OVIDIU NICOLESCU, CNIPMMR: "La noi, legislaţia se gândeşte în funcţie de companiile foarte mari"

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii / 21 mai 2014

"La noi, legislaţia se gândeşte în funcţie de companiile foarte mari"

Comisarul european Joanna Drake: "Mergeţi la bănci şi dezvoltaţi-vă"

Numai unul din cinci întreprinzători îşi desfăşoară activitatea în mod normal, şi consideră că mediul de afaceri este unul favorabil, a declarat, ieri, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul Forumului Naţional al IMM-urilor 2014. Domnia sa a spus: "Numai unul din cinci întreprinzători consideră că mediul de afaceri este unul favorabil şi reuşeşte să îşi desfăşoare afacerea în condiţii normale. De asemenea, o treime dintre întreprinzători consideră că acest mediu de afaceri este defavorizant. În ţara noastră, legislaţia se face în principal pentru companiile mari, apoi cei mici se adaptează sau nu. Nu este normal. Direcţia UE este ca acest lucru să se schimbe. Dacă acest principiu se va aplica, vom avea o legislaţie net superioară". De asemenea, preşedintele CNIPMMR s-a declarat mulţumit de adoptarea noii legi a IMM-urilor, în urmă cu două săptămâni: "Suntem foarte bucuroşi că, în urmă cu două săptămâni, a fost adoptată o nouă lege a IMM-urilor, care ţine cont în mare măsură de doleanţele noastre".

Joanna Drake, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a spus că atât Comisia Europeană, cât şi guvernele statelor membre ale UE, cunosc cu exactitate problemele şi importanţa IMM-urilor în mediul economic de la nivel european.

"Vom face absolut tot ce este necesar pentru a reuşi să reglementăm şi să producem uneltele necesare pentru a stimula creşterea şi a încuraja IMM-urile", a spus oficialul european, care subliniat şi importanţa băncilor în viaţa IMM-urilor: "Fiecare euro dat băncilor din sistem, le poate face să vă dea 30 înapoi. Nu uitaţi importanţa sistemului bancar. Mergeţi la bănci şi dezvoltaţi-vă", a mai precizat domnia sa.

Potrivit oficialilor CNIPMMR, punerea în aplicare a Legii 62/2014, care modifică legea IMM-urilor, reprezintă principalul punct care trebuie urmat în vederea îmbunătăţirii mediului de afaceri autohton. Prin acest punct se urmăreşte asigurarea unui cadru legal favorabil şi prietenos, cât şi aplicarea principiului «gândiţi mai întâi la scară mică» - «reglementaţi mai întâi pentru IMM-uri», în procesul legislativ de realizare a politicilor şi pentru procedurile administrative. Totodată, prin aplicarea Legii 62/2014 se urmăreşte aplicarea celor trei componente ale reglementării inteligente la nivel naţional şi reducerea, cu minimum 25% a numărului de plăţi fiscale pentru întreprinzători, care în România este cel mai ridicat din UE. Relansarea procesului investiţional se poate face prin îmbunătăţirea cadrului legal privind stimularea investiţiilor şi schemelor de ajutor de stat, "cu reducerea criteriilor de acordare", cât şi prin suplimentarea bugetului Programului "START" sau recapitalizarea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) şi a Fondului Român de Contragarantare (FRC).

"Ungaria, o ţară pe jumătate cât noi, a alocat pentru programul similar cu «START» de la noi, de trei ori mai multe fonduri. Este inadmisibil acest lucru", a punctat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

Printre măsurile care trebuie întreprinse pentru stimularea creării locurilor de muncă în sectorul privat se numără continuarea flexibilizării pieţei muncii din ţara noastră. În documentele prezentate de oficialii CNIPMMR, România înregistrează cel mai redus nivel (din 21 de state membre UE analizate) al ponderii salariaţilor din sectorul privat în total populaţie (13,76%), în comparaţie cu 28,49%, în cazul Elveţiei, sau 26,57% în cazul Danemarcei.

Crearea de fonduri similare cu cele ale UE se poate realiza prin fonduri pentru sprijinirea înfiinţării de noi microîntreprinderi de către tineri, fonduri de micro-granturi sau micro-credite pentru dezvoltarea meşteşugurilor din mediul rural, sau fonduri cu capital de risc pentru înfiinţarea IMM-urilor inovative. Totodată, îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la finanţare şi creşterea gradului de absorbţie al fondurilor structurale reprezintă alte două obiective ce pot conduce la dezvoltarea mediului de afaceri pentru IMM-uri, în opinia Consiliului.

Reducerea TVA de la 24% la 19%, reducerea fiscalităţii asupra forţei de muncă cu 5 puncte procentuale, scutirea impozitului pe profitul reinvestit pot conduce, de asemenea, la crearea unui mediu de afaceri atractiv pentru IMM-uri.

CNIPMMR notează că printre priorităţile IMM-urilor pentru Agenda Europeană şi a europarlamentarilor se numără valorificarea pe deplin a pieţei unice, definitivarea reglementărilor pieţelor financiare, asigurarea concurenţei loiale pentru toţi actorii de pe piaţă şi îmbunătăţirea cadrului legal la nivel european.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb