveni derizorii ( deja sunt destul de mici) astfel ca tot mai mulți cetățeni vor fi tentați de ea mai mult decât de criptomonede. Pe de alta parte vor fi acumulate mai ușor de lideri care astfel voravea mai multă influența in CA.

      Vor scădea pana când fondurile de investitii din afară vor cumpăra. Cu cetățenii de la noi e mai greu.

      De acord cu 1.1 , pe termen lung bursa are potential sa se adapteze. Ce ne facem insa pe termen scurt,mediu ? La ce lichiditate avem acum se poate intampla orice . Maine , vine unul mai hotarat , cumpara 10.000 de actiuni oarecare si creste cotatia cu 20%. Cu ce ma incalzeste pe mine treaba asta ? Eu vreau sa investesc , nu sa speculez cu 1000 de euro , ca poate scot 20%.

      Problemele reale ale pilonului 2 inca nici n-au inceput ! Totul depinde de cum merg economia si incasarile bugetare in urmatorii 2 ani electorali. Daca politicienii devin disperati , dupa parerea mea , sunt capabili de orice. Raspunderea ministeriala nu mai exista. Nu mai raspunde nimeni pt nimic. Doar in 2019 trebuie transferati la pilonul2 contributii de 8 miliarde lei . Eu ma mir ca n-au fost mai hotarati cu OUG 114.

      Sa nu uitam ca 20% din banii pilonului2 sunt la BVB. NU sunt investiti in euro sau usd pe burse mature ,lichide. Nu. Administratorii au considerat ca este mai sigur sa investeasca in lei pe o bursa ilichida. Daca politicienii vor sa arate ce investitie proasta este pilonul2 trebuie doar sa bage niste taxe pe stalp si sa taie niste dividende si , gata, oamenii pot fi usor convinsi ca banii lor stau mai bine la pilonul1. Cat despre cei 80% din active investiti doar in bonduri de trezorerie in lei cu 4-5%. N-au cumparat si ei niste euro sau dolari. Acum un an dolarul era 3,8 lei. Acum este 4,1 , deci o crestere de 7-8%, plus ca bondurile pe 10 ani au un randament de 3%. Sunt eu mai ignorant , dar mie mi se par foarte prost diversificate investitiile pilonului2 .  

      Pentru cei care inca se incapataneaza sa nu creada si sa nu inteleaga , a explicat domnul Darius in ZF cum vine treaba cu taxa pe activele bancare

      Tov. Valcov?

      Cel care ascundea tablouri prin cimitir? 

    Este așa de mică (sub 10 la suta!) din causa ca acțiunile sunt subapreciațe , nu de 2-3 ori, cum se spune ci de 4-5, după părerea mea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb